Пазарджик

Официално откриха инсталациите за сепариране и компостиране на Регионалното депо

  21.12.2020 16:23             
Официално откриха инсталациите за сепариране и компостиране на Регионалното депо

Община Пазарджик е вече за пример и в една от най-важните теми – екологията, казва кметът Тодор Попов

ПАЗАРДЖИК. Община Пазарджик е вече за пример и в една от най-важните теми – екологията. Това подчерта кметът Тодор Попов при официалното откриване на инсталациите за сепариране и компостиране на отпадъци на територията на Регионалното депо край Пазарджик. С това бе изпълнене и важният екопроект на стойност 19 693 675,14 лева.

„Допреди 2 години тук, на една гола поляна се изхвърляха всички отпадъци и общо взето тровехме целия район години наред, заяви кметът.  Днес имаме едно модерно депо, една модерна инсталация за сепариране и компостиране  и едно вече рекултивирано старо сметище.

Неща, които преди 3 години ни беше трудно да си представим

Защото това са най-трудните проекти, които изискват усилията и професионалната работа на много хора. Защото зад всеки един успешен проект, а този безспорно е такъв, стои денонощният труд на хората”, каза Попов. Той благодари на партньорите от МОСВ,  на проектантите, на изпълнителя, както и на областния управител Стефан Мирев и директора на РИОСВ Костадин Гешев за съдействието, като отбеляза, че без методическата помощ на специалистите от екоинспекцията би било трудно  приключването този толкова сложен и отговорен проект.

„Много съм горд, че имахме възможността да работим по поредния проект с вас, и неслучайно вчера министърът каза,

че дават община Пазарджик по отношение на тези два проекта за пример

Така че, скъпи приятели и съграждани, община Пазарджик е вече за пример в много сфери. Не само в спорта и културата, не само в инфраструктурата, но и в една от най-важните теми - екологията. Какъв въздух дишаме, каква почва имаме, как управляваме отпадъците си, всичко това говори за интелект, отговорност и професионализъм.

Затова съм горд, че в днешния ден откриваме поредната важна и безкрайно необходима част от трайното решаване на проблема с отпадъците в нашия регион. Да благодаря, разбира се, и на всички колеги кметове от останалите общини, които също съдействаха за реализирането на този проект.

Преди Коледа ние откриваме поредния важен, полезен и голям обект на територията на нашата община“, посочи още кметът на Пазарджик.

Областният управител Стефан Мирев подчерта, че днешното събитие е поредното доказателство за  доброто взаимодействие между местната и държавната власт, а резултатът е свързан с добруването на хората и подобряването на качеството на средата, в която живеем.

Проектът е на стойност близо 20 млн. лева и включва проектиране и изграждане на инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. Система за разделно събиране и оползотворяване на зелени и биоразградими отпадъци и рециклирането им в инсталации за компостиране.

Така общините Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово, Лесичово, Септември и  Белово вече отговарят на законовите изисквания за подготовка, повторна употреба и рециклиране на отпадъчни материали, включващи хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата и други подобни отпадъци от други източници за не по-малко от 50 на сто общото тегло.

С това Община Пазарджик изпълни

проект „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци

за общини: Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пещера, Пазарджик и Септември“

Проектът е финансиран по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с наименование „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“ по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, на стойност 19 693 675,14 лева.

Проектът включва проектиране и изграждане на инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци, система за разделно събиране и оползотворяване на зелени и биоразградими отпадъци и рециклирането им в инсталации за компостиране.

Общините Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово, Белово, Септември и Лесичово,

като част от РСУО – Пазарджик изградиха инсталация за предварително третиране на смесените си битови отпадъци и инсталации (три броя) за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. Инсталациите са изградени: в рамките на ПИ 000723 в землището на с. Алеко Константиново, община Пазарджик за нуждите на общините Пазарджик, Пещера, Лесичово, Батак и Брацигово; в имот 387010, землище с. Варвара за нуждите на община Септември; в УПИ II 86, местност „Вучата могила“, землище с. Дъбравите, за нуждите на община Белово. Така общините Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово, Лесичово, Септември и Белово отговорят на изискванията на ЗУО, чл. 31, ал. 1, т. 1 и т.2 за подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъчни материали, включващи хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата и подобни отпадъци от други източници на не по-малко от 50 на сто от общото тегло на тези отпадъци и за ограничаване на количеството на депонираните биоразградими битови отпадъци до 35 на сто от общото количество на същите отпадъци, образувани в Република България през 1995 г. Тези изисквания на законодателството се постигат с инсталациите за предварително третиране чрез отделяне на рециклируеми материали и отделяне на отпадъци с висока енергийна стойност за последващо оползотоворяване, чрез оползотоворяването на нестандартен компост от стабилизирането на подситовата фракция и както и чрез инсталациите за компостиране на биоотпадъци, чрез които се постига рециклиране на зелени и биоотпадъци. По този начин се допринася за изпълнение на Специфична цел 1 на приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. – „Намаляване на количеството депонирани битови отпадъци“.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички