Пазарджик

Носителката на наградата „Балан” Деметриа Танева: Искам да работя в БАН или да съм учител

  27.01.2021 06:23             
Носителката на наградата „Балан” Деметриа Танева:  Искам да работя в БАН или да съм учител

Където и да отида, няма да следвам утъпканите стереотипи, убедена е пълната отличничка

СОФИЯ-МЕНЕНКЬОВО. Какво ни чака в бъдеще и какво място имаме в него? Една млада и красива студентка в търсене на този въпрос спечели наградата за стипендиант на фондация „Еврика” на името на акад. Александър Теодоров-Балан. Деметриа Станиславова Танева е на 22 години, родом от беловското село Мененкьово. Тя кандидатства в престижния конкурс като пълна отличничка и грабна журито с есе на тема „Моето бъдеще на специалист – мечти, планове и реалност”. Средното си образование Деметриа получава в СУ „Ал. Иванов – Чапай“ в Белово. В момента живее в София и завършва висшето си образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Българска филология”. Паралелно преподава като доброволец в столични училища. От 30 години фондация „Еврика“ подпомага обучението и развитието на даровитите млади хора, студенти и ученици, като отпуска стипендии на конкурсен принцип. Отделно по традиция се дават награди „Еврика” за постижения в науката, за млад изобретател, за млад мениджър и за млад фермер

- Деметрия, честито! Спечелихте наградата на името на Александър Теодоров-Балан. Ласкае ли Ви престижното отличие?

- Разбира се, че много се зарадвах, защото това е оценка за труда ми. Първо бях уведомена по телефона, след което за моя голяма изненада с мен се свърза Георги Балански от рода Теодоров-Балан, за да ме поздрави за спечелването на стипендията. Останах много поласкана от задочния разговор с него и интересните неща, които научих за рода Балан, за ложата съосновател на българското масонство „Сговор 92“ и за това откъде тръгва идеята за тази стипендия (Статията „Масонството и подкрепата на младите таланти в България“ може да се прочете на http://sgovor-92.org, б.р.)

- С какво, според Вас, есето Ви впечатли авторитетното жури?

- На този въпрос могат да отговорят само членовете на журито. Аз единствено мога да цитирам част от него, която според мен задава основната проблематика: В 21-ви век почти всичко си има цена и това разбива много мечти, но думите си остават безценни.

- Освен с есето, с какви други публикации, анализи и отличия преборихте претендентите за наградата?

- Претендентите бяха много, от всички училища и университети в цялата страна. Накрая 46 са тези, които успяха да преборят конкуренцията и да спечелят стипендия в различните области на науката. Моите отличия и награди са повече от 30. Ще спомена само научните си публикации от последните две години. Те са в списание „Съвременна лингвистика“ (статия „Студентска научна експедиция „Богатство на родопските диалекти“, в Годишника „Verba iuvenium” („Словото на младите”, бр. 2, 2020), включен в Националния референтен списък на НАЦИД, доклад на тема „Никола Владикин между маргиналията и забравата” в списание „Филологически форум“ и статия в списание „Художествена седмица“ 1916. Аналитичен преглед“. Тук искам да изкажа своята благодарност към г-жа Севдалина Попова – директор на Историческия музей в Белово, за предоставените ми архивни материали, които изследвах при подготовката на последните ми две публикации.  

- Какви са условията за участие в конкурса, носеща годишна стипендия от 2300 лева, и на кои български учени е посветена надпреварата?

- Условията, които бяха обявени от фондацията, за участие в конкурса се отнасяха за студенти, завършили най-малко втори курс от обучението си с успех по учебни години, не по-малък от много добър (5.00), и записани за редовно обучение в университетите (към момента на кандидатстването ми за стипендията успехът ми беше 6.00), освен уверение от университета за успех трябваше да се представят копия от документи, удостоверяващи участие и класиране в национални и международни конкурси, олимпиади и конференции, публикации в научни издания и други такива за постижения на кандидата в овладяването на съответните науки и собствено есе на тема „Моето бъдеще на специалист – мечти, планове и реалност”.

От общо 46 присъдени стипендии единадесет са годишни стипендии за студенти в размер на 2300 лв. и носят имената на изтъкнати български учени и общественици, оставили ярка диря в основни направления на развитието на науката и техниката:

- за компютърни науки на името на Джон Атанасов;

- за математика на името на акад. Никола Обрешков;

- за физика на името на акад. Георги Наджаков;

- за химия и химични технологии на името на акад. Ростислав Каишев;

- за медицина и биология на името на акад. Методи Попов;

- за аграрни науки, включително ветеринарни науки и горско стопанство на името на акад. Дончо Костов;

- за инженерни науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката на името на акад. Димитър Мишев;

- за инженерни науки в областта на машиностроителните технологии на името на акад. Ангел Балевски;

- за строителство и архитектура на името на Кольо Фичето;

- за икономика на името на акад. Евгени Матеев;

- за изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов.

- за български език и литература на името на академик Александър Теодоров-Балан (сравнително нова стипендия, обявява се за втора поредна година).

- В кои други области на науката се присъжда наградата на фондация „Еврика”?

- Годишни стипендии на фондация „Еврика“ получават и всички ученици, носители на златни, сребърни и бронзови медали от международни олимпиади в размер съответно 1400 лв., 1200 лв. и 1000 лв.

- Какво бъдеще очаква специалиста по български език и литература Деметриа Танева след завършване на висшето си образование в Софийския университет „Свети Климент Охридски”?

- Никой не знае какво го очаква утре, но и аз като всички имам мечти и цели, за които работя упорито. Какво ще е моето бъдеще като специалист? Не зная. Желанието ми е да бъда в екипа на БАН, но в същото време оценявам и огромната роля на българския учител. Каквато и да бъде професионалната ми насоченост, в едно съм сигурна, че няма да следвам утъпканите и готови стереотипи, няма да се потопя в еднообразието и да се нося по течението на сивото ежедневие. Ще се стремя да бъда иновативен млад специалист, с ясни цели и идеи.

- В софийски гимназии замествате болни от Ковид-19 учители. Какво е усещането да си доброволец?

- Трябва да се запитаме какво значи да си доброволец? Самата дума носи значението в себе си – да направим нещо „на добра воля“, от сърце и душа, безкористно, без да търсим лична облага. Всеки човек може да бъде доброволец, стига да има желанието и тази чиста и искрена „добра воля“ да помага на хората. За да бъдеш доброволец не е достатъчно един път да направиш добро и да помогнеш, за да приспиш гузната си съвест, че и ти си „направил нещо за някого“, а трябва винаги да подаваш ръка за помощ, когато хората имат нужда от нея. Човек може да бъде доброволец по много начини.

Апелирам към всички – да си помагаме взаимно, да се уважаваме и да бъдем отговорни млади хора. Нека преодоляваме препятствията заедно, винаги да си подаваме ръка, да не спираме да си помагаме. Така светът около нас ще стане по-усмихнат и по-добър.

- Деметриа е подобно на името на гръцката богиня от митологията Деметра – богиня на плодородието и силата на майчината любов. На кого сте кръстена и има ли интересна история около името Ви?

- Може би различни неща са оказали влияние в избора на моето име. Майка ми като филолог е много добре запозната с гръцката митология и богинята Деметра, баща ми с киното и любимата семейна актриса Деми Мур, чието рождено име е Деметрия. А ако питате баба ми, която е Димитрийка, и от нейното име се добавя нюанс. (Смее се.)

- С какво обичате да се занимавате в свободното си време?

- Понятието „свободно време“ в последните години за мен е „тера инкогнита“, нещо напълно непознато. (Смее се.) Времето ми изцяло е заето с лекции, упражнения, преподаване или работа по поредния проект. Ако ми остане малко свободно време, се срещам с приятели или чета книги.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички