Пазарджик

Тодор Попов: Увеличаваме зоните с безплатен интернет в Пазарджик

  19.01.2021 16:07             
Тодор Попов: Увеличаваме зоните с безплатен интернет в Пазарджик

Към досегашните зони с безплатен интернет на обществени места в Пазарджик от днес се добавят нови - в центъра на града и в двата парка: „Острова” и „Писковец”. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„Ние продължаваме своята последователна политика, освен добра физическа среда, Пазарджик да прави стъпка по стъпка и към това, което искаме да постигнем – да бъде модерен град като инфраструктура, условия за живот и да има и такива услуги, които предполага съвременното ни развитие, каквато услуга е интернетът. Ние и преди имахме безплатен интернет в няколко зони в града, благодарение на нашите доставчици, но сега Община Пазарджик кандидатства по проект и вече зоните са много повече, като обхващат почти 55 хиляди квадратни метра”, заяви още Тодор Попов. “Този проект е част от дългосрочните ни планове за изграждането на умна инфраструктура в Пазарджик и поредната стъпка към превръщането ни в европейски град за пример. Интернетът вече е неизменна част от ежедневието на всички ни и съм сигурен, че новите точки за безплатен безжичен интернет ще бъдат от полза както за гражданите, така и за гостите на Пазарджик.” коментира кметът Тодор Попов.

„Стремели сме се зоните с безплатен интернет да бъдат в удобство на гражданите – там, където се събират много хора – това са традиционно местата около театър „Константин Величков” – общо три зони, които обхващат площта около Тортата, освен това Градската градина, както и площада пред полицията. В „Острова“ безплатен интернет има също на няколко места – при паметника на Методи Шаторов и около розариума, а също и в парк „Писковец. Убеден съм, че това ще бъде в услуга на нашите съграждани и докато те почиват в тези места, забавляват се или играят с децата си, ще могат да ползват тези услуги безплатно”, каза още кметът на Пазарджик.

 

По проекта е инсталирана мрежа с 9 Wi-Fi зони за достъп, която работи с гарантирана скорост 30Mbps на точка на свързване. Мрежата ще се ползва без заплащане и без въвеждане на парола. Капацитетът на обслужване на една зона (точка за достъп) е до 128 потребителя едновременно, а свързването към мрежата се получава като потребителят я потърси с името WiFi4EU на устройството си и потвърди достъпа до нея.

Новите свободни интернет зони са :

1.      Парк „Острова“ - зоната около паметника на Методи Шаторов

2.      Парк „Острова“ - зоната около “Розариума”

3.      Парк „Стадиона“ - зоната около двата моста

4.      Площад „Възраждане“ - зоната около паметника на Св. Св. Кирил и Методий

5.      Площад „Съединение“ - зоната пред ОД на МВР Пазарджик

6.      Площад „Васил Левски“ - зоната пред спортна зала „Васил Левски“

7.      Парк „Градска градина“

8.      Площад „Константи Величков“ - пред ДКТ „Константин Величков“ с три отделни точки за достъп

9.      Парк „Писковец“

 

По проекта „WiFi4EU“ се финансира инсталирането на публична безжична мрежа, а  Община Пазарджик ще заплаща предоставянето на Интернет до мрежата и ще гарантира нейната работоспособност в продължение на поне 3 години.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички