Други Регионът

Бъдеща лекарка спечели Гран при от международен фестивал в Израел

  19.12.2020 06:38             
Бъдеща лекарка спечели Гран при от международен фестивал в Израел

На арабски първите две срички от фамилията на Петя означават „славей”

Петя Билбилева от Пещера е с равногорски корени. Завършва езиковата гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик. Тя е второкурсничка по специалността „Медицина” в Медицинския университет в Пловдив. Бъдещата лекарка продължава да пее народни песни и да печели престижни отличия. Последната й награда е Гран при от Международния фестивал ,,Българска душа на Святата земя“ в Израел. Петя спечели престижната награда в шеста възрастова група- онлайн издание. Целта на фестивала е съхранението на културното наследство на България и Израел, а освен културен обмен между двата приятелски народа, и обединяване на българите по света чрез съхраняване на българските  корени, традиции и обичаи. Международния фестивал на изкуствата „Българска душа на Святата земя“ е онлайн издание, което се организира от Арт салон „Сели – култура на народите“ гр. Бат Ям, Израел, със съорганизатори културни институции и дейци в България. Една от тях е Весела Сели Райчинова, племенница на популярния Етиен Леви. Във фестивала участваха българи от 23 държави и четири континента, оценявани от международно жури.

Ето какво сподели пред наша репортерка за конкурса, за певческата си дарба и за още нещо талантливото момиче:

- Петя, как се включихте в надпреварата в Израел?

- Благодаря на учителя ми по музика Павел Куцев, от когото черпя с пълни шепи от красотата на българския фолклор. Негова ученичка съм от 1 до 12 клас. Съвместната ни работа продължава и ще продължава. Той ми предложи за участвам във фестивала, което приех с радост и вълнение.

Музикалната проява се проведе онлайн заради пандемията от коронавирус. Заедно със заявката за участие през юни, изпратихме и видео с изпълнението на песента „Жани, наваляй, невясто”. От организаторите бе оповестено, че награждаването на победителите ще е в края на септември, но епидемиологичната обстановка промени намеренията им. От началото на декември в интернет пространството се публикуват резултати на участници в различните направления на конкурса.

Всеки Божи ден очаквах напрегната да видя името си с някаква награда и щастието ми се усмихна. Резултатите от моето направление „Народна музика – индивидуално направление” видяха последни бял свят. Спечелих Гран при в конкурса за народно пеене.

- Как приехте новината?

- Радостна и удовлетворена от оценката на авторитетното жури. Благодаря му! В обстановката, в която от месеци живеем, хубавата новина винаги е добре дошла.

„Жани, наваляй, невясто” е бавна песен от Пазарджишката фолклорна област с характерното тресене – нещо, което силно е впечатлило специалистите. Гран при е втората ми голяма награда, която очаквам да ми бъде връчена официално.

Предишната е от фестивала „Орфееви таланти”, проведен в Пловдив през 2018 г. с над 100 участници. Отличието ми донесе една от трите едногодишни стипендии.

Двете награди са най-престижните завоевания в любителската им песенна кариера. Не броя наградите си. Знам само, че златните са над 15. Но не те ме топлят, топли ме богатството на българската народна песен.

- Какви са песните във Вашия репертоар и ще продължава ли бъдещата лекарка да ги изпълнява?

- Категорично да. Студентството ми по медицина заема голяма част от времето ми, но винаги отделям от него за моята страст - песента. Защото тя е в сърцето ми, в ежедневието ми, в живота ми. Забележителният талант на народна певица, който Господ ми е дал, не бива да го затривам. Грехота е. Няма как да го игнорирам от живота си. Не става.

Още повече, че първите ми две срички – бил-бил, от фамилията ми „Билбилева” на арабски означават славей, което още повече ме мотивира да пея.  Вече имам записи в радио „Пловдив”. Това също ми носи удовлетворение от това, което правя.

- Корените Ви са от брациговското село Равногор. Връщате ли се там?

- Винаги. Имам много поводи да посещавам родното място на баба и дядо. Обичам селото, природата и чистия му въздух. Мястото ме зарежда с необяснима енергия.

Пандемията спря традиционните празници на гайдарското надсвирване и младежките вечери, посветени на набора. Тогава селото оживява, а хората празнуват. На мегдана се вият хора в три-четири ката до късна доба.

Корените на човека го държат здраво за земята. Те са и моите.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички