Други

Полезни навици за здравословен начин на живот

  30.01.2021 06:11             
Полезни навици за здравословен начин на живот

Създаването на здравословно ежедневие е прост, но ефективен начин за изграждане на последователност и устойчивост, когато става въпрос за вашето здраве. Не само, че ежедневието ви влияе върху цялостното ви състояние, но и оказва пряко влияние върху нивата на стрес, навиците на съня и хранителните режими.

Според речниците, навикът се определя като „установена тенденция или обичайния начин на поведение“ или „модел на поведение, придобит при често повтаряне“. Следователно, по дефиниция, навикът е нещо, което се прави редовно или многократно. А едва ли някой човек не знае, че създаването на здравословни навици е от съществено значение за качествен живот.

Ето как да се погрижите за себе си така, както заслужавате, придобивайки тези здравословни навици.

Събуждайте се рано

Да, не е нужно да ставате със слънцето всяка сутрин, но събуждането в приличен, ранен час е от съществено значение за оптималното здраве. Човешкото тяло и мозък са еволюирали, за да следват циркаден ритъм, който помага да се регулират моделите на сън и събуждане, определени от нашата природна среда, по-специално изгрева и залеза на слънцето.

Този естествен циркаден ритъм съответства и на естествените нива на кортизол в организма: хормон, добре известен със своята роля в нашия метаболизъм, имунната система, реакцията на стрес и енергийните нива. В балансирано състояние нивата на кортизол започват да се повишават 2-3 часа след началото на съня и продължават да се покачват в ранната сутрин, помагайки ни да се събудим. Нивата на кортизол в тялото достигат своя пик около 8:30 сутринта или 9:00 сутринта и започват постепенно да намаляват.

Следователно, спазването на естествения циркаден ритъм на тялото и нивата на кортизол е прост начин за максимизиране на енергийните нива, производителността и цялостното здраве.

Пийте много вода

Високата хидратация е жизнено важна за нашето здраве и въпреки че сме го чували много пъти, този факт често се пренебрегва. Телата ни са съставени от 60% вода и липсата на достатъчно вода може да доведе до нещо повече от просто дехидратация.

Всъщност ниските нива на хидратация са свързани с умора, главоболие и повишен апетит. Въпреки че е наложително да се пие вода през целия ден, един от най-добрите, а и най-лесните моменти за пиене на вода, е сутрин. Това дори трябва да е първото нещо, което правите след ставане от леглото!

Така че, преди да започнете да пиете сутрешното си кафе или чай, изпийте чаша вода. Не само е освежаващо, но може да помогне за хидратиране на тялото, като същевременно подпомага храносмилането и метаболизма едновременно.

Намерете време за движение

Хората са създадени така, че да се движат. Повечето от нас обаче имат все по-заседнал начин на живот, основно пред компютъра в офиса. Ето защо става все по-важно да създаваме начини да се движим, тъй като те вече не се случват органично.

Тренировките носят огромни ползи за здравето както на тялото, така и на ума. А и има толкова много различни начини да създадете поводи за движение през деня си! Независимо дали обичате да карате колело, да плувате, да танцувате или да ходите на фитнес, задължително е да намерите някаква форма на движение, която ви харесва.

Препоръчително е да отделяте време за това ежедневно.

Яжте седнали

Когато дойде време за ядене, седнете. Това е важно, защото актът на сядане помага да се гарантира, че няма да се храните безразсъдно в кухнята, след като сте си поръчали храна.

Освен това, когато седим, помагаме и на храносмилането, защото тази поза ни кара да забавим яденето и да сдъвкваме храната по-внимателно. Друго важно нещо е, че при седене  тялото е в по-оптимална постурална позиция за храносмилателната система. Дано това е достатъчно да ви убеди – никога повече не яжте прави!

Не на последно място, избирайте здравословни алтернативи, вместо висококалорични и бездни на полезни хранителни вещества храни. Ако нямате време да си ги приготвите, изберете https://www.foodpanda.bg/city/plovdiv.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички