Други Пазарджик

Ева Перчемлиева, вокал: Произведенията на проф. Спасов сякаш са писани за мен

  30.01.2021 06:07             
Ева Перчемлиева, вокал: Произведенията на проф. Спасов сякаш са писани за мен

ПАЗАРДЖИК. В петък вечер любителите на камерната музика чуха най-хубавите вокални произведения на основателя на фестивала "Зимни музикални вечери" проф. Иван Спасов. В концерта от втората вечер на 46-то му издание участваха сопраното Ева Перчемлиева - Тъканова и Галина Апостолова (пиано).

Минути преди началото на поредната им репетиция двете дами бяха любезни да разговарят с репортерка на "Знаме". Ето какво каза Ева Перчемлиева-Тъканова.

- Г-жо Перчемлиева, как приехте предложението да сте част от фестивала "Зимни музикални вечери"?

- Получих го при срещата ми с маестро Григор Паликаров в Българско национално радио. Там с пианистката Галина Апостолова записахме песните на композитора проф. Иван Спасов. Вокалите на произведенията ще звучат по БНР, а част от тях ще представим в камерен концерт на сцената на "Маестро Георги Атанасов". С Галина приехме с радост поканата на маестро Паликаров да зарадваме с песните пазарджишката публика. Очаквам фестивала с нетърпение.

- Какво е усещането да изпълнявате вокали на проф. Иван Спасов?

- Той е автор на съвременна българска авангардна музика на високо ниво, по която си падам силно. Едно от условията за правилното й интерпретиране е да си запознат с трудовете за живота и светогледа на интелектуалеца Иван Спасов. Обичам да изпълнявам музиката му с чувството, че е писана специално за мен. Мисля, че успявам да извадя от сложната й партитура най-важното така, че публиката да усети идеята на автора.

Вокалните му песни са вярно съчетани с прекрасни текстове. В музиката на композитора всеки човек открива за себе си емоцията да я разбира по свой собствен начин, а тя продължава да пази стойността и красотата си.

- Каква емоция носят текстовете на песните от стиховете на поетите - символисти Христо Ясенов и Николай Лилиев и от една от най-известните американски поетеси Емили Дикинсън?

- Емоциите в стиховете са различни. По-ранните носят любовен и романтичен характер. По-късните произведения като тези на поетите Станка Пенчева, Блага Димитрова, Елисавета Багряна, Иван Радоев са доста тъжни и тягостни, даже и подтискащи, но това е част от изкуството. Изпитвайки ги върху себе си, ние, изпълнителите, създаваме най-красивите произведения, а вълненията са многопосочни. Предполагам, че пишейки музиката, Иван Спасов е съпричастен със съдържанието на текстовете към песните. В тях е припознал своя собствен живот и чувства.

Публиката с радост и вълнение ще се докосне до вокалите на маестро Спасов. Надявам се това да се случи. Ще бъда много щастлива. Още повече, че отново ще посетя вашия град и ще го опозная по-отблизо.

Ева Перчемлиева - Тъканова завършва музикално училище с ударни инструменти, после Музикалната академия в София с оперно пеене, което сега преподава. Музикалната й дейност е свързана с ударните инструменти, но изпълнява и различни стилове музика. Има участия в опери в столицата, Варна, Стара Загора, Бургас, както и на оперни сцени в Германия, Украйна, Швейцария и на други места у нас и по света.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички