Понеделник, 21 Юни 2021
 
Други Пазарджик

Бинокълът на Гоце и непубликуван шифър на ВМРО са реликви за Похлупкови

  04.02.2021 06:11             
Бинокълът на Гоце и непубликуван шифър на ВМРО са реликви за Похлупкови

МЮНХЕН. В предишната публикация анонсирахме реликвите, които се пазят в семейството на Светослав Похлупков - бинокълът на Гоце Делчев, непубликуван шифър на ВМРО и още много реликви, включително снимки от награждаването на строителя на теснолинейката Костадин Похлупков от цар Борис III, или на великия кечист Дан Колов с леля Райна Похлупкова при посещението във Велинград на легендарния шампион. Щес тане дума и за къщата в Лъджене, в която са отсядали именити войводи като Гоце Делчев и Йонко Вапцаров…

Светослав разказва за прапрадядо си Колю Полупката - Никола Георгиев Софийн, който носи от 1903 година фамилия Похлупков. Част от архива се е изгубил, а друга част са неоткриваеми заради деменцията, хванала бащата на Светослав – Никола Похлупков, в последните години на живота му (пенсионираният физик, който бе осъден, защото заложи взривни устройства срещу крадци и така циганка загуби ръката си, б.р.).

„Заради деменцията не мога да намеря оригинали от животописната бележка на Комитата, както и документация,свързана с

построяването на теснолинейката Септември – Добринище,

под ръководството на сина на Комитата, баща на баща ми - дядо Коце, пояснява Светослав. По официални данни Комитата умира на 96 години във Велинград, но по животописните бележки баща ми твърдеше, че е вероятно е бил на 103 години. Почина през 1964-а и ако вземем предвид тези 96 години, значи е роден някъде около 1868 г. Много негови подвизи се пазят като спомен в рода ни. Само ще кажа, че е носител е на четири кръста за храброст. Участвал е във всички войни за освобождението на България. Имал е лична чета от 12 човека, с която разгромява през 1912 г. в Кресненското дефиле голяма турска потеря.

Участник в четата на Стою Скрижовски, на Христо Чернопеев, на Борис Сарафов,

споделял е гората и заедно с Пейо Яворов, бил се рамо до рамо и до последно с Гоце Делчев

- при гибелта на войводата при с. Баница”, пояснява Светослав Похлупков. В спомените си Димо Хаджидимов пише: „ Петнадесет часа турците не посмяха от куршумите ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, приведен сякаш върху гробът на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата… Защото осиротяваше цял народ…”

След смъртта на Гоце бинокълът на Гоце остава у Полупката.

„Бинокълът се предава от поколение на поколение и е бащина реликва, казва Светослав Похлупков. Същият е като на Яне Сандански. Веднъж сестра ми го показа в едно телевизионно състезание. Комитата е тайна свръзка и води междучетническата кореспонденция.

Оттогава в нашето семейство още се пази таен шифър,

досега непубликуван никъде (не е упоменат в книгата на Борис Й. Николов „ВМОРО. Псевдоними и шифри 1893-1934”, нито е срещан в публикуваните материали по темата). Татко все казваше, че не му е дошло времето... А къщата във Велинград, бих я нарекъл фамилната къща. Похлупковата къща, пази много тайни и спомени. От нея тръгва нашият род... Доколкото знам е откупена от турски валия, на когото открих случайно ето тази стара фотография, правена вероятно 1885 г., на тавана (показва портретна снимка на около 45-годишен напет униформен турчин със завит мустак и изписано името му на арабски, б.р.). Та този турчин решил да се мести в посока Турция, усещайки накъде вървят нещата. Чувал съм, че имал четири жени - с малки кокетни стаички за всяка. Около 1920 г. къщата отново е реновирана. В нея имало тайник, а там са се взимали важни решения, включително

как да се убият Аджидамбата и Барутанлията, взели участие в Баташкото клане

В, както и събирания и вземания на решения за по-нататъшното освобождаване на македонският край от турското иго. От баща ми знам, че Гоце Делчев е идвал в нея, както и Йонко Вапцаров (бащата на поета Никола Вапцаров, б.р.), и много други комити… След освобождението на този край дядо Кольо става кмет на с. Лъджене. През това време селото цъфти. Построяват се много обекти в това число и гимназия, и Американски колеж. След 9 септември 1944г. за това, че бил кмет, а неговият брат - преподавател в този колеж, изпада в немилост. А синът му - големият строител на България, с лично окачен медал от цар Борис Трети, е принуден да напусне селото.

Умира през 1964 година с пенсия от 6 лева

За нея казваше: „Тази страна отчете, че моите заслуги са такива, че да мога да си купя един пакет сол на месец и да имам по половин комат хляб на ден...”

В по-късен период започва да отчитат подвизите му и искат на къщата да се постави паметна плоча и да дойдат пионерчета за караул, при което моята леля обидена отказва поставянето на такава. През голямото земетресение в района от 1977-а единствено нашата къща и още няколко други стари сгради оцеляват, докато много новопостроени се сриват до основи. В демокрацията мои братовчеди искаха да бутат Похлупковата къща. Бяха бързо забогатели и възнамеряваха на нейно място да строят блок. Баща ми бе категорично против, даваше място, но ако тя се запази.... От 7 братовчеди аз закупих горния етаж на къщата, а в долния остана стая на баща ми и мой първи братовчед. Аз се заех с укрепването на къщата, като идеята ми беше да поставя колони на всеки ъгъл и ги вържа с пояс заради земетръсния район и големите пукнатини, които се бяха явили. Северната стена бе в много окаяно състояние, както и покривът. Поради факта, че нямаше тоалетна на етажа, леко удължих стаята върху колоните и така се сдобих с тоалетна, като от чуждо място не съм взел и един милиметър”, обяснява Похлупков.

Но тогава страстта му да лети с парапланер му изиграва лоша шега

„Паднах и получих колапс. Бях изцяло изпотрошен в легло и инвалидна  количка 11 месеца. Още си ближа раните. Но бе абсурд да ползвам тоалетна на двора. Идеята ми беше да дам на къщата възрожденски вид, с малък чардак и спускащ се удължен покрив над моя вход, защото от валежите стълбите се рушат, а е и неприятно. Реставрирах стаите с изключение на една и станаха много красиви... Преправих северната стена и исках ъглите да оформя с дървена обшивка... Малко преди да се отлеят и останалите колони, братовчедите ме нападнаха, че това не било укрепване, а незаконно строителство. Искаха къщата да падне, но лицемерно ме хвалеха, че я укрепвам. После - ходене по дела и мъки, което довърши баща ми. В края на краищата колоните не бяха разбити, къщата остана, а ДНСК ми проби една голяма дупка пред тоалетната за да не мога да я ползвам, разруши навеса над стълбището и ме глоби 3600 лв. с които пари можеше да оправим покрива. В пред вид, че къщата стана непригодна за живеене с тази дупка пред тоалетната ми. Напуснах България. На същата база братовчедите ми направиха красиво барбекю… ДНСК събори и него. В последно време виждам, че не смятат да събарят къщата, отношението им се е променило, което ме радва. Надявам се тя да пребъде”, казва треньорът по плуване и ски.

Минираната къща в Оряхово купил за баща си и имали планове

Да правят сокове, биопродукти… Но започнали кражбите.

„Ние сме сигурно най-крадените в България. След като се оправих от паането с парапланера, с първото прохождане и пускане колата ми в движение, струваше 24 000 дойчемарки, я откраднаха. След това откраднаха и жигулата на баща ми пред МЕТРО в София... След което окрадоха цяла външна кухня... Започнаха да свалят циглите и той каза: „Поне един ще хвана!”. И заложи капан.... Явно тази орисия не ни е отминала, защото като тръгнах в Германия, имах магазин в Якоруда с електронна каса. Трябваше да замина спешно. В касата имах злато от пра-прадядото - жълтица от цар Фердинанд и трой унция от възрастна жена германка, няколко турски златни монети... За да не я оставя на улицата, оставих момичето да работи, един ден се обажда за кода, че бях оставил неща от магазина там. И ги открадна и избяга…

А на крадците ще кажа: „Реликвите са заключени - дадени за съхранение в неизвестно за вас населено място!” Баща ми имаше от дядо Кольо Полупката бастун, вътре кух а на дръжката - майсторски направен щик. При евентуален бой се вади от бастуна, пояснява Светослав Похлупков. Баща ми разказваше, че

прапрадядо е участвал в атентата срещу сръбския крал Александър

(в Марсилия, убит от Владо Черноземски, б.р.). Дядо Кольо е имал много хубава пушка, баща ми, като дете, е погледнал през вратата. Била открехната и видял разрязано дърво, вътре - оформено леглото на пушката, а тя - налята с мас... Обаче Комитата някъде я е закопал. На неизвестно място, за да не се намери от никого... Но пък съдбата на сабята му е известна. От нея са направени два огромни ловджийски ножа. Единият е на баща ми, а другият - на неговия баща. Те също са част от семейното богатство.”

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички