Регионът

Утре транспортът в областта е частично парализиран

  24.11.2020 17:42             
Утре транспортът в областта е частично парализиран

Превозвачи и таксиметрови шофьори от региона също се включват в ефективната транспортна стачка, а на територията на областта голяма част от маршрутните линии ще бъдат замразени. В Пловдив автогарата е затворена и ще има един единствен курс за Пазарджик - в 7 часа сутринта, заявиха за "Знаме" оттам.

Това е предупреждението на автобусните и таксиметровите превозвачи към властта, заради непреодоляването на президентското вето по текстовете за инкриминирането на нерегламентираните превози. Нагласата бе за парализиране на градския транспорт между 9 и 11 часа, но в Пазарджик и Пловдив засега транспорт ще има.

От пазарджишката автогара коментираха за „Знаме”, че те ще работят, но няма да има автобуси за Пловдив, тъй като „Хебросбус” се включва в стачката, както и пловдивската автогара. Всички междуселищни автобусни линии в община Пазарджик, обслужвани от „Юнион Ивкони”, също замират. Няма да има автобуси за Пещера (с изключение на единствения следобеден курс за Батак). Няма да има автобуси за Благоевград и Хаджидимово.

„Всичко това е със скоба, защото положението се променя постоянно. На този етап такава е последната информация”, заявиха от автогара „Пазарджик”.

Таксиметровите превозвачи също се включват в протестните действия и от 10 до 12 часа ще бъдат на площад Батенберг в София. Там се очаква да се съберат над 2000 таксита и поне 100 автобуса, които ще имат шествие по три лъча - Цариградско шосе, царица Йоана и Ботевградско шосе.

Да припомним, че в парламента мина президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, в чиито преходни и заключителни разпоредби се предвиждаше инкриминиране на нерегламентираните превози с поправка в Наказателния кодекс. Президентът посочи в мотивите си, че с предлаганите текстове не става ясно как ще се прави разграничение между споделено пътуване и нерегламентиран превоз на пътници, който и сега е наказуем по административен ред. Така, едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, като се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред, което ще доведе единствено до объркване и няма да има реален принос в борбата срещу "сивата икономика", смята държавният глава. На свой ред днес председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова предупреди пред БТА: "Ако ние не получим адекватна позиция от останалите политически партии и те не подкрепят приемането на промените в Наказателния кодекс с предложените текстове, предстои да преустановим превозите за доста дълго време" и подчерта: "Опасността да оставим държавата без транспорт е реална". Милтенова съобщи, че от 0 часа на 25 ноември ще бъдат преустановени превозите по линиите на републиканската схема и превозите по общински схеми, също градските превози - между 9 и 11 часа, като реверанс към трудещите се и че всички международни линии също ще бъдат преустановени и поднесе извинение към хората, че ще трябва да отменят пътуванията си.

Пред "Знаме" пък автоконтрольори коментират, че каквото и да се приеме като промяна на закона, нелегалните превози няма да секнат, освен ако по време на проверките на пътя няма съдия, който да документира показанията на свидетелите. "Защото после в съда се отмятат от думите си и всичко пада като административни нарушения", казват инспектори от областния отдел "Автомобилна администрация".

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65
Всички