Други Регионът

Четирима млади художници оцветиха Пещера

  10.11.2020 06:06             
Четирима млади художници оцветиха Пещера
На снимката (от ляво надясно): Василики, Вениамин, Александра Златанова - живописец и настоящ студент по изкуствознание, Петра и Ивана

Срещаме ви с четирима млади художници, които оцветиха Пещера със съвместната си изложба. И понеже останалите са дами, започваме с кавалера.

 

ВЕНИАМИН: ОБИЧАМ ДЕТАЙЛА И СЛОЖНИТЕ КОМПОЗИЦИИ

 

Вениамин Василев е роден през 1994 г. в Монтана. Завършва езикова гимназия в родния си град, а след това и НХА, специалност „Живопис”. Има участия в изложби, а някои от творбите му са собственост на частни колекции.

- Вениамине, как се запалихте по изобразителното изкуство?

- От ученик посещавах школа по изкуства, където старателни учители облагородиха художествените ми заложби. От гимназиалните си години бях отдаден на портретизма като го преоткривах в различните му форми. Благодарение на обучението ми в академията като бакалавър овладях живописните техники в по-голяма степен и това ми помогна да разширя творческата си тематика. Моето вдъхновение са любовта към детайла, живописните цветове, сложните композиции. Предпочитаният от мен стил, към който и до някаква степен се придържам, е реализмът. Да пресъздавам своите художествени произведения обективно, свръхточно и детайлно спрямо натурата, е не просто предпочитание, а необходимост, следване на специфични умения и заложби, които са ми подарени от Създателя.

- С какво мислите, че изненадахте ценителите на живописта?

- Поредицата от картини, изобразяващи обезлюдяващите се български села, е тематика, която ме вълнува. Смятам, че посетителите на галерията са се върнали поне за миг в спомените си към „къщата на село“. Изненадах ги с настроенията (често тъжни), които тези картини носят.

- Какви послания разчитат зрителите в картините Ви?

Посланието е опазване на спомена за предците ни и спомена за селата в които някога сме живяли. Опитвам се да изразявам посланията си с пейзажи, натюрморт, фигурални композиции, триизмерни визуализации и графичен дизайн – това е полето ми на работа през последните години. Днес работя предимно с акрилни бои поради удобството им.

- Кога разбрахте, че можете да рисувате?

- Рисувам от много малък. Мои близки ми показваха как да правя това, рисувайки ми автомобили, животни и др. Това създаде и страстта в мен. Като тинейджър имах силно развитие в изобразителното изкуство и портретизма. Тогава осъзнах таланта си и реших да го използвам за добро.

- А какво друго обичате да правите?

- Обичам да спортувам и да прекарвам време в природата – сам и с близките ми.

- Имате интересно малко име – Вениамин…

- Така е. Моите приятели ме наричат предимно Вени, но също и Венко и Венци. Името „Вениамин“ произлиза от Израел. Там то носи значението „Син, който носи щастие“. Има различни варианти на това име. На запад звучи така: „Бенджамин“.

 

ИВАНА: С ЧЕТКАТА ДАВАМ ПЪТ ЗА ОСМИСЛЯНЕ НА БОГА

 

Ивана Петкова e родена в Пещера през 1994 г. Като ученичка в СОУ „Св. Климент Охридски“ печели първи места в конкурсите за рисунка на асфалт „Първи юни – европейският ден на детето“ и за рисунка на тема „Избери живот без дрога“ по проект „Не убивай мечтите си“. Завършва ЕГ „Бертолт Брехт” и е бакалавър в НХА, специалност „Живопис”, в ателието на проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева. Сега кара магистърска степен на същата специалност.

- В Пещера открихте обща изложба. Чия е инициативата за художественото събитие?

-  Пещера е родният ми град и съм изключително щастлива за възможността творческият ми път като дипломирал се художник да започне именно оттук. Неведнъж галеристката на ХГ "Проф. Веселин Стайков" Митка Млячкова ме е канила. Впоследствие идеята ми да участват и колеги от НХА се прие с радост и от двете страни.

- Кога хванахте четката и боите?

-  От малка. В училище дарованието, което Бог ми бе вложил, намираше начин за реализация - на корицата на литературния сборник или в конкурси. По-жив интерес към живописта проявих като се подготвях за кандидатстване в НХА. По това време сестра ми вече бе завършила специалност "Моден дизайн" в същата академия. Да наблюдавам отблизо нейната подготовка бе много вълнуващо и интересно, съпреживявах вълненията й. Реших да доразвия заложбите си.

- Освен живописец, сте и педагог. Как виждате бъдещата си реализация?

- Ще насоча усилията си към изготвяне на дипломна работа към магистърската си степен в НХА. Имам желание да работя и като живописец, и като преподавател. Осъзнавам колко отговорно е преподаването. Много философски системи искат да разграничат изкуството от моралните ценности. Не съм съгласна. Посланието достига до хората и може да променя в положителна или отрицателна посока. Пример за негативно и дори пагубно влияние на изкуството е пропагандното изкуство от времето на Хитлер... Картини с християнска тематика пък са прекрасен модел за  положително влияние върху човека. Те утвърждават ценности като уважение и почит, братолюбие, любов.

- Пандемията спря ли творческия Ви процес?

- Месеците на най-голяма изолация бяха най-плодотворни за мен. Да си художник означава да можеш да видиш красивото и възвишеното около теб дори и в подобни моменти. Уча се на това. Винаги има за какво да благодариш на Бог. Мотивацията ми е чрез своите произведения да дам път за осмисляне на темата за вярата, за Библията, за Бога, за вечните ценности, за красотата покрай нас, създадена от един Творец и Художник.

- Какво друго обичате да правите?

- Преди години започнах любителски да се уча да свиря на китара. Изпълнявам християнска музика или слушам такава, докато рисувам. Това създава една прекрасна атмосфера.

 

ВАСИЛИКИ: СИНЬОТО МЕ ОМАЙВА!

 

Василики Драконтаидис е от София, родена е през 1995 г., а една от първите изяви, които помни, е участие в „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив катоученичка. От това време е и наградата й за живопис в конкурс, посветен на Алеко Константинов. Завършила е НХГ „Цанко Лавренов” в Пловдив и НХА, специалност живопис и педагогика („Теория и практика на художественото образование”). Екпериментирала с различни техники, но в Академията работила основно с маслени бои, макар да има афинитет към акварела.

- Василики, кажете повече за историята на картините, които изложихте в Пещера?

- С тези картини се дипломирах. С моите колеги и приятели Ивана, Вениамин и Петра решихме да участваме с дипломните си творби на тази изложба. Картините са работени в техника масло. Макар че основно съм работила в тази техника, имам голям афинитет към акварела, а още по-голяма слабост към рисуването (с молив, въглен, пастели) заради ефектите на прозрачност и ефирност, които позволяват.

- Какво предизвикателство са цветовете за Вас?

- Не мисля че моите картини изобилстват от цветове, напротив цветността е притъпена. Аз като художник, а и като човек, съм се учила да виждам красивото във всичко, дори там където преди не съм забелязвала нищо впечатляващо. Това разбира се отнася и за цветовете, както и за всичко друго. Но все пак все още нося в себе си едно особено отношение към студените гами и синият цвят. Той присъства във всяка сянка и потапя обектите в далечината - звучи като второстепенен герой с поддържаща роля, но с лекота може да се превърне и в "главно действащо лице". Синьото е въздуха във всяка картина, крепи я; а когато е наситен и поставен като акцент ме притегля още повече, уцелва някаква много дълбока струна в мен и ми въздейства много силно - едновременно ме събужда, омайва и успокоява, хипнотизира дори, събира всички разхвърчани мисли и тревоги и възвръща цялостта ми.

- Кога една картина се е получила?

- Когато средствата, които си използвал, са в синхрон със замисъла ти или това, което си изследвал и опитал да предадеш. Нещо като единство на форма и съдържание. И разбира се когато нещо в творбата успее, за момент дори, да изкара зрителя от настройката, с която си ходи всеки ден и го пренесе на други нива в собственото му въображение.

- Имате ли хоби?

- Хоби и професия отдавна се преплитат. Когато имам свободно време, изпробвам нови за мен художествени техники с по-приложна насоченост. От известно време вече съм се отдала много повече на новата ми страст. която тайничко си пропряваше път много отдавна - арт терапията.

 

ПЕТРА: ОСТАВЯМЕ БОКЛУК, НО НЕ ВИЖДАМЕ КОЙ ГО ЧИСТИ

 

Петра Димитрова е родена през 1996 г. във Варна. Завършва специалност „Изящни изкуства – Живопис“ в НУИ „Добри Христов“ във Варна през 2015 г. и през юни 2019 г. „Живопис“ (бакалавър) в НХА. В настоящия момент следва магистратура живопис в класа на професор Ивайло Мирчев и професор Десислава Минчева. Има осем участия в наши и международни изложби, включително първо място на националният конкурс за млади автори на съвременно изкуство на Expat Global Art през 2019 г.

- Петра, кажете повече за изложените от Вас картини?

- Това са монотипии. Последните две години експериментирам с тази техника. Изучавала съм я в гимназията. За този вид монотипия се използват маслени бои, което е улеснение за мен понеже уча магистратура живопис. С тези си произведения се опитвам да уловя сцени от реалността пречупени през моето собствено усещане. Ние много често не забелязваме лелите, които чистят след нас боклука, който сме оставили, а моделите от академията, студентите, сме свикнали да възприемаме само като средство за упражнение. За това ми се искаше да ги покажа в една друга светлина, като хора борещи се за правата и хляба си. И едните и другите за мен не са просто обекти, но и олицетворение на един свят, който малко хора могат да възприемат или се правят, че не виждат.

- Посягате и към графиката. Какво е тя за Вас?

- Монотипията е графична техника, но аз не я възприемам точно по този начин, може би защото си използвам боите, не знам... Всичко започна от там, че правех много скици на хора от заобикалящия ме свят и реших, че тази техника е подходящо решение за тях, и така се родиха доста монотипии. Що се отнася до графиката определено мисля, че ми липсва търпение да се занимавам с графика. В гимназията сме изучавали, но не смятам, че това е моето нещо.

- Мечтаете ли за самостоятелна изложба?

- Да, мечтая и искрено се надявам някой ден да се състои.

- Какво е за Вас рисуването?

- Ако трябва да отговоря с едно изречение - рисуването за мен се е превърнало в начин на живот.

- Как виждате бъдещия си творчески път?

- Първо се надявам да завърша образованието си успешно. След това творческият си път го виждам в много работа, експериментиране и борба с българската действителност, която не е никак лека за хората на изкуството.

Въпросите зададе Пенка МИХАЙЛОВА

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички