Регионът

Много от децата във Възпитателното училище-интернат за първи път срещнаха Дядо Коледа

  30.12.2020 09:26             
Много от децата във Възпитателното училище-интернат за първи път срещнаха Дядо Коледа

Големи коледни  подаръци и големи надежди донесе светлият празник за момчетата от ВУИ „Ангел Узунов“ 

РАКИТОВО. Настоящата 2020 година е различна и изпълнена с много промени. Но за момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” тя завършва по традиционен начин – с много подаръци, с коледно тържество и много надежди. И защото през тази година се отличават с добро поведение и с много старание на училищното тържество пристигат лично Дядо Коледа със Снежанка.

Момчетата започват да се готвят за тържеството още в началото на ноември, веднага след Деня на будителите. И отново двигател на всичко е социалният работник Гергана Чолакова. Идеята е да се покаже на момчетата каква е коледната традиция в българското семейство. Голяма част от децата през тази учебна година са нови, пристигнали от всички краища на страната.

Повечето са от нездрави семейства и не знаят какво е Коледа

Тържеството има за цел да покаже традицията, но и да помогне на децата да се забавляват.

Почти половината от учениците имат желание да участват в програмата. Г-жа Гери, както момчетата наричат Гергана Чолакова, се опитва да даде възможност на всеки желаещ. Тъй като това е невъзможно тя иска всеки участник да помага лично при изработване на сценичното си облекло. Това е забавно, но и предполага проява на отговорно поведение. Така, заедно с редовното участие в репетициите, се отсяват бъдещите участници в програмата. Резултатът от своеобразният кастинг е свеждане на броя на участниците до 24.

Тържеството се провежда на 18.12.2020 г. в столовата на училището. Този път няма гости, с изключение на Йорданка Даниелс и Иван Миленков от Операция „Плюшено мече”, които са пристигнали, за да присъстват на връчването на техните подаръци. Стартът е даден от водещите г-жа Гери, с народна носия и Алекс Митев – ІХ клас. На фона на песента „Тиха нощ” те обявяват, че отново е Рождество и в тази тиха, свята нощ идва Спасителят, за да донесе надежда и безсмъртие на всички хора. Когато Алекс обявява, че навън е бяла зима, влиза Зимата – Любомир Лалев – VІ клас покрит с бели найлонови лентички, с бяла маска тип домино. Музиката се сменя преди излизането на всяко следващо дете. Появяват се един след друг: Севин Огнемиров – VІІІ клас, мечтаещо дете; Чавдар Вълчев – VІ клас, потокът, покрит със сини найлонови ленти; Денис Киров – VІІІ клас, елхата, покрит с елхови клончета; Стефан Калчев – VІ клас, дъбът, покрит с изсъхнали дъбови листа; малкият Камен Асенов – V клас, врабецът, покрит с кафява дреха, наподобяваща перушина и хартиена кафява маска с човка; малкият Величко Цветанов – V клас.

- дете, което се чуди какво се случва по Коледа и за да му отговорят,

Стоян Иванов – VІІ клас и Венцислав Пламенов – VІ клас идват да го накичат с гирлянди; пристига и най-малкият – Бони Златев – ІV клас, който с танц и стихче обявява, че вижда идващият Дядо Коледа; Велизар Цанков – VІІІ клас веднага припомня кой е Дядо Коледа; Николай Смаилов – Х клас със силен глас обявява, че „Божи син роди се днес”; Николай Николов – VІІІ клас е детето, което описва Бъдни вечер, когато се разчупва питката на баба.

Г-жа Гери със Северин Радев – Х клас, Асен Мехмедалиев – VІІ клас и Ангел Ангелов – VІ клас, с народни носии, показват обстановката в българското семейство на Бъдни вечер. Седнали са на трикраки столчета около софрата. На софрата има 7 или 9 постни ястия, защото е краят на коледните пости. Основното ястие на трапезата е хлябът. Той е почитан като божество. Боб, сарми, пълнени чушки с ориз, тиквеник или зелник, ошав, орехи и плодове. Добре е на софрата да има и червено вино. Всичко това са плодовете на земята.

Ястията са 7 или 9, защото са 7 дните на седмицата, а 9 са месеците, през които майката износва чедото си. В българската традиция нищо не е случайно, всичко идва от древността.

Безспорно най-атрактивната част от програмата тази година са коледарите

Те са подготвили по идея на деветокласника Димитър  Стефанов коледарски обичай от ямболско. Облечени с прекрасни народни носии, взети от читалище „Будилник 1898” – Ракитово, коледарите влизат с характерното хоро с потропване. Водач е Димитър Стефанов, който в дясната ръка носи по ямболския обичай сабя. Наричанията са само от водача, а дружината потвърждава с думите „Да бъде!”. Коледари са Исус Андонов – VІІ клас, и Божидар Златанов – VІІ клас. Само няколко минути трае изпълнението, но това е достатъчно да повиши емоциите до еуфория. Коледарите са изпратени с бурни ръкопляскания. Сигурно децата от училището никога няма да забравят този миг. В блесналите им очи тримата коледари са истински герои.

След коледарите следват няколко стихчета за Коледа в изпълнение на Асен Демирев – VІ клас, седмокласниците Емрин Мехмедов, Асен Мехмедалиев и Божидар Златанов, Стефан Тодоров – ІХ клас, но те малко се изгубват в еуфорията след коледарите.

Градусът на емоциите се покачва отново с идването на Дядо Коледа и Снежанка. Снежанка децата веднага оприличават на служителката от ВУИ Таня Пейчинова, но Дядо Коледа остава непознат.

С характерното „Хо-хо-хо” и потупване по огромния корем той не прилича на никого

На децата не им се вярва, че може да е истинския Дядо Коледа от Лапландия, защото навън няма сняг, а той носи огромен чувал с подаръци. Как ли го е донесъл до тук? Но остава искрица надежда – защо пък не? Още повече, че подаръците, които раздава заедно със Снежанка, са прекрасни.

Чудесни са и обувките, които представителите на Плюшено мече подаряват на всяко дете. Стана традиция Плюшено мече да организират дарителска кампания за подаръци за децата от ВУИ – Ракитово. По предварително заявен номер на обувките и код на детето доброволен дарител изпраща по куриер пакет за дете. Името на детето не се знае до момента на връчването. На тържеството представителите на „Плюшено мече“, заедно с директора, зам. директора и социалния работник сравняват личния код на детето и кода от пратките. Всяко дете получава изпратения лично за него подарък.

На тържеството Дядо Коледа и Снежанка награждават и победителите

в няколко коледни състезания и конкурси. Победители в състезанието по шахмат тази година са: Симеон Шомев, ХІІ клас – І място, Денис Киров, VІІІ клас – ІІ място и Любомир Лалев, VІ клас – ІІІ място.

Победители в състезанието по тенис на маса са: Божидар Златанов, VІІ клас – І място, Денис Киров – ІІ място и Илия Гушмашки, VІІІ клас – ІІІ място.

В коледния конкурс за есе на тема: „Не убива последната доза, убива първата” победител е Илия Гушмашки.

Тържеството завършва. Развълнувани и доволни момчетата отиват да отворят подаръците си. Още една година отлита. Трудностите са забравени, а мисълта за идващата ваканция носи само радостни усмивки.

Гюлдуван НИКОЛОВ – ХІ клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички