Други Регионът

ВУИ Ракитово чества 2 в 1 на Деня на будителите

  06.11.2020 14:16             
ВУИ Ракитово чества 2 в 1 на Деня на будителите

Денят на народните будители Първи ноември за учениците, педагозите и служителите от ВУИ – Ракитово е двоен празник. На тази дата те честват Деня на народните будители и Патронния празник на училището. Тази година отбелязването е особено тържествено, което се дължи преди всичко на усилията на новия социален работник по проект „Подкрепа за успех” Гергана Чолакова. За да се спазят всички противоепидемични изисквания организираното тържество е на открито пред учебната сграда.

Желаещите да участват ученици са много. Г-жа Гери, както момчетата наричат г-жа Чолакова, подготвя предварително сценарий с разнообразни изяви. В продължение на близо две седмици всеки следобед се учат стихове, чете се текста на сценария и информацията за историята на празника и за патрона на училището Ангел Узунов.

Поради факта, че тази година 1 ноември е в неделя е решено училищното тържество да се проведе на 30.10.2020 г., петък от 10.30 часа. Предварително са изнесени националното знаме и знамето на училището пред входа на учебната сграда. Там е поставен и портретът на Ангел Узунов. Водещият на тържеството Иван Геновевов обявява откриването на празника и момчетата започват с изявите. Изнасят портретите на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, солунските братя Кирил и Методий… И ги представят. Бони Златев от ІV кл. прочувствено рецитира стихотворението „Народни будители”. Благодарение на г-жа Цигова-Димова той вече може да чете и да пише. Това е първото стихотворение, което Бони научава в живота си. Той не се притеснява от публиката, говори високо и ясно, истински се радва на аплодисментите.

Момчетата от ВУИ – Ракитово обичат стиховете и продължават с декламациите.

Патронът на училището Ангел Узунов е роден на 1 ноември 1928 г. Сякаш съдбата го е белязала още при раждането му да бъде будител. През почти целия си съзнателен живот той е учител по литература и директор на училището. Написва две книги: „Живот без междучасия” и „Саморасляци – деца наши”, в които разказва за хилядите момчета, преминали през живота му като ученици от училището.

Най-запомнящият се момент от тържеството е пламенното слово на учителя по история Китен Кюлюмов. Вдъхновен от емоционалната  атмосфера той припомня, че само в България има Ден на будителите. Той съвпада с Деня на Св. Иван Рилски – небесния закрилник на българите. Будителите помагат за духовното извисяване на нашия народ. Не само хляб и материална храна са необходими на човека, но и слово, красота и духовна храна.

Според една нова традиция в училището, която продължава вече повече от година, тържеството завършва с хоро. Лично директорът повежда правото хоро. Някои от момчетата вече могат да играят. Други, по-новите, още бъркат стъпките. На хорото се хващат веднага и учители и служители, между които Михаил Попчев, Таня Пейчинова, Надежда Цигова – Димова, Мариана Пелева, г-жа Нериман, Петър Петров. Участниците в програмата и зрителите се смесват и заедно преживяват един от моментите на радост и пълнота, които дарява всяко духовно съпреживяване.

Автори: Иван ГЕНОВЕВОВ – ІХ кл. и Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички