Други Пазарджик

Адвокат Хари Харалампиев: Наградата „Константин Величков” за мен е чест и отговорност

  08.11.2020 06:04             
Адвокат Хари Харалампиев:  Наградата „Константин Величков” за мен е чест и отговорност

 

- Г-н Харалампиев, носител сте на националната награда „Константин Величков”. Какво признание за Вас е престижното отличие?

- След като бе огласено, че аз съм носителят, у мен най-напред се появи съмнението дали съм достоен за тази изключителна чест. Казвам го без излишна скромност. Константин Величков е поливалентен талант – поет, писател, драматург, дипломат, преводач, политик. Изкушен е от магията на света. Учи живопис във Флоренция, Италия. Първи преводач е на Дантеалигеровия „Ад”. Припомням заслугите му. Те са респектиращи.

Необходимо е носителят на наградата „Константин Величков” да е духовно извисен, да познава живота и дейността на видния народен будител – пример за лична гордост.

Към творчеството на нашия съгражданин и в частност - мемоарната му книга „В тъмница” за неговите спомени от 1876 г., съм запознат още от ученическите ми години. Преподавателката по литература в гимназията в родния ми Перник бе проникновен познавач на творчеството на Константин Величков. Тя пренесе своята любов към него на нас, нейните ученици.

Наградата за  мен е чест и отговорност. Дано да съм достоен да я нося. Тя е вдъхновение, подчинена е на интелигентността.

- Какво от Величковия дух носите в сърцето си?

- Притежавам само един талант – обич към хората, към талантливите и онези, имащи духовно общение с творчеството му.

- По професия сте юрист. Каква е връзката между правото и изкуството?

- Древните римляни казват, че правото е изкуство за справедливостта и доброто. Това по дефиниция означава, че живописта като изкуство и правото се доближават едно към друго в определена степен. Живописта ме направи по-добър човек. Организира живота ми и ме кара да живея според правилата на изкуството. Т. е. всичко да е добре направено, издържано художествено. Живописта, наред с литературата, са моята страст.

- Почитател и приятел сте на талантливи български художници, близки до Вашето светоусещане. Откъде идва любовта Ви към тях?

- Да кажа, че от малък съм закърмен в изобразителното изкуство, ще е груба неистина. Нямам логично обяснение откъде тръгна любовта ми към живописта. Но има един човек, който ми разкри нейните хоризонти. Това е големият български галерист Веселин Досев, който вече не е между нас. На него съм посветил книгата си „Мълчалива поезия”. Той ми внуши представянето на велико изкуство, което прави хората по-благородни, прави ги да бъдат естетически по-възпитани, ако мога така да се изразя. Той веднъж ми каза: „Човек трябва да бъде и естетически възпитан!”.

Сред дванайсетината творци бях много близък с големия художник Никола Манев – истински аристократ на живописта и духа. Той бе неимоверно щедър човек, приживе дари на Община Пазарджик 30 великолепни платна. В спомените си ще съхраня най-съкровени чувства към големия Никола Манев. Той ме вдъхнови и насърчи да издам книгата си с интервюта на 20 български художници. Първото бе неговото. Каза ми: „Познаваме се. Ние сме твои приятели. Направи така, че да оставиш нещо след себе си за хора, отдадени на художественото изкуство.”

Наскоро разговарях с Лъчезар Ошавков, другият български художник в Париж, с идеята в началото в началото на 2021 г. да открие в Пазарджик изложба, ако пандемията не попречи на творческата му изява.

Пазя най-добри чувства и към Христо Йотов, Стамен Стоилов, Николай Алексиев, Десислава Минчева, Васил Стоев, Михаил Лалов, Милко Божков – художници, които обичам и се гордея с тях.

- Повечето от тях показаха в изложба творби пред пазарджишката публика.

- Заслугата за това е на галериста Огнян Боев. Той доведе в галерията си едни от най-изявените български майстори на четката. В залите й и досега случаен художник не е имал шанса да подреди изложба, защото критериите на Огнян Боев за изкуство са на изключително високо ниво.

- Автор сте на десетина книги.

- С неудобство уточнявам, че са девет, част от които са пледоарии, произнесени в съдебната палата като адвокат. Особено ценя Марианската падина, свързана с преживяванията си в най-парадоксалния процес – Либийският, и обвинените неправомерно български медици. След многократното летене дотам признавам, че Либия ми липсва като състояние на духа. Там оставих великолепни приятели. Макар че не говорех арабски, усещахме се взаимно и се разбирахме. С тях споделях опасенията си за изхода на делото. Те ми съдействаха за участието ми в процеса пред Върховния касационен съд в Триполи, а заразените деца бяха в Бенгази.

Процесът остави трайна следа в съзнанието ми. В пледоарията си го определих като „кървяща рана върху снагата на либийското правосъдие”. Защото на съд отиват медици, нямащи нищо общо с поразените от ХИВ-вируса 400 деца.

Писанията ми са необходимост да застана пред белия лист. Дано сред близки и приятели не изпадам в ролята на графоман, винаги съм бягал от графоманията.

- Притежавате прилична колекция от художествени произведения.

- Доста изстрадана е. В колекционерството не откривам нищо ново. То е приятна, тиха лудост. Само този, който не е заразен от тази „болест”, не може да разбере твърдението за тихата лудост. Всяка картина, а те не са много, за мен е болка и страдание. Служат ми за естетическо възпитание, вдъхновяват ме при писането на исковите молби и защитите – и те да са естетически издържани. Не може да си поклонник на живописта и да пишеш с грешки, неугледно и грозно. Надявам се страстта ми към красивото да продължи. Както е казал големият Достоевски: „Красотата ще спаси света!”.

- Спортът е другата Ви слабост. По-точно, кой от всичките видове?

- Твърдя, че футболът е най-великата игра. По дух съм привърженик на футболен клуб „Левски”. Иначе съм фен на „Фулъм” – един от първите отбори на Острова. Причината да го заобичам е неговата коректност. Когато губи футболни срещи, преживявам загубите болезнено. Симпатизирам на аутсайдерите, не вървя след силните на деня.

- Трети мандат сте председател на Общинския съвет в Пазарджик. Като политик управленията създават ли условия хората да живеят достойно днес?

- Аз не съм политик. Поех за трети пореден път поста на председател заради кмета Тодор Попов. Той е политик от висока валенция. Умее да управлява и в последните 30 години направи най-доброто за нашия град. Моята гордост е, че съм роден в Перник, син на миньор, но моята столица е Пазарджик. Неизменната заслуга за това мое изявление е на кмета Тодор Попов.

- Коя е най-важната ценност, която предава смисъл на живота Ви?

- Любовта към ближния. Две чувства са ми напълно непознати – омразата и завистта. Винаги мога да кажа: „Този колега е много по-добър адвокат от мен. Аз ще се помъча да се доближа до неговото мнение.” Този принцип е водещото начало в професията ми на адвокат. Радвам се на чуждия успех като част от човешкия морал.

- Какво ново да очакваме от Хари Харалампиев?

- Преди всичко съм адвокат. Понякога пиша отзиви за прочетени интересни книги. Последният е за приятеля ми проф. Ивайло Знеполски за книгата му „Романи – семиотични прочити”. Отзиви писах и за книгите на Георги Мишев „Мир на кумирите ми” и на Теодора Димова „Поразените”, с намерение писателката да представи творбата си в Пазарджик, но пандемията ни спря. Наскоро излезе и книгата „Живея в светлина” на Исак Гозес, посветена на общия ни приятел Никола Манев. Биографичният роман за големия български художник ще бъде представена в града. Не само защото е роден в Пазарджик и е почетен гражданин на града, а защото сподели пред мен: „Пазарджик, а не Париж ми помогна да опозная и разбера себе си!”.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички