Регионът

Кметът на Сърница Неби Бозов: След кризата с коронавируса отчетохме ръст в туризма

  17.11.2020 06:56             
Кметът на Сърница Неби Бозов: След кризата с коронавируса отчетохме ръст в туризма

 

Местни ученици се обучават дуално по хотелиерство и ресторантьорство

Както „Знаме” писа в брой 41, кметът на община Сърница Неби Бозов бе отличен в категорията „Демографска политика и инвитро програми” за малка община в националния онлайн конкурс „Кмет на годината 2020”. Той се провежда за осма поредна година. Представлява допитване до населението на Кмета. Бг и е оценка на местната власт.

- Радвам се, че това признание идва от активното гражданско общество – коментира Неби Бозов. - Не е нужно да чакаме 4 години (до следващите избори), за да разберем какво мислят хората. Хубаво е регулярно да си сверяваме часовниците, пък макар и да получаваме отрицателна оценка. Така можем да си направим изводите къде грешим, какво още може да направим. Ето защо аз и моят екип никога не сме се страхували да поискаме оценка от нашите съграждани. Насърчаваме ги да участват в онлайн допитвания. Активни сме в социалните мрежи. Използваме всички съвременни възможности да достигнем до тях и да сме максимално комуникативни.

Наградата на кмета на Сърница бе връчена от Калина Крумова от Huawei България в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов”. А ето как той отговори на въпросите на „Знаме”:

- Кои са най-големите успехи в демографската политика на община Сърница, г-н Бозов?

- Единствено ние в Пазарджишка област сме с положителен естествен прираст през миналата година. За 2020 г. още не са изнесени данните. Но на фона на обезлюдяването у нас, което се наблюдава в повечето населени места, различни от София, Пловдив и големите градове, положителният естествен прираст в малка община е повод за гордост. Хубаво е, че при нас продължават да се раждат деца, а младите хора си остават по родните места и създават семейства.

- Има ли програма за инвитро в община Сърница?

- Не. Местните семейства с репродуктивни проблеми са малко и не е станало нужда до момента. Явно чистият въздух и хубавата природа си казват думата.

- Какви подобрения направихте в общината през изминалата година?

- Реализирахме голям проект за над 2 милиона в средното училище в Сърница. Той включваше основен ремонт, нови игрища, реновирани класни стаи и други. Нашето училище е едно от най-добрите като материална база - стаите са оборудвани с интерактивни дъски и всичко необходимо. Създадохме много добри условия за децата в Сърница.

Ремонтирахме основно и покрива на детската градина в Сърница. По програмата за селските райони пък изградихме мини игрище за футбол.

А в здравната политика започнахме с наши средства ремонт на здравната служба и изграждане на филиал на Спешна помощ.

Наред с това, Сърница стана по-достъпна с ремонтираните ключови отсечки Велинград – Сърница и Сърница – Доспат. Това са най-мащабните проекти на територията на цялата община. Благодарение на тях притокът на туристи в региона осезаемо се увеличи.

Това от своя страна даде поминък на нашите жители. Защото местните млади хора се занимават основно с туризъм. Много от тях имат къщи за гости, вили или работят в по-големите хотели.

Неслучайно въведохме съвместно в местното училище дуално обучение. Създаде се паралелка „Ресторантьорство и хотелиерство”, която подготвя децата още от основния курс да влязат в реалния сектор.

- Направихте и голям Център за деца и младежи с увреждания.

- Точно така. С дарение от неправителствено сдружение в Дубай закупихме сградата. Реновираме я с помощта на спечелен проект от Министерството на труда и социалната политика. Надявам се до края на годината да успеем да преместим целия център в новото помещение. А с дарение от Швейцария в размер на близо 4500 швейцарски франка закупихме уреди за рехабилитация.

Успяхме да направим и други неща – подобрихме центъра в Сърница, Културния дом и т. н. Голяма част от усилията ни са насочени към по-добри условия за живот на хората в общината.

- Какво планирате за в бъдеще?

- Ще продължим да изпълняваме спечелените проекти. Ще подобрим образователната инфраструктура в основното училище в Побит камък, където се обучават около 60 деца. Проектът е за близо 400 хиляди лева.

Имаме спечелен проект и от местната инициативна група „Сърница – Доспат – Борино” за 100 хиляди лева, с част от които ще реновираме изцяло Младежкия дом (отопление, озвучаване и т. н.). Той се ползва от децата и читалището, включително за извънкласни занимания.

Ще оправим също така тротоарите по главната улица, където са училището, Общината и останалите основни институции.

- Сърница бе сред първите, изправили се пред коронакриза. Овладяхте я сравнително бързо. Как го постигнахте?

- Да, през май имахме 60 положителни проби. Незабавно взехме спешни мерки. Хората ни повярваха и успяхме много бързо да сложим под карантина горещите точки. Изолирахме позитивните, издирихме контактните. В закритите помещения всеки носеше маски. Затворихме пенсионерския клуб, детската градина, училището. Отказахме всички сватби и тържества. Хората излязоха много съвестни и отговорни и общите усилия дадоха резултати.

- Говорите за ръст в туризма, въпреки коронакризата.

- Да. При нас се получи нещо от сорта на: „Няма лоша реклама”. След като Сърница пламна от Ковид-19, кадри от нашия край започнаха често да се появяват по медиите. Хората видяха колко е прекрасно мястото и почти веднага започнаха да ни търсят с цел туризъм.

Другият основен фактор, който вече споменах, са ремонтираните пътища и подобрената инфраструктура. И третият фактор е, че повече българи избраха да почиват у нас това лято.

Традиционният турист в Сърница е от България. Имаме страшно много редовни гости, които идват от години. Без преувеличение мога да ги нарека наши приятели. Доволните туристи са най-голямата реклама. Някои идват случайно, а на следващата година се връщат с приятели или с други семейства.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички