Други

Натали от Панагюрище: Щастлива съм, че дизайнът ми бе на първа страница на Behance

  02.12.2020 07:18             
Натали от Панагюрище: Щастлива съм, че дизайнът ми бе на първа страница на Behance

Covid промени и света на проектите, по които работим, казва студентката в университета „Йоанеум” в Грац

ГРАЦ. Панагюрката Натали Калпакова е една от младите и умни наши сънародници, а както вече писахме, именно тя за втора поредна година спечели Дриновската стипендия, която се дава поименно на изявен студент в чужбина. Натали изучава „Информационен дизайн“ в университета по приложни науки „Йоанеум” в Грац - Австрия. „Знаме” я поздрави за поредното признание, а  Натали Калпакова е благодарна на Община Панагюрище и „Асарел-Медет” за стипендията в размер на 2000 евро (тя се връчва още от 2009 година по повод 170-годишнината от рождението на проф. Марин Дринов) и има намерение да продължава да държи летвата високо. Тази година неин проект за рекламна кампания на Националния австрийски зъболекарски конгрес бе отличен като един от най-добрите училищни проекти на международно ниво. Проект за опаковка на крем за лице стана част от класацията на най-добрите опаковки в света, а преди това чаровната г-ца Калпакова спечели международната награда „Най-добър млад графичен дизайнер – Rookie Desing“, като победи студенти от университетите по графичен дизайн от цял свят.

- Здравейте, Натали, да Ви попитам първо каква е обстановката в Грац и в университета Йоанеум в тези пандемични условия?

Има хиляди заразени всеки ден и здравната система изнемогва. Затова в Австрия има втори lock down до средата на декември. Магазините и ресторантите не работят, а културните събития ся отменени. Само жизненоважните магазини са отворени - супермаркети, аптеки, дрогерии. Не е позволено да се срещаш с хора, с които не живееш. Университетите и училищата също са затворени. Аз съм на онлайн обучение. Живея със своя приятел на квартира. Заминахме заедно за Австрия след 12-ти клас. И двамата сме работещи студенти. Прекрасно е да имаш подкрепата на любим човек до себе си! С много любов преживяваме заедно и адаптацията, и предизвикателствата, и хубавите моменти.

- Как Covid променя света на дизайна, според Вас? Ясно е, че няма да направят маски, които да не покриват носа и устата, както и да изглеждат, но иначе?

- Градя своя собствена дизайн агенция в тези трудни и неясни, особено икономически погледнато, времена. Наистина Covid-19 промени коренно не само начина ми на общуване с клиентите и колегите ми, а и проектите, по които работим. От една страна, много фирми се замислиха за своето онлайн присъствие и осъзнаха важността му през 21-ви век. Това доведе до засилен интерес към изграждането на онлайн магазини, уебсайтове и поддръжка на социалните мрежи. В същото време е факт, че много големи интернационални фирми се подготвят за идващата криза и свиват годишните си бюджети. Една от сферите, които по мое наблюдение бива "орязана", е точно тази на рекламата и графичния дизайн. Това, разбира се, не ни пречи да вземем най-доброто от ситуацията. Някои проекти биват отказани, но други належащи за бизнеса проблеми (като онлайн доставки и присъствие) излизат наяве. Те могат да бъдат решени с помощта на добър маркетинг и дизайн и са ключови за оцеляването на фирмите, засегнати от Covid-19.

- Успех с агенцията!

- Благодаря!

- Вие имате впечатляващи проекти, получили голямо признание… Разкажете повече например за опаковката за крем за лице и за логото на световния зъболекарски конгрес?

- Да, тази година имах честта да работя по дизайна на няколко големи комерсиални проекта. Сред тях беше дизайнът на опаковката на първия ми български продукт - антиейдж крем серия, произведена от БАН и дистрибутирана от Nova Cosmetics.

Продуктът вече е на пазара и честно казано, това е най-удовлетворяващото чувство, което съм изпитвала досега като графичен дизайнер. Проектът беше отличен с голямо и престижно международно признание като един от най-добрите дизайни на опаковки в света и беше на първа страница на най-голямата дизайн общност Behance. Преди броени дни дори написаха статия за проекта в едно от най-известните онлайн дизайн списания - Design and Paper.Тези награди, в съчетание с факта, че кремовете се продават много добре и се възприемат прекрасно от целевата аудитория, са огромно признание за моята работа като дизайнер и ме правят щастлива.

 Друг проект, който пожъна значителен успех, е брандингът на Националния австрийски зъболекарски конгрес, който пък от своя страна и за моя радост беше отличен сред най-добрите студенстки проекти в света.

Това е голямо признание. Но каква е тайната на грабващия дизайн?

Тайната на добрия дизайн се крие в това, че той предлага решения на комплексни проблеми. Как да достигнем до целевата аудитория визуално? Как да се отличим от конкуренцията? Как да придадем добавена стойност на един продукт? Тези и много други въпроси стоят в центъра на всеки дизайн проект. Техните визуални решения са както логичен, така и творчески процес. За да си добър дизайнер, се изискват знания и умения от много различни сфери - маркетинг, психология, бизнес, изкуство, комуникация, култура, компютърни и печатни технологии. Именно по тази причина, идеите са навсякъде. И точно затова обожавам професията си - тя е разнообразна и предизвикателна, аналитична и креативна!

През нощта или през деня сте по-работоспособна, когато учите и работите от дистанция? Как ви спохождат идеите?

- През деня, със сигурност. Обожавам да работя, слушайки музика и гредайки небето! Това ме вдъхновява. Също както културата, историята на дизайна и изкуството, проектите на колеги... Отсявам добрите от лошите идеи спрямо това, кое решава най-добре проблема на клиента и е по-подходящо за целевата аудитория.

- Бяхте избрана за най-добър млад графичен дизайнер неотдавна, разкажете по-подробно за проектите, които допринесоха за това, и за самото събитие...

- Наградата Rookie Design е връчвана онлайн ежемесечно на млади дизайнери. За нея се борят стотици млади талантливи колеги от целия свят. Аз спечелих отличието през август 2019 година и това беше първото голямо признание за моята работа и талант от световната дизайн общност. Наградата бива връчвана на студенти от дизайн интституте с много високо качество на работа, и то след внимателно разглеждане на постъпилите кандидатури от многочленна комисия от известни дизайнери. Аз кандидатствах с портфолиото си за прием в университета. Сред отличените ми проекти бяха моите илюстрации, шрифт и бранд идентичности. Проектите включваха бранд идентичност за луксозен ресторант на брега на морето, въображаем брандинг за компания за кибритени клечки, с който кандидатсвах за приема в университета и спечелих третата най-висока оценка за своето портфолио от над 400 кандидати. Също и проектът ми по типография от втория семестър, който беше изработката на шрифт. Моят беше вдъхновен от стара социалистическа корица на книга, която случайно открих на битака…

- Сега работите с клиенти от цял свят, коя поръчка беше най-голямо предизвикателство?

- Така е, радваме се на клиенти от целия свят. За няколко месеца вече имаме дълъг списък от клиенти - иновативни стартъпи и етаблирани фирми от повече от 15 държави и големи интернационални Global 2000 компании като MAGNA (най-голямата канадска компания и №1 производител на авточасти в света) и Bugcrowd (компания №1 за киберсигурност в света). Сред нашите клиенти са също най-обичаното австрийско вино Polz, както и БАН. Един от най-предизвикателните проекти до този момент беше дизайнът на приложението за регистрация на посетители, намиращо се на входа на офисите на MAGNA. Трябваше да създадем чувството за модерни технологии, автомобилна индустрия и бъдещо развитие с използването на много малко елементи - въпрос и два/три възможни отговора. Беше голямо предизвикателство, но горда мога да кажа, че се справихме прекрасно. Представихме четири запомнящи се дизайна в различни стилове, а колегите от MAGNA останаха очаровани…

- Браво! Мислите ли един ден да се върнете в Пнагюрище и България?

- Преди година, отговорът ми би бил категорично „Да!“. Защото вярвам в бъдещето на България и съм сигурна, че има място за развитие на младите специалисти. А и ми липсват много неща от родината ни (и семейството и приятелите ми, и топлината на дома, и морският бриз, и топлото общуване, и емоционалността). В настоящия момент обаче моето „Да“ не е толкова категорично. Отчасти, защото започвам собствена фирма и градя живота си в Австрия. Отчасти, защото осъзнавам, че има неща от австрийската култура, които биха ми липсвали, ако се върна в България. Оставам отворена и за двете възможости.

- Кое Ви харесва в австрийската култура и с кое не можете дза свикнете?

- Има много неща, които обожавам в австрийската култура - организираността, чистотата, реда, цененето на културата, изкуството и дизайна от обществото, любезността, гражданското самосъзнание. Но има и едно нещо, което със сигурност много ми липсва в това общество - емоционалността. Да общуваш свободно, непринудено, да споделяш лични мисли и чувства, да се смееш на висок глас - тук е възможно само с най-близките ти приятели. С останалите, просто оставаш на ниво "любезност". Моите наблюдения са, че има истина в клишетата за "топлите" и "студените" народи.

- Не споменахте панагюрските чубрица и луканка сред липсите. Сигурно имате запаси?

- Хаха, имам и то много! Дори подарявам на своите приятели австрийци.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички