Други Пазарджик

Кои са полезните зеленчуци през ноември

  28.11.2020 06:44             
Кои са полезните зеленчуци през ноември

Тази есен листата падат по-бавно, но ноември и кризата с коронавируса ни карат да мислим не само за уюта на дома, но и за подсилването на организма с щедрото изобилие на плодове и зеленчуци, с които ни дарява сезонът. През есента организмът ни започва да се подготвя за студените зимни месеци, затова здравословното хранене, трябва да ни вдигне имунитета. А като месец на кореноплодните ноември ни предлага зеленчуци, които освен че са съобразени със сезона, могат да бъдат приготвени на изключително вкусна храна. Тези зеленчуци са най-вкусни именно сега. След първите сериозни застудявания и слани, нишестето, съдържащо се в кореноплодните, започва да се превръща в захари. Майсторите в кухнята знаят, че морковите, пащърнакът, целината, цвеклото и ряпата са подходящи за печене, карамелизиране или приготвяне на супа

Сега в най-добрата си форма е и брюкселското зеле, тъй като студените температури приглушават горчивината. То еизключително полезен  зеленчук, макар и не толкова популярен у нас. То е богат източник на витамин C, което го превръща в много подходяща храна за  зимните месеци. Зеленчукът е и с много ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, както и благоприятни количества протеин.

Да не забравяме морковите. Ползите от тях за здравето ни са огромни. От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин). Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и ни предпазва от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично при инфекциозните заболявания на бронхитите, гърлото и гласните връзки. Морковите подобряват още храносмилането и спомагат отслабването, като в същото време създават усещане за ситост.

С първите студове празът също подобрява вкуса и аромата си. Той е добър диуретик – стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделянето на вода от организма. Най-подходящи  за готвене са хрупкавите стъбла с по-дълга бяла и светлозелена част. Задушеният праз е чудесен с яйца, а супата с праз и картофи е идеална за поднасяне в студените вечери.

Особено добър за дълго готвене е и зимният лук, който е по-твърд, тъмен и плътен, с по-малко водно съдържание.

Пащърнакът си остава идеалният зимен зеленчук, макар и загърбван заради картофите. Той е роднина на моркова, целината и корените на магданоза, с приятен аромат и леко сладникав вкус. Малко грозноват на вид, но с много ценен състав. Богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, цинк, манган, витамини (А, В,С, Е, РР) и фолиева киселина. Особено полезен е съдържащият се в него витамин В3, който е важен за работата на нервната система. Голямото количество фибри помагат на храносмилателната система и са отлично средство против запек. Не съдържа холестерол, нискокалоричен (в 100 гр. се съдържат 56 калории) и е подходящ при диети и сърдечно съдови заболявания.

Редица научни изследвания от последните години доказаха изключително добрия ефект на червеното цвекло върху кръвоносните съдове и кръвното налягане. Съдържащите се в него нитрати (в малки количества те не са опасни, опасни са нитритите) се преобразуват в тялото в азотен окис, който поддържа разширени кръвоносните съдове. Не са за подценяване магнезият, цинкът и флавоноидите в зеленчука, както и съдържанието на бетаин – биоактивно вещество, което подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб.

Ряпата е чудесен зеленчук, с който можем да си набавяме огромни количества от нужните дневни вещества, благодарение на които човешкия организъм функционира качествено. 100 грама ряпа ще ни осигурят половината от препоръчителния дневен прием на витамин С, който както знаем е чудесен имуностимулант, особено през студените зимни месеци. Съдържжа витамин К, желязо, брасинин, вещества богати на сяра и някои нитратни съединения. В нея е и лутеинът - много мощен антиоксидант и важен пигмент за очите, се съдържа в листата на ряпата.

Целината пък е позната като полезният чистач на организма, защото съдържа и витами С, и калий, и натрий, маннган, антиоксиданти. Една чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от препоръчителната дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система се заздравява, подобрява се абсорбацията на калций и се предотвратява рискът от остеопороза.

С тези зеленчуци трапезата ни ще бъде шарена като есенните багри на листата, но и ще ни подсили за идващия декември.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички