ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Ковид-леглата в областната болница са заети, триажните са още по-голям проблем

  20.11.2020 06:08             
Ковид-леглата в областната болница са заети, триажните са още по-голям проблем

ПАЗАРДЖИК. Всички 84 легла, предвидени за лечение на пациенти с Ковид-19 в МБАЛ-Пазарджик, вече са запълнени. Още по-голям  е проблемът с триажните легла, които се заемат от пациенти, съмнителни за коварната инфекция.

- Резултатите от PCR тестовете се чакат над 24 часа. През това време леглата са заети и нито можем да изпишем болните, нито да ги насочим към други отделения или здравни заведения – обясняват лекарите. И допълват:

- Останалите болници също трябва да приемат пациенти без потвърдени положителни тестове

Защото към момента хора, които идват при нас, твърдят, че прием им е бил отказан. Включително пациенти с диабет, хирургични заболявания, кардиологични проблеми - мъже и жени, които никога не са били наши пациенти. Т. нар. съмнителни са може би 80 процента от всички болни в областта.

Не може също така пулмолози да изпращат при нас пациент с белодробно заболяване, доказано с рентген, само защото няма PCR, който да казва дали е Ковид, или не.

Особено напрегната е ситуацията в спешното приемно отделение,

през което минават всички случаи, преди да бъдат хоспитализирани в другите отделения или изпратени на домашно лечение. Работещите там казват, че са на ръба на силите си. Помагат им колеги от други отделения.

Изпълнителният директор на най-голямото лечебно заведение в областта д-р Красимир Темнилов също се надява на по-активно включване от страна на своите колеги от другите болници.

- С тях имаме добра координация за лечението на коронавирус. Надяваме се, че така ще е и с триажа. Молбата ми към общопрактикуващите лекари пък е да лекуват своите болни и

да ги изпращат в болница, само ако действително имат нужда от болнична помощ

Защото нашият ресурс е ограничен. И вече сме го изчерпали. Изпълнихме заповедта на здравния министър за 20 процента Ковид легла. По възможност ще разкрием още 5 процента, но за повече нямаме възможност.

Най-големият травматизъм, както и най-тежките случаи са при нас. Трябват ни и легла за други болни. Освен това, хирургическият блок е неприспособим за лекуване на пациенти с остри вирусни заболявания, каквото е Ковид-инфекцията.

Павилионният тип система, която е изолирана от основната сграда,

е вече пълна с пациенти. В Урологията има триажно отделение. Вътрешните - първо и второ, сме ги превърнали в Ковид отделения. Инфекциозното - също, макар там да се лекуват и други болести, при които патологията в момента е малка. Трябва да има спешност за „Уши, нос, гърло”, както и Кожно отделение и Урология. Чистите пневмонии ги лекуват колегите във Физиотерапията, където е спряна същинската дейност и т. н.

Но сме на предела.

Много от колегите се разболяха

Детските отделения вече минаха на гъвкави графици. В двете отделения, общо с петдесет легла, остават само по един-двама колеги на дежурство.

Да, трябва да се разкриват легла, но те трябва да са подсигурени и с лекари и персонал. Защото легло без медицинска помощ не е ефективно.

Д-р Темнилов също подчерта огромния натиск, под който работи спешното отделение:

- То е последната инстанция, където гражданите на областта очакват да получат помощ във всеки час на денонощието. Особено в събота и неделя натоварването е изключително голямо.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички