Други

Вежди Рашидов направи бюст на проф. Цоцорков, дойде за монтирането му в Панагюрище

  06.11.2020 16:18             
Вежди Рашидов направи бюст на проф. Цоцорков, дойде за монтирането му в Панагюрище

Скулпторът Вежди Рашидов направи бюст-портрет на индустриалеца, меценат и общественик проф. Лъчезар Цоцорков. Днес бившият министър на културата и настоящ председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите дойде в Панагюрище, за да присъства на монтирането на бюста. Паметникът е поставен пред “Асарел Медет” - дружеството, което проф. Цоцорков ръководеше успешно до смъртта си през 2017 г.

Вежди Рашидов сподели, че е работил върху портрета с особено вълнение, защото двамата с Лъчезар Цоцорков са били близки приятели. “Споменът ми за този забележителен човек е ярък и незабравим, той беше голям специалист в минната индустрия, истински милееше за родния си край, изгради един от най-хубавите музеи в Панагюрище, направи много за родното си място и за България”, каза Вежди Рашидов. При монтажа участваха майсторът на камъка Иван Ненков-Брадата и скулпторът Красимир Ангелов.

Да припомним, че проф. д-р Цоцорков е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара през 1991 година, като е преизбиран за неин председател. След изтичането на втория му мандат, на 27 април 2017 г. той е избран за първия й почетен председател. Има активно участие и принос за устойчивото развитие на минната индустрия и поставяне основите на съвременен модел на социален диалог с миньорските синдикати, допринесъл за запазване на социалния мир в трудни за страната години. Става един от учредителите и първи председател на индустриален клъстер „Средногорие мед“ – Пирдоп и на Сдружение на предприемачите – Панагюрище. От 2000 г. членува в Ротари клуб – Панагюрище. Като изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ и председател на Българската минно-геоложка камара активно участва в работата на „Евромин“, Европейски делови конгрес, Глобалния договор на ООН в България и други бизнес асоциации и неправителствени организации. През 2009 г. издава автобиографичната си книга „60 мига от моя живот“. Инициатор е на създаването през 2010 г. на „Реформ Юнион Клуб“ и е избран за негов първи председател. Проф. д-р Цоцорков е един от най-големите съвременни меценати в България в различни сектори на обществения живот..

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички