Пазарджик

Второкласници от НУ „Отец Паисий“ чакат космическа поща

  04.11.2020 06:22             
Второкласници от НУ „Отец Паисий“ чакат космическа поща

Картичките им ще бъдат изстреляни и ще се върнат обратно на Земята с ракета на основателя на „Амазон“

ПАЗАРДЖИК. Ученици от началното училище „Отец Паисий“ се включиха в проекта на клуб „Космическа поща“ в най-големия детски научен център „Музейко“ в София.

С моливи и боички второкласниците с класни ръководители Гергана Фиданова-Комсийска, Марияна Ешкенази и Марияна Вишева нарисуваха картички на тема: „Земята има нужда от Космоса“. Така те представиха своите идеи за това как може да се използва Космоса.

- Идеите им са разнообразни - от проекти за сателити, комуникация с извънземни същества чрез телефонни връзки, бутилиране на вода от планета, която има питейни водни басейни, до

празнуване на рождени дни на чужди планети,

изреди пред „Знаме“ г-жа Фиданова-Комсийска. - Един ден тези деца – фантазьори могат да станат учени, изследващи Космоса, инженери, компютърни гении, допълни тя. И поясни:

- Клубът ще изстреля картичките в Космоса и ще ги върне обратно на Земята на борда на ракетa „Ню Шепърд“ на компанията „Блу Ориджин“, като учениците ще си получат творенията с печат „Flown to Space” („Летял в Космоса“). По този начин ще им остане за спомен специален сувенир, докоснал се до недосегаеми за обикновения човек ширини. Освен това, те ще могат да наблюдават на живо по телевизията или в интернет изстрелването на ракетата.

„Ню Шепърд” е система от многократно използваеми ракети за суборбитални космически полети на „Блу Ориджин“, предназначени

да превозват астронавти и полезни товари за научни изследвания

отвъд линията на Карман – международно признатата граница на Космоса, и обратно до Земята. Тя е наречена на името на Алън Шепърд, първият американец, летял в Космоса.

Ученици от цяла България участват в програмата „Космическа Поща“ на компанията „Блу Ориджин“ на основателя на „Амазон“ Джеф Безос и нейната фондация „Клуб за бъдещето“. Участието на България се осъществява с подкрепата на инвестиционен фонд „BrightCap Ventures“ и Министерството на образованието и науката.

Космическата поща дава уникална възможност за учениците от цялата страна

да си представят своята роля в бъдещето на планетата,

търсейки отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“.

- Ресурсите на Земята са ограничени. За да опазим нашата скъпa планета и да осигурим бъдеще на растеж и изобилие, Земята има нужда от Космоса. Космосът осигурява на Земята пространство за растеж, нови ресурси, и безкрайни възможности, които са важни за всички нас. С помощта на децата, можем да си представим това бъдеще още днес - казва в заключение госпожата на второкласниците.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички