Регионът

Снегът извади уникалния равногорски „кабролет”

  23.01.2021 06:32             
Снегът извади уникалния равногорски „кабролет”

РАВНОГОР. Падналият сняг в китното родопско село извади наяве спомените за кабролета. А наред с тях, ентусиасти измъкнаха старите си кабролети, ако не да ги яхнат – поне за актуална зимна фотосесия.

„Кабролет” или „кабрулет”, не е нито кабриолет, нито шевролет, но е нещо средно между тях и се ползва, ако има снежна покривка за пързаляне. Кабролетът е местна шейна, каквато са използвали дядовците на днешните дядовци, даже преди техническият прогрес да им позволи да снаждат отделните дъски с гигантски болт. Кабролетът има специална система за управление – предно крачно задвижване. С две думи, уникална шейна, която се ползва само в Равногор и е своеобразен зимен омнибус, защото някои от споменатите превозни средства побират и половин дузина деца. Равногорци от близо и далеч наизвадиха кабролети или снимките им и ги постнаха във Фейсбук, а това отприщи много истории с игри, забавления и дори контузии с „равногорската класика”, когато в Равногор снегът така вялял и трупал, че забравял да спре.

„Татко беше направил много голям кабролет, качвахме се по 5-6 деца. Пред нас имаше много хубава пързалка”, спомня си с носталгия Николинка Картункова.

„С такъв кабролет се пързаляхме по Широкото ливаде, беше много весело”, включва се и Недка Атанасова.

„Ей го! Тая година чуква 38 години откак е направен, тия дни го вадя - има кой да се пързаля само снега чакахме”, добавя и Слави Кузманов…

Розовчани побързаха да опонират, че това е каик и си е типично розовска возия, а други пък се кълняха, че същите „шейни” ги имало в софийското село Владая през 1993 година…

Кой кое е измислил не е толкова важно. Оказа се, че мнозина равногорци си пазят старите кабролети, а някои от тях са по на половин век и могат да красят експозицията на всеки етнографски музей. Хора като Ангел Харизанов могат да помогнат. „Имаме два под навеса”, хвали се той самият.

Милко ПЕЛОВ


Свързани