Пазарджик

Гроздето – имуностимулатор с 1600 полезни съединения

  14.11.2020 06:23             
Гроздето – имуностимулатор с 1600 полезни съединения

Гроздоберът отмина, но гроздето е полезно не само във вид на ферментирал гроздов сок. В дните на пандемия то има уникални свойства, а едно от тях е, че вдига имунитета ни и гони депресията. Редовната му консумация стимулира производството на хемоглобин и на червени кръвни телца. Плодът действа общо укрепващо на целия организъм. За траките гроздето е знаков плод, както и виното, което са правели от него, но извън мистериите предците ни са знаели лечебните му качества. Днес редица научни изследвания доказват здравословните му ползи за сърцето, бъбреците, черния дроб, стомаха и особено неговата роля при неутрализирането на свободните радикали, които състаряват организма или причиняват рак. Гроздето е с високо съдържание на редица мощни антиоксидантни съединения. В действителност, в този плод са идентифицирани над 1600 полезни растителни съединения.

Съдържа много калций, магнезий, натрий, желязо, алуминий, манган, сяра, фосфор, мед, йод, бром, цинк и силиций. Плодът е богат на витамините С, В1, В2 и Д, но те са в ципата на зърната. В гроздето се съдържат пектин и ферментите липаза, протеаза и инвертаза, които стимулират храносмилането.

Антираков ефект

Според изследвания, червеното грозде съдържа в ципата и семките си резвератрол, който, заедно с някои вещества в екстракта от гроздови семки предпазва организма от развитието на тумори. Такъв ефект имат и фитонутриентите елагова киселина и кверцетин, които също се съдържат в плода. Учени от университета на Колорадо дори откриха, че най-мощният противораков ефект се постига, когато гроздето се яде, заедно с ципите и семките. Съчетанието им активира ген, който кара раковите клетки в дебелото черво да се самоунищожават. Смята се, че екстракт от гроздови семки помага при рак на кожата, гърдата, белия дроб. Ако го ядем преди основното ядене, то бързо постъпва в дванадесетопръстника. Оттам органичните киселини от плода стимулират отделянето на повече сокове от жлъчката и панкреаса, които играят роля за бързото усвояване на протеините и мазнините.

За сърдечни заболявания гроздето също помага, защото съдържа глюкоза

Достатъчно е за нормалната функция на сърцето е да се поемат дневно по 200-300 грама добре узряло грозде. Глюкозата е физиологичен стимулатор на сърцето, подпомага процесите на окисляване и обмяната на веществата. Затова гроздовата захар участва в енергийния баланс на човешкото тяло. Полезни за сърцето са и органичните киселини – винена, лимонена, ябълчена. Резвератролът, който се съдържа в плода, разширява кръвоносните съдове, укрепва ги, сваля кръвното налягане и предпазва от инфаркт. Силният антиоксидант проантоцианин, който се съдържа в ципите и семките на тъмните сортове, особено в мавруда, увеличава “добрия” и сваля нивото на “лошия” холестерол. Предпазва от образуване на тромби.

Яжте грозде и при диабет

Въпросният резвератрол в гроздето регулира нивата на кръвната захар.  Важен фактор за профилактика на заболяването е поддържането на нормално телесно тегло. Антиоксидантът резвератрол подпомага редуцирането на излишните мастни натрупвания в организма и предотвратява повторното им отлагане. Поради високата си захарност, гроздето може да се включи в диетата ви, но в ограничено количество и е добре да подберете по-малко сладък сорт.

Наред с това гроздето увеличава съпротивителните сили на чернодробните клетки, има и функцията да действа като противоотрова. Добре влияе и на бъбреците и ги прочиства заедно с пикочните пътища, защото действа диуретично. Намалява риска от образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур, засилва водно-солевата обмяна, която е жизнено важна за организма, тъй като някои органични киселини и соли повишават алкалната реакция в червата. Гроздето не съдържа сол, затова се препоръчва при хранителни режими без натриев хлорид.

Гроздето горещо се препоръчва на болни от туберкулоза и други остри и хронични заболявания на белия дроб. Добре е

да се консумира от астматици и хора с хроничен бронхит

Гроздето прочиства дихателните пътища от секрети и храчки.

Заради съдържанието на витамини от групата В, калий и магнезий, гроздето подпомага нервната система и повишава устойчивостта към стреса. Достатъчно на ден е да се консумира 0,5 л прясно изцеден сок от грозде. Освен това укрепва и паметта, и координацията - полифенолите, които се съдържат в семките на тъмните сортове, имат мощен ефект при болестта на Алцхаймер.

Редовната консумация на плода

ограничава риска от загубата на зрение,

свързана с остаряването, известна като дегенерация на макулата. Проучванията показват, че три порции дневно намаляват риска от тази дегенерация средно с над 36 на сто. И катарактата се повлиява добре от гроздето. Това очно заболяване се причинява от действието на свободните радикали, затова в случая са полезни флавоноидите в зърната, които имат мощно антиоксидантно действие. Обяснимо, гроздето потиска умората, тъй като съдържа големи количества желязо. Гроздовият сок пък е най-богат на хранителни и биологично активни вещества в сравнение с всички други натурални сокове. Сушеното грозде (стафидите) е подходящо при депресивни състояния, умора, липса на концентрация и можем да го ядем цяла зима.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички