Пазарджик

Елена Алекова спечели Националната литературна награда „Теодор Траянов”

  02.02.2021 15:03             
Елена Алекова спечели Националната литературна награда „Теодор Траянов”

ПАЗАРДЖИК. Елена Алекова е носителят на тазгодишното издание на Националната литературна награда за поезия „Теодор Траянов” на Община Пазарджик.

Със своя заповед, по предложение на комисията, разгледала постъпилите за участие в конкурса стихосбирки, кметът на община Пазарджик Тодор Попов определи и три специални награди за добро представяне  в конкурса. Те са за: Димитър Гачев за стихосбирката „Преди реките”, Елена Деянова за „Преди да заспим” и Лора Динкова за поетичната и книга „Диагноза тишина”.  Общият брой на участниците в конкурса за поезия в това издание е 124. Комисията е председателствана от литературния критик Никола Иванов, а представители на общината в нея са Гергана Табакова, директор на дирекция „Образование и култура” и Диляна Матакиева, началник отдел „Образование и култура”.

Елена Алекова Христова е родена на 03.04.1963 г. в село Мугла, Смолянско. Завършила е Литературния институт “Максим Горки” в Москва, специалност белетристика. През 1994 г. става доктор по философия и филология. Специалист е по руска и съветска литература на ХХ век. Работила е като редактор във в. “Български писател” (до закриването му), в издателствата “Български писател” и “Христо Ботев”. Главен редактор на вестниците “Тракия” и “Съвременно читалище”, както и главен експерт в Министерството на културата. Носител на Специалната литературна награда “Николай Хайтов”, както и на националната награда за поезия “Дамян Дамянов”. Издала е десет стихосбирки, роман в стихове, автор е на сборник с литературна критика, на белетристичната книга “Отвъд думите” и сборника с публицистика “Моята България”. Превежда от руски и белоруски. Член е на СБП, Съюза на журналистите и на Съюза на учените в България.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

„ИСИМ-2” ЕООД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ХОРА ЗА ОПАКОВАНЕ НА ЗАКУСКИ И ПРАВЕНЕ НА САНДВИЧИ. ХОРАТА С ОПИТ СА С ПРЕДИМСТВО, 0988 390 693, 0899 333 459.
Всички