Други Регионът

Баба Николина закръгли век, обожава пържен шаран и скумрия на фурна

  05.12.2020 06:39             
Баба Николина закръгли век, обожава пържен шаран и скумрия на фурна
Баба Николина - дни преди Никулден

Чете книги и ходи на един километър да пазарува, но бастунът е само „застраховка”

КАЛУГЕРОВО. Баба Николина Александрова Пиронкова от лесичовското село преди дни закръгли 100 години. На 27 ноември тя отбеляза своя вековен юбилей, а сега с близките си ще празнуват и имения й Никулден. Те пък разказаха пред „Знаме”, че баба Николина обожава рибните ястия.

Столетницата се радва на добро здраве и бе приятно изненадана от поздравителните адреси, които й изпратиха кметът на община Лесичово инж. Серьожа Лазаров и кметът на Калугерово Ангел Божилов. Те й пожелаха да е здрава и още дълги години да е опора на семейството и негова жива история.

„След стотния рожден ден на баба Николина на 27 ноември, на имения й Никулден отново ще се съберем на празник с най-близките, сподели пред „Знаме” Соня Пиронкова, снаха на столетницата.

Сега на 6 декември ще празнуват трима наши именици

– баба Николина, дъщеря ми Николета и внук ми и неин правнук Николай, която е кръстена на баба си. По традиция на Никулден ще приготвим риба. Свекърва ми обича рибата приготвена по два начина. Ако е шаран, да е пържен. А скумрията – задължително с доматен сос на фурна. С удоволствие ще спазим нейните вкусови претенции. Баба Николина имаше двама сина – Иванко и Александър, които отдавна не са между живите. Починали са много млади. Внуците й са моят син и дъщеря ми. Гордее се с четирима правнуци - студентката Ива, десетокласничката в ЕГ „Бертолт Брехт” Мирела, Николай, ученик в трети клас, и второкласничката Лора. Николай е запален по футбола – всяка събота и неделя тренира в столичен клуб, има и награди. Наследил е таланта на чичовците ми, които играеха футбол в отборите на Пазарджик. Баба Николина е будна и природно интелигентна жена.

На тези 100 години любимото й занимание е четенето на книги

Любопитна и любознателна е. С нея може да се говори нашироко по много въпроси, няма забравяне и повтаряне на едни и същи неща. Към яденето никак не е придирчива. Тя обича да хапва от всичко по малко, но в определено време. Вечерята е задължително в 18,30 часа. Лягането в 21,30 часа. Този режим на живот вероятно я е съхранил умствено и физически. Пие само две лекарства – пирамем за мозъка, каквито свички възрастни хора пият, и от време на време – за кръвно, което не е било повече от горна стойност 150. Сутрин става към 8 часа, прави си сама тоалета, закусва и така започва денят й… Не се оплаква, няма никакви сериозни болести, нито болежки. В Калугерово не е ходила по нивите, няма и голям трудов стаж, но десетина години

продаваше риба в бившите хали

Правеше го с голямо удоволствие, защото много обича рибната храна. Обожава приготвената риба от всякакъв вид. С нея от 12 години живеем заедно в Пазарджик. Иначе в Калугерово дворът на баба Николина бе пълен с цветя. Много ги обича. Тя садеше по някой друг корен домати и краставички, колкото да има за салатка. Но в областния град баба Николина често ходи на разходка до Кауфланд.

Ходи с бастунчето, а хипермаркетът е почти на един километър

разстояние от дома ни. Бастунчето го ползва от страх да не падне, иначе краката здраво я държат. Казва, че движението е живот. Има доста приятелки в квартала и настоя послучай юбилея да се съберем на гощавка. И събра приятелки и приятели. Чувстваше се много щастлива. Свекърва ми обича хората, добър човек е”, похвали се снаха й Соня. Тя е щастлива да се грижи за баба Николина. В останалото време помага на внуците си в онлайн обучението им.

„Знаме” пожелава още много здрави и щастливи години на столетницата и на семейството й!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички