Други

Време е за Рибена черква - честит Никулден!

  06.12.2020 06:51             
Време е за Рибена черква - честит Никулден!

„Да разпуснем на никулска дупка”, казвали дедите ни и охлабвали коланите, почитайки свети Николай Чудотворец

В неделя почитаме паметта на един от най-тачените християнски светци. Св. Николай Мирликийски Чудотворец е покровител на моряците и рибарите, морските специалисти, банките и банкерите. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др.

Свети Николай е роден през 280 г. в малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение. Народът вярва, че когато Господ разпределял света между шестимата братя, на свети Никола се паднали моретата и океаните. Светецът причинява бурите и ураганите в морето, затова на Никулден всички гемии спират да се движат.

„Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“,

повтаряли дедите ни и се подготвяли за един от най-големите семейни празници в народния календар, съвместил стародавните вярвания с христянския канон. Защото празничнообредният комплекс на декември е съставен от три последователни дни: 4, 5, и 6-ти декември, споени в една свещена триада от светиите Варвара, Сава и Никола. Тези два женски празника „подгряват” празника на свети Николай. У нас култът към него като покровител на моряците и рибарите прониква рано.

В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден става разделянето на спечеленото през сезона. Задължително е, когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай, за да я пази от беда. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. Поверието гласи, че

шаранът е верен слуга на св. Никола

Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран (има случаи на сладководни риби в море покрай устия на реки) и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Оттогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”. И то, и специалните обредни хлябове,

се освещават в църква или вкъщи, а късове от тях се раздават на съседите

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите му не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Стопанките запазват костта от главата на шарана, която наподобява кръст. Тази кост - “кръхче” или “дъна” се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки.

Свети Никола е покровител не само на тези, които носят името му,

той е личен и семеен покровител, на който се посвещава семейно родов празник,

наричан „служба”, „молитва”, „черква”. Затова на този ден се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. В този случай обаче обредното угощение, посветено на светеца, патрон на фамилията, става винаги вечерта. Но още от сутринта моми тръгват да калесват с бъклица и китка босилек роднините. Дедите ни приемали свети Никола и за покровител на младите неомъжени девойки така на Никулден в много селища след обяд се играело хоро-сгледа, където родителите се спогаждали кой момък и коя мома да се вземат.

На този ден дедите ни носели колан, който разхлабвали или стягали според вътрешното усещане. И то явно е било паметно, затова до нас е достигнала

българска стара поговорка „Да разпуснем на никулска дупка!“

По обясними причини дупката била най-широка и направена в началото на колана... Та да се издържи на многото служби и на многото маси, отрупани с блюда.

И в нашата област има селища, за които свети Никола е специален покровител – като Калугерово и Радилово (макар в пещерското село съборът да е на Гергьовден). В такива случаи нашите деди колели и курбан на патрона – бик или теле – въпреки че са рождественски пости, защото в случая жертвата се възприема като омилостивяване на светеца. Все пак, традицията повелява в деня на свети Никола на трапезата задължително да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

„ИСИМ-2” ЕООД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ХОРА ЗА ОПАКОВАНЕ НА ЗАКУСКИ И ПРАВЕНЕ НА САНДВИЧИ. ХОРАТА С ОПИТ СА С ПРЕДИМСТВО, 0988 390 693, 0899 333 459.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438
Всички