ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Семеен съвет - големите ученици искат онлайн обучение, малките - присъствено

  27.11.2020 06:34             
Семеен съвет - големите ученици искат онлайн обучение, малките - присъствено
Елена и Стефания Тонови

 

ПАЗАРДЖИК. Пандемията отново постави на изпитание образователната ни система. След решението на здравното министерство за присъствено обучение за по-големите ученици от 23 ноември, дойде нова министерска заповед момичетата и момчетата от всички класове да учат в електронна среда. Това са част от мерките за овладяване на коронавируса, който напоследък заема все по-голяма територия с фатален изход.

Какво е предпочитанието за учене на учениците - в клас или вкъщи, наша репортерка попита гимназистка, сестра й – четвъртокласничка и майка им Ани Тонова. Какво те мислят по темата?

Дванайстокласничката Елена

е ученичка в езиковата гимназия „Бертолт Брехт”. Категорична е, че предпочита онлайн обучението:

- У нас се подготвям по-бързо и повече знания усвоявам – сподели Елена. – Спокойна съм, съсредоточена в това, което правя. Добре знам колко време ми е нужно да науча уроците си по отделните предмети. Сега сравнявам какво е да се подготвяш вкъщи и в училище. Там не всички съученици се интересуват от даден предмет и това ми пречи.

А какво получаваме от екрана, зависи от това как преподавателят ще поднесе темата на урока. Учителката ни по английски език г-жа Станева е намерила най-добрия и достъпен начин да ни предаде урока, качва ни материали, пуска видеоклипове. Учителят ни по математика г-н Атанасов пък ни праща чертежи, различни решения на задачи, дава и обяснения. Това е добрата страна на онлайн обучението.

Неприятното е, че ми липсват приятелите, с които сме заедно от 5 години в училище. Наскоро се видяхме с тях и осъзнахме колко ни е хубаво да сме заедно – да си говорим и забавляваме. Казахме си още, че под каквато и форма да учим, най-важното за нас е да сме подготвени за матурата и да продължим образованието си в престижни висши училища. Това може да стане, ако залегнем над уроците и имаме повече време за тях.

Съученичките ми също желаят да учат електронно, особено тези, пътуващи от други населени места. Обучението в електронна среда ни показва, че ако ти учиш, ще научиш много. Важното е ние сами да желаем да учим у дома, защото ако не желаем да учим у дома, може да не учим и в училище, допълни Елена.

Четвъртокласничката Стефания

мечтае всеки ден да е с другарчетата си в класната стая, както и досега. Момичето учи в основното училище „Христо Смирненски” в града. То казва:

- Хубаво ми е да сме заедно, защото учим и се забавляваме, което е прекрасно. Миналата година при онлайн обучението по-трудно възприемах уроците си по математика. Налагаше се и мама да ми помага. При четенето ми бе по-лесно. Приятелките ми също искат да учим присъствено.

Ще ни липсват игрите в голямото междучасие и госпожата Вера Дончева, каза още четвъртокласничката.

Мама Ани:

- Важно условие за доброто обучение са подходящите технически устройства. Миналата година за Елена и Стефания купихме лаптопи, защото информацията през телефона бе голямо изпитание.

Най-доброто обучение е присъственото, но новите мерки за ограничаване на заразата от Ковид-19 връща децата по домовете им. Много ми се иска този период наистина да е временен.

Иначе съм категорично против дистанционното преподаване на уроците, освен ако се налага заради заболяване на децата. Не само защото успеваемостта на знанията е по-ограничена, а защото липсва социалният елемент на общуването между учители и ученици.

Пенка МИХАЙЛОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички