Понеделник, 01 Мар 2021
 
Други Пазарджик

Мария Генова дари над 350 тома книги на читалище „Христо Ботев”

  28.11.2020 06:48             
Мария Генова дари над 350 тома книги на читалище „Христо Ботев”

Много от тях са с автографи на авторите

ПАЗАРДЖИК. Голямо дарение от книги от личната си библиотека за народно читалище „Христо Ботев-1897 г.“ направи съгражданката ни Мария Генова, която в сряда бе рожденичка. Приятелските отношения между поетесата и преводач от чешки език и читалището започват с творческа среща през 2010 г., на която тя сама представя творчеството си и изнася великолепен рецитал по свои стихове. Продължават с нейно участие в събитие, посветено на Осми март, и по-късно с една интересна среща с ученици от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, на която се представя и нейния спътник в живота - художникът академик Симеон Спиридонов.

Нека припомним, че Мария Генова през 2018 г. беше удостоена от Община Пазарджик с почетния знак на града, а акад. Спиридонов през 2020 г. бе награден с орден „Св. св. Кирил и Методий – огърлие“ за цялостно творчество, което му бе връчено от президента на Република България Румен Радев. Сега като естествено продължение на добрите взаимоотношения между Мария Генова и пазарджишкото читалище дойде и голямо дарение от книги от нейната лична библиотека - над 350 тома книги, много от които са с автограф на авторите. Симеон Спиридонов пък сега дари няколко екземпляра от своята книга "Шутаранга".

„Благодарни сме! Книгите са от различни отдели на знанието. Преобладава художествената литература от наши и чужди автори, поясни секретарят на културната институция Веска Минова. Сред поетичните произведения са тези на автори като Георги Константинов, Иван Гранитски, Петър Величков, Николай Милчев, Павел Матев, Тодор Биков, Надежда Захариева, Кирил Христов и др. Сред чуждите творци се открояват имената на Хенри Милър, Скот Фицджералд, Паулу Коелю, Франсис Скот, Франц Кафка, Оскар Уайлд и др. Интерес представляват заглавия като „Българска история в европейския контекст“ на Андрей Пантев, книгата за Борис Христов на проф. Атанас Божков, „Географико историко статистическо описание на Татар-Пазарджишката кааза“ от Стефан Захариев, „Песента на мама“ от Константин Кантарев, „Бездомник в нощта“ на Владимир Русалиев, посветена на поета Димчо Дебелянов, кинороманът на Радой Ралин „Аз съм Левски“ и много други. Дарението съдържа и книги за здравословен начин на живот, книги на много пазарджишки творци, няколко детски книги... Наред с книгите читалище „Христо Ботев-1897 г.“ получи в дар и уникалния календар за 2021 г. „Магия от цвят и слово“ с картини на акад. Спиридонов и стихотворения на талантливата наша съгражданка Мария Генова”, добави г-жа Минова.

Читалищното настоятелство изказва своята голяма благодарност към творческия тандем Генова – Спиридонов, като се надява на нови съвместни събития. И се надява този дарителски жест бъде последван от други наши съграждани.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички