Пазарджик

Орхидеите, мечката и буковия сечко ще пазим в трите нови защитени зони

  19.12.2020 06:49             
Орхидеите, мечката и буковия сечко ще пазим в трите нови защитени зони

Не е задължително растителни и животински видове с приоритетно европейско значение да са редки или изчезващи

ПАЗАРДЖИК. Вече е в ход процедурата по обявяване на три нови защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000” - „Яденица”, „Попинци“ и „Бесапарски възвишения“. На сайта си писахме, че тя е започната от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в областния град. В по-голямата си част трите защитени зони са разположени на територията на населени места от област Пазарджик. Така в съответствие със Закона за биологичното разнообразие са изготвени проекти на заповеди за обявяване на  защитени зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Потърсихме специалистите да ни разяснят какво точно означава това и кое е благоприятното за природата и за хората. Защото там има

растителни и животински видове с приоритетно значение

„Реално тези зони и досега съществуваха, но бяха без заповеди, само с решение на Министерски съвет от 2008 г.”, казва Кирил Методиев, главен експерт по зона „Натура 2000” и защитени територии към РИОСВ-Пазарджик. Досега обаче бяха без точни граници и определени режими на опазване. В момента всичко е на ниво „проекти”, но очакваме да бъдат издадени тези заповеди. Сега всички тези защитени зони са в процес на обособяване по директивата за местообитанията. Ако помните, „Бесапарски ридове” пък е точното наименование на защитената зона по директивата за птиците, чиито граници почти съвпадат с тези на настоящата защитена зона по директивата за местообитанията „Бесапарски възвишения” (допреди ограниченията заради КОВИД на Беспарски ридове не са секвали туристите, които

обикалят света, за да наблюдават птици

– т.нар. бърдуочинг туризъм, б.р.), но тя е с друг предмет на опазване, обяснява експертът. И припомня, че зона „Натура 2000” обхваща именно тези две директиви, издадени съответно през 1979 и 1992 г. Сега обаче проектозаповедите нямат за предмет опазване на птици, а са насочени към запазването на природните местообитания.

„Тук са изброени хабитати с европейска значимост. Сред тях и в трите зони има дори и планински сенокосни ливади – полуестествени тревни съобщества, получени в резултат на човешка дейност и на природните условия. Не само ливадите обаче са предмет на опазване. Такива например са и буковите гори, които са няколко типа, или източните гори от космат дъб (в „Попинци” обект са и дъбово-габъровите гори, а на Бесапара – и балкано-панонските церово-горунови гори, б.р.)”, добавя Методиев.

Той коментира, че растителните и животински видове, които са предмет на опазване, трябва да са обявени с европейска значимост. Защото

има и по-редки видове в трите зони, които не са предмет на опазване

Това може да не звучи много логично, но само на прав поглед. Според Кирил Методиев, подобряването на местообитанията на видовете животни и растения следва строга логика, макар че в евродирективата е можело да бъдат включени и някои редки растителни видове, които виреят при нас.

„Да, наистина може в района да има и по-редки и по-застрашени животни, но идеята на „Натура 2000” е, че съществуват ключови видове, които са важни за опазване, защото са свързани с много други видове.

Такъв животински вид например е мечката

Тя се нуждае от голяма територия, защото прави дълги преходи и като „индикаторен вид”, ако има осигурен нужния периметър от територия, щом сме опазили нея, значи всички видове, свързани с нея, също ще бъдат опазени, включително много по-редки от мечката. Така опазването на ключовите видове гарантира опазването на цялата екосистема”, казва специалистът. По думите му, мечката, а и други едри животни, може да не присъстват постоянно в даден район на защитената зона – тогава тя се явява коридор.

„Такова животно

европейският вълк - той фигурира в много зони, даже при река Марица,

но съвсем не присъства навсякъде, защото за едно денонощие може да измине десетки километри. Вълкът обаче се явява коридор за свързване на откъснати популации в отделните зони. Защото много е важно дадена популация да не е изолирана – или както казват експертите, „фрагментирана”. В противен случай популацията започва да запада и в един момент изчезва без пряко унищожаване. А коридорите са нужни, защото човешката дейност ограничава популациите – и тук съвсем не става въпрос само за новостроящите се магистрали, газопроводи и тръбопроводи.

Това „правило” за мечките и вълците важи и за безгръбначните

Да вземем например безобидната алпийска розалия – един много красив и сравнително едър бръмбар

Виждате този бръмбар и в настоящите проекти за защитени зони. Това насекомо живее само във вековни букови гори с много гниещи дървета, защото ларвата е едра и се храни само в мъртва дървесна маса. Но имаме ли алпийска розалия в дадена букова гора, това означава, че и гората е в добро санитарно състояние, и опазването на всички видове, които растат и се хранят в нея, до голяма степен е гарантирано. Алпийската розалия не е толкова рядък вид у нас, но е с европейска значимост. С такава значимост примерно са ручейният рак при животинските видове, или при растителните - алувиалните гори и мочурните гори, характерни за „Яденица”, или важните местообитания на

орхидеите в „Попинци”, които растат в полуестествените сухи тревни и храстови съобщества върху варовик

Там е и четириточковата меча пеперуда, която също е от приоритетно европейско значение. Някои видове орхидеи растат и по Бесапарските възвишения – като обикновената пърчовка. Да, подсещате ме за текирската мишорка - ендемитен вид (тоест, с много ограничено разпространение, б.р.) многогодишно тревисто растение от семейство Карамфилови, разпространен само в България, на територията на област Пазарджик (в защитената зона Бесапарски ридове, б.р.). Тя е изключително рядък вид, но европейското решение я прескача. Същевременно, ако отидем пак при животинските видове, пъстрият пор и лалугерът са много добре представени на Бесапарските възвишения. Характерни за района са и

шипоопашатата и шипобедрената костенурка, но те са едни от малкото популации, останали в Тракийската низина

– иначе видът им е почти напълно изчезнал в низината, включително и поради пряко унищожаване. Възвишенията, оградени отвсякъде с ниви, се явяват като остров за тези сухоземни костенурки. Спасителен остров. Но в подножието му е и река Марица, затова в зоната са включени и два вида риби, имаме и влечуги като червенокоремната и жълтокоремната бумка, и големият гребенест тритон. Иначе в Западни Родопи имаме местообитания и видове, които се срещат само там, само че нямаме още проекти и заповеди за тези територии.

Същевременно защитена зона „Попинци” е характерна и красива с тези

галерийни реки

С растителността около тези реки от елша и други водолюбиви дървесни видове. Преди малко споменахме алувиалните гори. Те са от типа Alnus glutinosa и Fraxinus excelsior и са сред приоритетните за опазване в Европейския съюз, както и например източните гори от космат дъб, каквито също има тук. В тази зона четири са приоритетните за опазване местообитания, както и кафявата мечка, европейският вълк и алпийската розалия, докато по-характерни примери от животните изобщо за „Яденица” например са европейският вълк, кафявата мечка, видрата, дивата коза, няколко вида прилепи, различни видове пеперуди, няколко бръмбара като красивия буков сечко”, допълва експертът.

Ограниченията носят облекчение

Според Кирил Методиев, ограниченията, предвидени в проекта, ще бъдат посрещнати с облекчение от земеделските стопани, защото досега всичко бе свободно, но те не можеха да кандидатстват по програми за компенсаторни средства. А влязат ли в сила предложените ограничения сега, те ще са много по-либерални отколкото ограниченията в защитените територии по нашия закон и няма да засегнат реално и сега съществуващата човешка дейност на тези места, обяснява експертът. Така в проекта е разрешено дори строителство. Забранени например за „Яденица” са обаче АТВ, мото и офроуд гонките извън съществуващите черни пътища, както и концесии, добив на полезни изкопаеми, промяна на начина на трайно ползване, разораване, залесяване, употреба на минерални торове и препарати за растителна защита освен при каламитет…

Освен ограниченията има и

препоръки, които са в полза на животните и растенията

в дадената защитена зона - като паша в района, прилагане на разновъзрастнови лесовъдски системи, създаване на водни площи, каменни купчини и „островчета” от храсти в обработваеми площи, ръчно косене или с косачки за бавно косене, като окосената трева се събира на купове и се изнася… Спазването на тези насърчителни мерки ще улесни стопаните да получат субсидии. Но ползата е не само за тях, при всички случаи заповедта ще допринесе за опазването на природата с растителния и животинския свят в тези зони. Това е смисълът на обявяването на защитените  зони. За опазване и поддържане на благоприятно природозащитно състояние на ценни типове природни местообитания и на видовете и техните популации, разпространени в тях”, казва в края на разговора ни Кирил Методиев.

Приоритетните видове

са защитени и от Европейската комисия,

която трябва да се произнесе по проекти в териториите, които ги касаят ЗЗ „Яденица“ попада в землищата на с. Дорково, гр. Костандово, община Ракитово, гр. Велинград и селата Драгиново, Юндола и Света Петка, община Велинград, с. Варвара, с. Ветрен дол, с. Симеоновец, с. Семчиново, община Септември и в землището на гр. Белово.

ЗЗ „Попинци“ попада в землищата на селата Боримечково и Лесичово, община Лесичово, гр. Панагюрище, с. Попинци, с. Левски, с. Бъта, с. Елшица, с. Оборище, с. Баня, с. Поибрене, община Панагюрище, гр. Стрелча, с. Блатница, с. Смилец, с. Свобода, с. Дюлево, община Стрелча.

ЗЗ „Бесапарски възвишения“ попада в землищата на селата Бяга, Исперихово, Козарско, община Брацигово, на с. Алеко Константиново, с. Огняново, с. Синитово, с. Хаджиево, община Пазарджик и на селата Капитан Димитриево и Радилово, община Пещера.

Всички заинтересовани лица могат да се запознаят с проектите на заповеди и в едномесечен срок да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проекта на заповедите режими. Текстът на проектозаповедите, както и придружаваща ги информация, може да се изтегли от линкове, посочени в сайта на РИОСВ-Пазарджик. Документите са на разположение и в сградата на инспекцията, на ул. „Гурко”№ 3, ет. 4 в областния град.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички