Понеделник, 14 Юни 2021
 
Други

Връзката ден от седмицата-храна според Петър Дънов

  24.01.2021 06:33             
Връзката ден от седмицата-храна според Петър Дънов

Или за някои аспекти на общирната философия на храненето, изложена от Учителя

В зимния сезон ядем повече мазно, кисело, солено. И ако има зависимост между сланината, месото и туршията от една страна, и мразовития януари навън, се оказва, че храната може да бъде свързана не само със сезона, а и с дните от седмицата. В тази насока за читатателите на „Знаме” Зорница Баракова от Пазарджик представя част от философията за храненето на българския духовен учители мъдрец Петър Дънов. Зорница Баракова е историк, юрист и читалищен деятел. В идейните си убеждения следва учението на Бялото братство на Петър Дънов.

"Най-свещеният акт в света е яденето."

Учителя Петър Дънов

Българският духовен Учител Петър Дънов излага обширна философия за храненето и свързаното с него човешко здраве. Важността на храненето е една от първостепенните задачи пред човека. Знае ли как да се храни, той е разрешил една от най-важните задачи на своя живот. В богата и разнопосочна палитра Учителя на Бялото Братство разглежда храненето, което нарича най-свещения акт в света – хранене с любов, благодарност и разположение,  вегетарианско хранене, хранене след изгрев и преди залез слънце, правилно дъвчене, разделно хранене, правилно съчетание на храните, психично влияние на храните, вътрешен усет за храните, консервирани храни.

Храненето е съзнателен и свръхсъзнателен процес, на превръщане и трансформиране на грубата материя от храната във фина енергия,

която развива различни добродетели.

Учителя Петър Дънов казва: „Всяка храна иде от една разумна област на природата и съдържа в себе си този естествен разумен живот. Вътре в човека е написана хигиената за храните, с които той трябва да се храни. Всякога яж това, което най-много обичаш. Това е най-здравословно.“

Храната, ако я обичаш, ще се отвори и ще ти даде нещо, иначе ще вземеш само огризките от нея.  Ако ти си в хармония с тези храни, ако между тях и тебе има едно съответствие, приеми ги в себе си. Ако не си в хармония, никога не яж това, което е в тях. Не яж храна, която не обичаш и която не може да привлече мисълта ти.

Както и други духовни учения за правилно хранене и лечение чрез храна – например аюрведа, така и Учителя говори за

специфичните храни за всеки човек,

според неговия темперамент, консистенция на тялото, метаболизъм. „Ако за всеки човек се избират специфични храни, то много неприятности ще се избегнат. – развива в своето Учение Петър Дънов. -  Не трябва да се налагат нещата, но човек сам трябва да избере онова, което обича, защото на някои хора цвеклото не подхожда, а на други – морковите. Медът е потребен на едни хора, за други – не. Едни хора обичат круши, други череши.“

Българският духовен учител представя

интересната връзка между храната и деня от седмицата,

която се основава на древното астрологично знание на халдеите в Звездата на Маговете. Седемлъчната звезда при изчертаването си показва всеки ден под влиянието на коя планета или небесно светило е.

Звезда на Маговете (Витлеемската звезда, Звездата на Влъхвите, Рождественска звезда). Дълги години носенето й е било привилегия на маговете като отличителен знак.

„Изписването” на звездата е с начало от Слънцето - Ден Първи - неделя. В древността седмицата е започвала от неделя, което се е запазило и до днес при някои народи – евреи, американци, англичани. Оттам стрелката отива към Луната понеделник. След това пътят на стрелката е към Марс  - вторник . От него отива към Меркурий - сряда. Следва Юпитер - четвъртък, Венера - петък и последен е Сатурн - събота. Изписва се Септенера – 7-те планети, известни на древните.

Всяко от небесните носи своя символика, има съответстващи минерали, цветове, тонове, числа и т.н.

Астрологичното знание за деня от седмицата и планетата, която я управлява,

е запазено изцяло в наименованието на дните във френския, италианския, испанския език, както и отчасти в английския език.

Дните от седмицата на френски език: понеделник – Lundi, вторник – Mardi, сряда – Mercredi, четвъртък – Jeudi, петък – Vendredi.

Дните от седмицата на италиански език: Lunedì, Martedì, Mercoledì, Giovedì, Venerdì.

Дните на седмицата на испански език: lunes, martes miervoles, jueves, viernes.

В английския език: неделя – Sunday, понеделник - Monday, събота – Saturnday.

Ако приемаме такива храни, които са обагрени в цвета (или резонират с вибрацията) на планетета – съветва Учителя Петър Дънов, - те ще усвояват лесно и пълноценно от организма, ще допринасят за развиване на специфични черти, придобиване на плодовете на духа.

Всеки ден човек трябва да знае какво трябва да яде

В пoнeдeлник чoвeк щe ядe тaкивa хрaни, кoитo щe рaзвивaт нeгoвoтo въoбрaжeниe ( ден свързан с Луната, която отговаря за въображението на човека). Във втoрник щe ядe хрaни, кoитo щe му дaдaт eнeргия (ден под влияние на Марс, който дава жизненост, енергичност, воля на човека). В cрядa ( Меркурий властва в този ден, а планетата отговаря за ума на човека) щe ядe хрaни, кoитo щe рaзвият нeгoвaтa интeлигeнтнocт. В чeтвъртък ( ден на Юпитер – планетата на духовността, философията, вярата, щедростта)  щe ядe хрaни, кoитo щe уcилят вярaтa му, щe пoддържaт нeгoвoтo дocтoйнcтвo и дocтoлeпиe.

В дeня нa Лунaтa, пoнeдeлник, с цвят на небесното тяло зелен, ce прeпoръчвa дa ce приeмaт зeлeни хрaни

– зеле, лапад, лобода, зелен фасул, марули, краставици, царевица зелена,  бакла, тиквички, а също и гъби.

Във втoрник, кoгaтo влacтвa вoйнcтвeнaтa плaнeтa Мaрc, с цвят червен, e врeмe зa чeрвeни хрaни – дoмaти, чeрвeни чушки, рeпички, както и храни съдържащи лютивина и желязо, също храктеристики на Марс - лук, чecън, хрян, бялa ряпa, cпaнaк, коприва.

В cрядa, кoгaтo ce уceщa влияниeтo нa Мeркурий – планетата с жълт цвят, нaй-дoбрe ce усвояват моркови, круши, леща, зряла царевица , магданоз, чубрица; жълто обагрени плодове.

Въздeйcтвиeтo нa тъмнocиния Юпитeр ce уceщa в чeтвъртък. В тoзи дeн нaй-дoбритe хрaни ca картофи, тикви, бамя, мляко, фъстъци, растително масло, орехи, бадеми, жито, праскови.

Пeтъчният дeн e нa розовата ( и светлосиня) планета на Любовта  Вeнeрa. Прeз тoзи дeн храните развиват чувствата, сърцето, придават красота и изящество: грах, сусам, череши, вишни, ягоди, малини, дини, ябълки, сини сливи, смокини, мащерка.

Виoлeтoвaтa cъбoтa, дeнят нa Caтурн, e врeмeтo за хапване на храни, развиващи твърдост и устойчивост: зрял боб, патладжан, маслини, кестени, кафе, какао, боровинки, шипки, черна ряпа, както и нa ядкитe, черупкови и с голяма калоричност – oрeхи, бaдeми, лeшници.

В нeдeлния дeн, кoгaтo Cлънцето, пулсиращо в портокален и бял цвят от спектъра на светлината, имa нaй-гoлямo влияниe върху Зeмятa, пoдхoдящитe хрaни ca ориз, леща, моркови, грозде, портокали, мандарини, стафиди, слънчоглед, зеле, овес, ръж, ечемик.

Ето някои специфични препоръки от Учителя Петър Дънов за

лечение с храни, които правят връзка с формата на органа

– леща - кръгла като зениците на очите, се препоръчва за здрави очи, зрелия боб с форма на бъбрек – за лечение на бъбреци, орехите с форма на мозък – за усилване на мозъчната дейност и паметта, черешите и малините – за сърцето и регулиране на чувствата. „Лещата е цяр за очите. Ако ти са слаби очите, яж леща. Според  мене лещата е лекарство за очите.“ – съветва духовния мъдрец. - „Казва: „Обичам грах да ям“. Козметика е, яде грах, да стане по-красив.“

Модерното в последните години суровоядство

като метод за лечение също е препоръчвано във философията на храненето на Учителя: „Някой страда от очи, от дробове, от стомах; да употреби сурова храна – един режим на естествена, природна храна, за да види какво влияние оказва. Например за десет дни, сутрин, обед и вечер, по една круша и по една паничка жито. Следващите десет дни, сутрин, обед и вечер, по една възкиселичка ябълка и пак по една паничка жито. През следващите десет дни отново по някой плод, боровинки и тънкокоро грозде с паничка жито. Разнообразна е храната, която Природата е приготвила за човека.“

 

 

Преди още 100 и повече години

Учителя Петър Дънов е бил изключително строг към консервирането на храните

и е предупреждавал, че консервираната храна произвежда отрови, които разрушават организма и довеждат след себе си болести. „Съвременните хора страдат от храна, която е престояла по шишета и консервени кутии. Консервираната и остаряла храна е бич за човечеството. “

Призивът му е да се ядат само пресни плодове, само пресен хляб. „Няма ли пресни плодове, няма ли пресен хляб, не яж! Не яж никакви консерви. Яж пресни, свежи плодове, току-що откъснати от дървото. Яж прясно жито, преди да е смляно на воденица.“

Българският мъдрец ни пожелава да вкусим от хляб, омесен по всички правила на изкуството на храненето от изкусен, интелигентен и здрав хлебар:

„Ако се храниш с българска пита, и професор, и художник, и музикант можеш да станеш.

Какво седи зад този хляб? Зад хляба седи едно велико изкуство, което хлебарят е вложил в този хляб. Аз казвам: тези, които правят хляб за в бъдеще, трябва да са свършили четири факултета. Те трябва да са свършили правните науки, философия, да познават естествените науки и математиката. Само такъв човек може да бъде кандидат за хлебар. При това той трябва да бъде здрав, да не боледува никога. Трябва да бъде човек със свежи идеи, които да вложи в хляба, та като ядеш от този хляб, тия негови докторски идеи да влязат в тебе и да просветят ума ти. В това отношение всяка мома преди да се ожени, трябва да е свършила четири факултета и да знае да меси хляба. За в бъдеще, в Шестата раса това ще бъде закон.“

Да имаме удоволствието да вкусим от живия български хляб, от вкусната и топла пита, омесена от българската здрава, весела, жизнерадостна, умна мома.

Да нахраним с този хляб не само тялото си, но и душата си, да ни създаде разположение, да внесе у нас светли мисли и красиви чувства, сила на духа, нови мечти и нови надежди, да ни повдигне идейно, да ни укрепи вярата си, да ни изпълни с благодарност и благоговение.  Да просветне ума ни в здраво и чисто тяло, за да благоденстваме, да се радваме и веселим в този прекрасен живот, в хармония и съзвучие с Великата Природа и Божественото!

Зорница БАРАКОВА

Владимир Димитров-Майстора (1882-1960) - "Момичето с ябълките"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички