ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Никъде в Пазарджик не правят PCR тест с направление

  07.12.2020 07:42             
Никъде в Пазарджик не правят PCR тест с направление

Издаването на електронни направления не създава затруднения на личните лекари

От тази седмица личните лекари в цялата страна, включително в Пазарджик, издават направления за PCR тестове. В нашия град обаче няма място, където може да се направи такова изследване с медицинско направление.

Пациентите трябва да отидат до Панагюрище или Пловдив, сигнализираха наши читатели. Местни джипита пък споделят, че някои болни просто се отказват от направленията заради невъзможност да пътуват извън града. И предпочитат да платят за някои от антигенните тестове или тестовете за антитела, които се извършват в Пазарджик. Или да си ги купят от аптеките.

От здравни заведения разкриха, че за да сключат договор със Здравната каса за извършване на PCR с направление, трябва да разполагат със скъпа техника, определени помещения, както и да отговарят на критерий за брой специалисти. А те просто нямат този капацитет.

За новите направления и възникналия проблем поговорихме с д-р Красимир Кулински от Районната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

- Срещате ли затруднения с електронните направления, д-р Кулински?

- Не. Издаваме ги автоматично през програмите, с които работим. Единствено трябва да вкараме телефонния номер на пациента. Защото той получава на телефона си SMS с уникален номер, който да покаже в лабораторията, където възнамерява да се изследва.

- Бърза ли е процедурата?

- Да, отнема около двайсетина секунди.

- Продължавате ли да издавате и направления на хартия?

- Да, ако поради някаква причина пациентът е стигнал до кабинета, той или тя получават направлението си за PCR тест на хартия. Разбира се, ако желаят, ще го получат и по електронен път. На хората, които се обаждат по телефона, издаваме електронни направления.

- Как преценявате кой има нужда от направление за PCR тест?

- Има ясно разписани критерий. Пациентът трябва да проявява поне 2 от регламентираните симптоми. Най-честите оплаквания са повишена температура и загуба на обоняние и вкус.

- На какви хора издавате направления за PCR тест?

- Тази седмица бяха предимно мъже и жени на възраст между 30 и 60 години. Както и на едно дете, но родителите му се отказаха от направлението. Предпочетоха да си платят за някой от тестовете, които се извършват в Пазарджик.

- Създава ли тази ситуация главоболия за вас, личните лекари?

- Хората питат нас. Лесно е да им кажем къде в Панагюрище могат да се изследват, но в Пловдив има много лаборатории. Ние самите не сме съвсем сигурни кои от тях работят с направления за PCR тестове и кои не.

- Продължава ли да има проблеми с липсващи лекарства?

- Все още е трудно да се намерят някои антибиотици. Но ги заменяме с други, изписваме тях.

Лидия КАДИЙСКА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички