Пазарджик

Тодор Попов на откриването на Зимните музикални вечери: Изкуството е нашата душевна същност и е много по-силно от всички предизвикателства

  29.01.2021 10:14             
Тодор Попов на откриването на Зимните музикални вечери:  Изкуството е нашата душевна същност и е много по-силно от всички предизвикателства

„Може този път да е малко по-различно, защото живеем във време на предизвикателство, но истински съм горд, че тук сме отново заедно, с оркестъра, с маестро Паликаров и с вас, които сте отделили от времето си, защото за мен е важно ние да покажем смело, че необходимостта от това да общуваме с изкуството е част от нашата душевна същност и е много по-силно от всички предизвикателства, които ни заобикалят. Ще минем и през това предизвикателство.“ С тези думи кметът на Пазарджик Тодор Попов се обърна към музикантите и публиката в първата фестивална вечер от 46-тото издание на „Зимни музикални вечери Проф. Иван Спасов“.

„Важно е да даваме сигнали, че ще си върнем нормалността и живота такъв какъвто е, смело, отговорно, разбира се, но пък безалтернативно. Животът е по-силен от всичко и го е показвал винаги. Много лесно беше да кажем, че има пандемия и да не провеждаме нищо. Ние трябва да даваме знаци и това е един знак и идва да ни покаже, че ние сме хора и имаме нужда от здраве, работа и от изкуство. То в крайна сметка ни отличава от всички  други живи същества. Благодаря на оркестъра, на маестрото и на изпълнителите, на които ще се насладим. Надявам се удоволствието да бъде за всички и да покажем ясно и смело, че ние сме тук, ние си обичаме фестивала, обичаме си традиция, обичаме си историята, обичаме си града, и сме готови да продължим напред, още по-мотивирани, още по-вдъхновени и амбицирани в това, че можем да победим всичко, когато искаме да го направим“.  С тези думи кметът Тодор Попов откри Зимните музикални вечери.

Публиката посрещна много топло младата българска цигуларка Зорница Иларионова и я изпрати с продължителни аплодисменти. Заради ковид-мерките програмата на фестивала заложи изключително много на успешни български артисти. Тази вечер звучаха Сарабанда из "Класично и романтично" на Панчо Владигеров и Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, оп.64 на Феликс Менделсон. Заради невъзможността на сцената да се съберат много музиканти тази година фестивалът не стартира с рапсодия „Вардар“, но пък бурните аплодисменти на публиката след последните акорди, върнаха на два пъти маестрото на сцената.

В съпътстваща програма на фестивала днес във фоайето на зала „М-ро Г. Атанасов” беше открита изложба "Живописни моменти" на Петя Стойнова, показан беше и филмът "Петолиние на паметта", посветен па Панчо Владигеров.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички