Пазарджик

Шаран-чудовище с тегло 21,8 кг извадиха от Звъника

  05.12.2020 08:16             
Шаран-чудовище с тегло 21,8 кг извадиха от Звъника

ЛРД "Сокол'1893" за трета година организира кампанията "Купи-пусни шаран"

БРАТАНИЦА-ЗВЪНИЧЕВО. Шаран-гигант с впечатляващо тегло от 21,8 кг бе изваден от 73-годишния Любен Георгиев от Братаница. Слуката станала на 15 ноември на „гьола” в Звъничево. За нея съобщи с документирана снимка Цветан Цветанов от управата на ловно-рибарско дружество „Сокол’1893”-Пазарджик, което стопанисва водоема.

След това Любен Георгиев пуснал обратно шарана на свобода, защото риболовците знаят – рибите-майки трябва да живеят, за да не се прекъсва размножаването им, когато изхвърлят хайвера.

„Рядко се вади толкова голям шаран, макар че понякога излизат и по-едри екземпляри. Точно сега обаче мнозина рибари не вярват, че този шаран тежи 21 килограма и 800 грама и коментират, че трябва да посмалим теглото му. Но аз им казвам да не мерят със своите рибарски „кантари”. Защото ние го претеглихме с кантара на дружеството и той показа точно толкова. Колегата от Братаница върна рибата във водата, но тя беше много голяма и сега ще даде живот на много малки рибки”, коментира Цветан Цветанов пред наш репортер.

Бай Любен Георгиев е запален рибар, а шарана-великан извадил, използвайки ароматизирани силиконови топчета за стръв.

Звъничевският водоем, известен и като Звъничево Лейк, и като Звъника, е редовно зарибяван от ЛРД „Сокол’1893”, което облагороди и терена около водното огледало. В него се ловят не само шарани и толстолоп, но и червеноперка, каракуда, амур, костур, бяла риба, каленик… Освен пролетното зарибяване, след Никулден ще има ново пускане на зарибителен материал. Затова и риболовците, които замятат въдиците си тук (срещу риболовен билет и членска карта), по правило си тръгват щастливи.

Междувременно отговорникът на риболовната секция в дружеството Трендафил Величков съобщи, че за трета поредна година ЛРС „Сокол’1893” организира инициативата "Купи-пусни шаран" по повод празника на Свети Николай Чудотворец.

„Във връзка с третата годишнина на инициативата и за по добро спазване на противоепидемичните мерки организираме акция и на трите водоема, които дружеството стопанисва. Всеки желаещ да подари живот на шаран, може да го пусне на 6 декември (неделя) от 11.00 часа - на баластриера Звъничево, от 12:00 часа на баластриерата край с. Динката, а от 13:00 часа на водоема до Говедаре”, поясни бившият областен управител.

Организаторите са предвидили и специални награди за участници в акцията - те ще бъдат определени от най-атрактивните снимки с шараните, качени в страницата на сдружението във Фейсбук.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички