Понеделник, 26 Апр 2021
 
Пазарджик Спорт

Старши треньорът на „Локо” (Пд) Александър Тунчев: Спокойствието свърши, но следваме мечтите!

  23.11.2020 06:44             
Старши треньорът на „Локо” (Пд) Александър Тунчев:  Спокойствието свърши, но следваме мечтите!

Радвам се за „Хебър” и се надявам отново да имаме много пазарджишки момчета в националния тим

Александър Тунчев няма нужда от представяне. Бившият капитан на ЦСКА и част от „златното поколение” на „Хебър” вече е старши треньор на „Локомотив” (Пд). „Не смятам, че сега е моментът да променяме нещо. Ще се придържаме към това, което бе до сега. Трябва да обърнем голямо влияние на нашите подрастващи”, афишира целите си Тунчев, който като футболист е шампион на България с „Локомотив” и носител на Купата на България и сребърен медалист с ЦСКА. Ето какво каза любимецът на феновете на „зелените”, „армейците” и „смърфовете” за читателите на „Знаме”.

- Сашо, сбъдна ли се мечтата ти и докъде стигат мечтите?

- На този етап да. Това да водя отбор от Първа лига, и то отборът на „Локомотив”, е една сбъдната мечта. Имам и други мечти и е хубаво, че докато ги имаш, винаги можеш да ги преследваш. Затова и човек си поставя цели, трябва винаги да имаш цели и мечти в главата си.

- Каква е твоята мечта с „Локомотив” в момента?

- Да направим едно добро представяне като завършим в тройката. Защо не и да постигнем още някой успех – дали в първенството, дали в турнира за Купата, дали в Лига Европа. Разбира се, и да вкараме едно-две момчета от школата в първия отбор, както се надявам не само аз, а и президентът на отбора Христо Крушарски.

- Христо Крушарски образно се изрази, че ти и Жоро Илиев сте „в курса на долара и ще броите мангизите”. Кой от отборите в челото на ефбет лига може да обърне „курса на долара”? Или пък вие да обърнете техния?

- Определено има доста отбори, които могат да объркат нашите сметки, но и ние можем да объркаме сметките на доста отбори. Въобще не са за подценяване ЦСКА 1948, „Арда” (Кърджали), „Черно море”, „Берое”… Има няколко доста равностойни отбора, които могат да изненадат останалите.

- В „Локомотив” помощници са ти Георги Илиев, Йордан Юруков, а Стоян Колев е треньор на вратарите. С Илиев и Юруков бяхте заедно в ЦСКА, а с Колев за малко се разминахте, как спортен директор като Гонзо работи с „цесекари”?

- Няма значение в кой отбор си играл и на кой отбор симпатизираш, когато говорим за професионализъм. Всички в момента работим за „Локомотив” (Пловдив) и за нас като млади треньори е един голям плюс да имаме човек като Георги Иванов. Знаем, че и в най-критичните ситуации той може да ни помогне и да ни даде ценен съвет.

- През 2004-а треньорът ти тогава в „Локо” Илиан Илиев не пожела да останеш на „Лаута” и ти отиде на Армията, отказвайки директорски пост в ДЮШ. Какво е за теб ЦСКА?

- В интерес на истината за първи път разбирам за това нещо (смее се).

- Тогава поне такава информация бе тиражирана.

- Не знам, поне аз не съм го знаел, но както и да е. Питаш ме за ЦСКА. Аз никога не съм крил, че съм привърженик на ЦСКА. От малък баща ми ме е запалил, по доста мачове ме е водил. ЦСКА винаги е имал, има и ще има място в моето сърце, но в момента, пак казвам, аз съм треньор на „Локомотив” и следвам единствено клубните и моите амбиции като професионалист.

- Да очакваме ли тогава по-специално отношение на „Локомотив” към ЦСКА, защото Бруно Акрапович отиде именно там?

- Не, няма да има. Във всеки един мач се стараем да побеждаваме. Така че дали ще бъдат три точки срещу ЦСКА, „Левски”, „Лудогорец”… За нас е важно да бъдат три и да са в наша полза.

- „Хебър” е другият ти специален отбор. Преди 5 години ти влезе в управата на ФК „Хебър” заедно с близнаците Миневи в началото на проекта, стартиран от Найден Шопов… Следиш ли какво се случва с отбора?

- Да, разбира се, следя го, получавам информация от мои приятели, които са там. Радвам се, че тази година отборът се представя добре, въпреки че в него има доста млади момчета. Това е обнадеждаващо, защото през годините „Хебър” е дал доста добри футболисти на България, да не ги изброявам всичките. Надявам се да дойде скоро моментът, когато от Пазарджик ще има много футболисти в Първа лига, в националния отбор и в чужди първенства.

- Защо сега не виждаме от Пазарджик да излизат новите Тунчев, Манчев, Петков, Миневи? Кое е сбъркано в бг футбола? Централно ли е или по места?

- Проблемът е комплексен. Като почнеш от БФС, от президенти и треньори, разбира се, също и държавата, защото за да изкараш следващите Бербатов, Стилян, Мартин, трябва да имаш база и условия. А в това отношение ние изоставаме страшно много от другите държави. Виждаме как една Северна Македония класира отбор на европейско.

- КОВИД промени живота на всички ни. Как промени твоя живот? Надценяваме ли коронавируса?

- Да и ние го виждаме. Пандемията обърка доста сметки. В личен план не мога да се оплача, но хората, които казват, че са го прекарали, твърдят, че никак не е приятно. Честно казано, като гледам колко бързо се случва всичко, зиглежда ми малко нереално. Но със сигурност този вирус го има и за някои хора е по-опасен.

- В това време ти повече песимист ли си или оптимист си?

- Винаги трябва да си оптимист. Независимо какво се случва, винаги трябва да гледаш с надежда напред. Грешки се допускат и ще продължат да се допускат. Ще има и лоши неща, но не трябва да се предаваш, а да излезеш с оптимизъм от подобни ситуации.

- Значи тогава, като се обърнеш назад, си спомняш примерно Англия с промоцията в елита на „Лестър”, а не с тежките контузии?

- Ами те са част от играта (смее се). И няма как да ги игнорираш или да ги забравиш, но пък емоциите, които изживях там (от трета дивизия отборът влезе в Чемпиъншип, б.р.) си остават за цял живот и надделяват над тежките моменти.

- Живееш със семейството си в София, пътуваш до Пловдив, имате семейна къща в Тетевен – къде намираш истинското спокойствие и остава ли ти време за него?

- Досега беше спокойно (смее се), отсега нататък спокойствието е нарушено. Да, пътувам до София, когато намирам възможност, за да виждам съпругата и децата си, защото те са най-важното. Ще има време и за спокойствие. Когато иска, човек винаги може да намери време.

- Започна със загуба като треньор. Но пък в контрола. Това лош или добър знак е? Вярваш ли в знаците изобщо?

- Хм, честно казано, не се бях замислял, че това може да е знак. За мен беше по-важно да направим една добра тренировка, момчетата да се натоварят достатъчно преди оставащите пет тежки мача до края на сезона. Разбира се, винаги е приятно, когато отборът ти побеждава, но се надявам, че от тази загуба ще извлечем нужните позитиви за следващия мач. И в този смисъл вярвам, че е добър знак.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички