Други Пазарджик

Гигантска сърнела си намери майстора при нас

  25.11.2020 13:56             
Гигантска сърнела си намери майстора при нас

ПАЗАРДЖИК. Със сърнела-гигант впечатли приятелите си в социалната мрежа Светла Кофова от Пазарджик. Преди да се пенсионира тя бе дългогодишна служителка в Община Пазарджик и дългогодишен участник и победител в традиционния работнически турнир по тенис на маса за купата на вестник „Знаме”.

Пред наш репортер г-жа Кофова разказа, че синът й Венцислав е донесъл огромната гъба, а в учудването си тя дори забравила да го пита къде е намерена.

„После го попитах, каза че е открита край село Средногорово, Казанлъшко. Даже не я премерихме, за което съжалявам – защото беше станало късно и бързахме да я приготвим. Но толкова голяма гъба досега не бях виждала”, коментира съгражданката ни, която има опит в брането на гъби.

Гъбата била вкусна, уверява Светла Кофова. Тя я нарязала на тънки ивици и ги изпържила в нагорощено олио, оваляни в панировката от яйце, бира и брашно.

Познавачи, виждайки сърнелата на снимките на г-жа Кофова, коментират, че гъбата е с диаметър над 60 см и поне 35 см дължина на стеблото, а теглото й е поне килограм. Те са категорични, че подобни екземпляри се срещат изключително рядко, още по-малко в тазгодишния сух и беден откъм гъби сезон. Обикновено диаметърът на шапката на сърнелата, позната у нас и като чадъреста гъба, конска гъба, връшник и вретенка, достига до 30 сантиметра.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички