Други Пазарджик

Здравка Лицова – живот, посветен на музейното дело

  08.12.2020 06:35             
Здравка Лицова – живот, посветен на музейното дело
На снимката: Колеги от Историческия музей в Пазарджик (отляво надясно): Величка Мацанова, Димитър Митрев – директор, Александър Арнаудов, Здравка Лицова-Георгиева, Константин Генчев и Димитър Жлегов (2001 г.)

ПАЗАРДЖИК. Един живот, посветен на музейното дело. Това е житейският път на Здравка Лицова-Георгиева, която ни напусна на 15 октомври. Тя е чедо на Лудогорието – родена е във Варна, на 31 август 1939 г., но родителите й са от Разград и тя живее и учи там. Продължава образованието си в СУ „Св. Климент Охридски” и се дипломира със специалност „История”.

При нас дойде през 1963 г. Постъпи на работа в Пазарджишкия народен музей като уредник на музея в Славовица, който е негов филиал от края на 1962 г. Тогава новата уредничка в музея бе приета радушно от колектива – директорът Недялка Гиздова, уредниците Еньо Стоянов, моя милост и Елена Георгиева. Благодарение на своята любознателност, отговорно отношение и старание

Здравка бързо се приобщи към колегията

и показа, че бързо навлиза в спецификата на музейната работа. Нейната публицистична дейност започна през 1964 г. със статията „Музеи и паметници в с. Славовица, свързани с името на Александър Стамболийски” (публикувана във в. „Септемврийско знаме” на 11 юни).

Здравка Лицова-Георгиева бе на щат в пазарджишкия музей до 1967 г., прекъсна за три години, през което време работи в ловешкия музей, а след това се върна отново в Пазарджишкия исторически музей. Тук работи от 19970 до 1995 г., когато се пенсионира.

Тя е автор на тематико-експозиционния план на музей „Александър Стамболийски”

в с. Славовица, реализиран от нея и от художника Марин Н. Маринов през 1980 г. През август 2000 г., както е известно, музеят бе унищожен от пожар, Здравка отново стана автор на тематико-експозиционния план за новия музей на земеделския трибун. Този план бе реализиран от нея и от художника Марин Н. Маринов през 2006 г.

Като уредник на музей „Александър Стамболийски” Здравка Лицова-Георгиева изнесе огромен брой екскурзоводски беседи пред посетители от цяла България и от чужбина, особено през месец юни за годишнините от убийството на Стамболийски, пред чуждестранни делегации и важни гости. През годините

издирваше материали и информация, свързани с живота и дейността на водача на БЗНС,

завършил живота си като действащ министър-председател на България. Тя проучваше старателно историята на Българския земеделски народен съюз в Пазарджишкия регион, създаването на земеделски дружби, живота на изявени местни земеделски деятели. Специално внимание Здравка отделяше на събитията, свързани с Деветоюнския преврат от 1923 г., с Юнското въстание и със Септемврийското въстание през 1923 г. в Пазарджишко, на връзките и отношенията между БЗНС и БКП в нашия край. Написа редица статии за Александър Стамболийски, за негови видни съратници, за местни дейци, а наред с това – и за по-широк кръг от теми и проблеми, свързани с управлението и развитието на Пазарджик. Нейни статии за политически събития и личности с принос за развитието на региона и страната са публикувани в престижни наши известия, годишници и сборници. Много нейни статии са отпечатвани в местни вестници, сред които „Септемврийско знаме” и „Знаме”.

Казано е, че стойността на човешкия живот се оценява не по дължинта му, а делата в него. Наследниците на Здавка Лицова-Георгиева могат да се гордеят с нейните добри дела. С всичко, което тя е направила, с нейния достоен живот и висок морал. А ние се радваме, че написаното от нея остава.

Ето какво си спомнят за нея някои колеги

Пенка Николова, главен уредник: „Помня Здравка като човек с голям професионален опит, изключително полезен при подготовката на изложби и научни статии. Човек, който има научните познания да те насочи и да избереш подходящата тема. Да те подкрепи и в професионалния, и в личния живот. Много сърдечна и искрена!

Валентина Псалтова, уредник: „Със Здравка близо 20 години сме работили заедно. Тя бе първият човек, който ми подаде ръка и ме запозна с музейното дело в детайли. Усамотихме се в една стая в музея и тя подробно ми обясни как трябва да се построи един тематико-експозиционен план за изложба. После с нея го направихме. Благодарение на нея аз направих първата си изложба. Здравка беше перфектен професионалист, човек, който подава ръка на всеки, който има нужда. Никога не е отказвала помощ. Прекрасен човек…”

Валентина Танева, главен уредник: „От 1984 г. се познаваме със Здравка. За нея мога да кажа най-хубави неща. Тя е мой пръв учител в музейното дело, страхотен колега! Когато започнах да работя по създаването на музея в Септември през 1984 г., тя и Киро Пекалиев ми бяха първите учители. Много обичам Здравка! Беше ми добър приятел. Рядко се виждахме, но се радвахме на всяка наша среща…”

Александър АРНАУДОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички