Четвъртък, 29 Апр 2021
 
Други Пазарджик

И наши ресторантьори участват в блокадата на столицата

  27.01.2021 13:45             
И наши ресторантьори участват в блокадата на столицата

СОФИЯ. Над 60 собственици и служители на питейни и хранителни заведения от Пазарджишка област протестират пред Министерския съвет и блокираха центъра на столицата. Пред „Знаме” участници от нашия регион открито изразиха недоволството си от статуквото и настояват час по-скоро заведенията им да бъдат отворени, а държавата да им изплати компенсациите. Те се придвижиха до столицата с петнадесетина автомобила, голяма част от които бяха от областния град.

След разцеплението на бранша на ресторантьорите във вчерашния ден част от недоволните собственици и служители на затворени заведения излязоха на протест в 12.00 часа пред Министерския съвет с настояване за незабавна отмяна (от 1 февруари) на забраната за работа на ресторанти, кафенета, пицарии.  Разколът дойде, след като едната от двете големи организации - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, се разбра със здравния министър Костадин Ангелов за по-късна дата - 1 март. Малко след новината за споразумението Българската асоциация на заведенията, чието лице е Ричард Алибегов, обяви, че това решение е неприемливо и че ще реагира -  с обещания по-рано протест на 27 януари и с "протестно отваряне" на обектите си на 1 февруари. Ресторантьорите се разединиха в исканията си за незабавно отваряне Алибегов и колегите му обявиха, че в днешната "обсада" на сградата на правителството участват представители на бранша от цяла България. В подкрепа са се включили и членове на Националния борд по туризъм. Протестът бе обявен символично като "Марш на свободата".

Пазарджишки протестъри коментираха, че ограничителните мерки към момента са несправедливи, защото явно ги ощетяват, още повече ясно се вижда, че след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, няма никакво повишение на заболеваемостта

По време на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изрази недоволство от протеста на ресторантьорите на фона на подобряването на пандемичната обстановка у нас след въведените ограничителни мерки. „И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим? Логично ли е?“, попита реторично премиерът. И отново посочи, че помощта за бизнеса и гражданите от държавата е близо 2 млрд. лв., а заедно с бонусите за пенсионерите - около 3 млрд. лв.

Протестиращите ресторантьори обаче се оплакаха, че до момента не са получили нито лев от обещаните компенсации за времето, в което са затворени. Персоналът в заведенията пък е получил символичните 24 лв. за един единствен ден - за ноември, след като локдаунът бе обявен на 27 ноември. И настояват до края на януари да получат помощта си за декември и януари.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

„ИСИМ-2” ЕООД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ХОРА ЗА ОПАКОВАНЕ НА ЗАКУСКИ И ПРАВЕНЕ НА САНДВИЧИ. ХОРАТА С ОПИТ СА С ПРЕДИМСТВО, 0988 390 693, 0899 333 459.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438
Всички