Други Пазарджик

Величков трябва да е Емблемата, а не една от емблемите на Пазарджик

  09.11.2020 06:31             
Величков трябва да е Емблемата, а не една от емблемите на Пазарджик

Тази година честваме 165 години от рождението на Константин Величков, а на 3 ноември отбелязахме смъртта му през 1907-а. Връчихме Величковата награда преди часове, но все още никой не казва категорично, че Величков е най-голямата емблема на Пазарджик. А трябва да го каже, защото никой извън Пазарджик не се сеща, че Пазарджик е дал на България Константин Величков.

Нямаме основание да оспорваме вниманието, почитта и уважението към Никола Фурнаджиев, Райко Алексиев, Теодор Траянов, Димитър Бояджиев, Стоян Бакърджиев или Иван Динков – всички със забележително присъствие в националния ни духовен живот.

Но сред тях Величков е най-приносният

Осъзнава ли се това в Пазарджик? Още в края на 90-те години Клубът на дейците на културата поиска от кметската администрация 4000 лева за издаване на том пети на Константин Величков, но тази идея едва през 2005-а бе осъществена от новото общинско ръководство. Но аз останах озадачен, когато в брой 16 на „Знаме” от април четох, че и новата ни управа счита Величков за „една от емблемите на града ни”. Налице е едно подценяване на Величков – доблестният син на Величко Петков не само е една от емблемите на града ни, той е най-емблематичната фигура и неговият принос и към Пазарджик, и към отечеството, повелява официално да бъде обявен за емблема на нашия град. Нима Карлово не е градът на Апостола, Сопот – градът на Вазов, Банско – градът на Вапцаров? И тук, накъдето и да погледне човек – площад, театър, улица, училище, родна къща-музей, всичко ни показва един от най-ярките представяне на нашето историческо и духовно минало.

Величков не се познава все още в нужната дълбочина

от обществото и не се вниква достатъчно в неговите същност и заслуги като възрожденец, революциониер, държавник и ревностен първостроител на младата ни следосвобожденска България. Нужно е да си спомним страниците от неговата биография, за културната му ерудиция и устрема, които използва за полагането на здрави европейски основи на родното ни школо и култура. Достатъчно е да си припомним само, че негова е инициативата за отваряне на Рисувалното училище, както и енергията, която влага за развитието на родната театрална сцена – на майстора на перото, който е и запален театрал, и художник, оставил ни безценни картини. Все пак литературната дейност е неговото поприще и на автор, и на преводач, оставил ни например блестящ превод на Дантевия „Ад”, който и до днес е непоклатим

Никак не е лесно да издигнем Величков на най-високия пиедестал в родния му град. Не знам кога Пазадик ще стане Градът на Константин Величков. Но нека си спомним думите на неговия пръв приятел Иван Вазов:

„Рядко български град е дал по-достоен син на България. Рядко наш град може да се гордее с гражданин, тъй велик по ум, по дарби, по заслуги, както е идеалният Величков – вечната гордост и слава на града. България би била честита, ако би броила повече такива светли личности. Поклон и слава Величкову!”

Продрум ДИМОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички