Други Регионът

Архиерейският наместник на Пещерска духовна околия свещеноиконом Любомир Траянов: Църквата е лечебница на душите на човеците

  24.12.2020 06:32             
Архиерейският наместник на Пещерска духовна околия свещеноиконом Любомир Траянов: Църквата е лечебница на душите на човеците

 

БРАЦИГОВО-ПЕЩЕРА. Отново е Коледа и православните християни очакват с радост празниците. Очакват ги и вярващите от Пещерска духовна околия. Неин архиерейски наместник е отец Любомир Траянов, който е и председател на църковното настоятелство на храм „Светия Йоан Предтеча” в Брацигово.

Отец Траянов завършва Богословския факултет на Великотърновския университет. Дълги години е свещеник в брациговската църква. Духовникът бе любезен да отговори на въпроси на „Знаме”:

- Свещеноиконом Траянов, в навечерието сме на Рождество Христово. Как църквите от Пещерска духовна околия, чиито духовен пастир сте, се готвят да посрещнат светлите християнски празници?

- Подготовката за Христовото Рождение е, както се помни отпреди 1000 години назад във времето. Различието днес е пандемията от коронавирус. Заразата налага противоепидемични мерки и в църквите за опазване от болестта на близките ни, на еноряшите и на самите нас. Защото не сме ангели Божи, а човеци от плът и дух.

Иначе тържествените богослужения за Коледа в храмовете следват неизменната си последователност, както и досега. Постите, вярата и смирението подготвят духовно човека за Рождеството.

- Църквите са сред малкото места, чиито двери останаха отворени за вярващите въпреки Ковид-19. Как приемате този факт?

- Слава на Бога за разумното решение на властимащите и здравните специалисти, оценили значението на църквата като лечебница на душите на човеците. Определям го като особено важен жест в дни на изпитание, когато всички ние се нуждаем от подкрепата на Всевишния и на Божиите молитви. Достойно е духовенството да отдаде благодарността си към хора, милеещи за духовното оцеляване на народа си.

По време на първата вълна на Ковид-19 през март и април в православния свят дадоха България за пример за това, че Божият дом е достъпен за миряните в делници и в празници. Около Великден архиепископът на Атина, Иероним възхвали българските държавници за отворените за вярващите православни храмове. В родината му и в Русия обаче това не се случи.
Във втората вълна врати отвориха и църквите там. Защото досега при сполетели бедствия са се извършвали литийни шествия и са се изричали специални молитви в помощ на хората. В подобни изпитания се нуждаем от вяра, че злото ще отмине. Запалената свещица и отправената към Бога молитва носят спокойствие и упование за нещо по-добро.

- Има ли молитви срещу вируса?

- От началото на пандемията досега в богослуженията си измолваме всеки Божи ден молитви и прошения в подкрепа на болни и на хора в немощ, както за тези, които се грижат за тях. Благословието ни е препоръчано в нарочна духовна заповед на Епархийския съвет в Пловдивска епархия. Молитвата идва от сърцето, за да избави от заразата всички българи и да настане спокойствие, да излезем от бедата по-мъдри и укрепнали емоционално.

- Едно от изискванията към храмовете е да се дезинфекцират. Има ли опасност препаратите да увредят иконите и църковната утвар?

- Категорично не. Иконите на проскинитариите и поклонителните (целувалните) са поставени под стъкло и редовно се дезинфекцират. Така се пазят от повреждане заради изключителната им живописна ценност. Радвам се, че миряните пазят сами иконите върху иконостаса, ката не се докосват до тях, за което сърдечно им благодаря. Те се молят пред тях от разстояние. На дезинфекция подлежат по няколко пъти на ден и помещенията в храмовете.

- Пандемията спря ли потока от хора към църквите?

- В известна степен да и това е нормално заради страха от заразата с Ковид-19. По-често в благодатния живот на храма участват млади хора. За съжаление, по-активните в молитвата миряни са в рискова за болестта възраст и с придружаващи заболявания. Те се въздържат от редовното посещаване на богослуженията.

Със сигурност църквите не са това, което бяха преди пандемията. Усеща се, че хората пазят здравето си и това е похвално. Още повече, че темата за коронавируса и как да спазваме противоепидемичните мерки, се внушава всеки Божи ден от специалисти и в медиите.

- Обновеният брациговски храм „Свети Йоан Предтеча”, чийто председател сте, привлича все повече посетители.

- Доволен съм, че църквата стана любимо място за веселите църковни ритуали – венчавките и кръщенките. Църковен брак след гражданския тук сключват младоженци от цяла България. Множат се и кръщенките. Венчавките на година са над 30, а новите кръстени християнчета – около 70.

След първата вълна на пандемията, както и в момента, нещата в храма се промениха, но не за добро. Отлагат се радостните ритуали с надеждата скоро заразата да си отиде и всичко да се върне, както преди.

Градежът на храма „Свети Йоан Предтеча” започва през 1832 г. и само след година е завършен с дарения на добри християни. Предците ни са отвоювали правото да не е вкопана под земята и да не е ограничено заетото от нея пространство.

В миналото и сега храмът е една от най-величествените и красиви сгради в околността. Дело е на брациговския майстор Атанас Гърнето, получил прякора си от вградените в стените глинени гърнета за по-добра акустика. Камбанарията в двора с височина 35 метра е най-високата самостоятелна кула на Балканския полуостров.

- Как мислите – пандемията Божие изпитание ли е за човеците по света?

- Дали е от Бога, не мога да кажа. Нямам дар и прозорливост да го твърдя, нито да упрекна Спасителя в каквото и да било. Приемам злото като изпитание към вярата. Време е да се опомним и да се огледаме какво се случва около нас, да се попитаме: „Отговорни ли сме пред Бога?”.

Защото материалното взе връх над духовното у човека. Загърбихме малките неща, които ни носят радост и ни правят щастливи. Вместо в тях, някои вярват само в собственото си „Аз” и не зачита другите. Бог е дълготърпелив. Грижи се бащински за нас и се надяваме и днес на неговото милосърдие и подкрепа.

- Какво ще пожелаете за празниците?

- Да бъдат честити и благословени! Нека всички да отворим сърцата си към Бога, за да го опознаем! Да се отнасяме с любов към ближния и да се наричаме Божи чеда!

Днес злото ни сплотява, а страхът ни прави по-добри. Станахме състрадателни и по-милостиви. Доброволци влизат на първа линия в Ковид болниците, рискувайки живота си. Пандемията ни дава уроци как да сме повече човеци, вярващи и как да пазим здравето си.

Нека посрещнем Рождеството Христово с традиционните богати трапези и да подготвим душите си чисти и светли, какъвто е и смисълът на идването на Младенеца на Земята! Нека в объркания днешен свят да се помолим на Бога с благопожелание да има мир между човеците и благоденствие за всички хора по света!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички