Други Регионът

Рецептите и обичаите на баба Марийка за празничната софра

  24.12.2020 06:28             
Рецептите и обичаите на баба Марийка за празничната софра

ГОЛЯМО БЕЛОВО. Бъдни вечер идва. По традиция българката отново ще подреди на трапезата си постни ястия, както повелява християнският празник. Сред тях са сърмите, вареният фасул, ошавът и питката с късметлийската пара. Те ще присъстват на празничната софра на Марийка Варева в родното й село. Голямо Белово е от местата, където се пазят и спазват много празнични обичаи. Сега баба Марийка ще събере за Коледа дъщери, зетьове, петима внуци и четирима правнуци, както се случва години наред на Рождество Христово. Заедно ще посрещнат и новата 2021-а, похвали се пред „Знаме” 83-годишната голямобеловка. Ето какво ни разказа тя:

- Важно място от ястията на трапезата ни ще заемат зелевите сърми. Първо в мазнината се задушава праз лук и като омекне, към него се прибавя оризът, и предпочитаната за нас подправка черен пипер. Джоджен не слагаме. Друга неизменна гозба е фасулевата чорба, приготвена от изсушен зелен фасул, викаме му „листник”, и шарен зрял. Листникът се сварява предния ден, че увира по-трудно. Двата вида фасул се смесват, прибавя се нарязан кромид, чесън, джоджен, и се слага на огъня. Баклавата приготвям една седмица преди Бъдни вечер.

Разточвам кори и ги разстилам върху бели чаршафи, да поизсъхнат

Редят се в бакърена тепсия, наречена „синия”. Между тях се поставят орехите и мазнината – масло или олио. Пече се на слаба фурна. Изстине ли баклавата, заливам я с горещ сироп, който корите поемат заедно с аромата му. От сушените през годината плодове – сливи, ябълки, круши и дюли, варя ошав, подсладен със захар. За содената питка брашното задължително се пресява. В средата се прави кладенче, в което се слага една лъжичка сода и малко сол и вода. Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса 20 минути. Преди да се постави за печене в загрятата предварително на 180 градуса фурна, питката се украсява с вилица и в нея се пъха парата.

На Бъдни вечер аз ще я разчупя

Най-голямото парче ще е за Света Богородица, до семейния иконостас с кандилото. Другото – на къщата, на животните, на всички на трапезата. Сред нечетните ястия присъстват и купичка с орехи, глави чесън, кочан царевица и ябълки – уточнява домакинята. Тя припомни за читателите на „Знаме” стария коледен обичай, запомнен от майка й Ана. На вечерята всички от домочадието сядат на пода около поставената върху слама домашно тъкана покривка (месал) с гозбите. Пак върху слама отделно се поставя питката с парата. До нея – паницата със сурова пшеница, със запалена свещичка в нея. Най-възрастният от семейството

вече е донесъл от гората дебело дърво – Бъдник,

турен да гори в огнището преди всички да седнат на вечеря. Огънят не загасва до сутринта, за да е топла и богата годината. След запалване на кандилото се прочита молитвата „Отче наш”. Върху керемида с жар от огнището се слага тамян и се прикадяват софрата с празнуващите хора, къщата, животните в обора, градината – за здраве и берекет. Стопанинът на дома чупи содената питка с парата и на когото се падне, е здрав и щастлив през цялата година. Подава от хляба

по залче на присъстващите и нарича за всеки от тях пожелание за здраве

Станали прави, те се прегръщат и чак след това започва коледната вечеря. До нейния край не се става, за да не полегнат житата.

- До трапезата е и малко бакърено котленце с червено вино, от което всички опитват по глътка – пояснява баба Марийка. - Вечерята не се вдига, защото според поверието, света Богородица ще дойде да си хапне от гозбите. Раздигат я момичета и булките на сутринта след Бъдни вечер.

На другия ден всеки чупи по едно орехче от купата, за да види какъв ще му бъде късметът през годината. Сламата под питката се връзва на снопчета с червен конец и се окачва върху клони на плодни дръвчета, а трохите от хляба се хвърлят в градината – припомня баба Марийка думите на майка си и продължава разказа си за коледния обичай в родното си село.

– Младежите навремето допринасяха много за коледния празник и Рождество Христово.

Вечерта преди Бъдни вечер те посещаваха естествено оформилата се дупка в скалите над църквата „Свети Георги”

в село. В нея запалват големи парчета борина и държат свещички в ръцете си. Мъжете изричат думите: „Утре вечер е Бъдни вечер, вдругиден е Коледа”. И запяват песента: „Ой Коледо, мой Коледо, родило се е Боже чедо, родила го Божа майка, вързала му златна люлка, кръстила го Христе Боже, Христе Боже, Бог поможе!”…

На първия ден от Коледа се коли петел – това е птицата, която с кукуригането си първа известява новия ден, с нови надежди за здраве и берекет в семейството. Петелът преди да се постави върху киселото зеле, клоква за малко в тенджерата. Ястието отгоре също се покрива със зеле заради възможността за по-продължителното му печене – завършва разказа си за стария Бъдни вечер баба Марийка Варева.

Как ще посрещне тя новата 2021 година?

На трапезата пак ще присъства традиционният петел, отново с кисело зеле. Приготвя се по същия „коледен” начин - както навремето са го поколения голямобеловци.

- Баницата с късметите пък е от точени кори с плънка от сирене. Криза заради коронавируса в селото не се усеща така силно, както е по градовете. Много хора си отглеждат животни, които им помагат на семейния бюджет – поясни голямобеловката.

- Наскоро заклахме 200-килограмово прасе, месото на което ще стигне за цяла година

за всички членове на фамилията – и за двете ми дъщери, които живеят в Пловдив със семействата си. Деликатесът „пача” се приготвя от краката и ушите на животното. В традиционния тепси кебап пък слагам месо от т.нар. висмянка. Задушава се, слага се зелето, прибавя се и оризът – и хоп, на огъня. Кървавицата и луканката вече съхнат. Късчета месо, белият дроб, предварително попарен във вряла вода, са продуктите за кървавицата. Към тях се прибавят кимион, черен пипер и копър.

Черният пипер и кимионът са най-подходящи и за каймата за луканките

След омесването й престоява едно денонощие, да си поеме миризмата на подправките. Сланината с кожата подреждаме в бидон, като между пластовете посипваме сол, праз и копър... Спокойно мога да кажа, че съм готова да посрещна най-близките си хора на Бъдни вечер и на Нова година – доволна е баба Марийка. Тя честити на всички Рождество Христово и Новата година с пожелание за здраве, повече усмивки и спокойни дни.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички