Понеделник, 14 Юни 2021
 
Пазарджик

Ловци, кучета и фазани на старт за Осмия турнир „Йосиф Хинек Майер”

  06.02.2021 06:52             
Ловци, кучета и фазани на старт за Осмия турнир „Йосиф Хинек Майер”

ПАЗАРДЖИК. В днешната събота след броени минути започва Осмият турнир за купа „Йосиф Хинек Майер” – най-престижното състезание в ловната общност на България по системата „Свети Хуберт” за кучета, работещи на стойка. Турнирът ще бъде особено изпитание, защото е първият в условията на пандемия, но пък това предизвикателство ще вдигне още повече „мизата“ сред майсторите на птичия лов. Мястото е добре познато – рано сутринта в събота на терените на Бесапарските хълмове край Синитово ще излязат мераклиите да спечелят купата на името на първия председател на пазарджишкото ловно-рибарско дружество. До петък се бяха записали 38 ловци, включително 6 дами, с 53 кучета, но практиката показва, че в последните часове преди състезанието има залпови заявки, включително и на пазарджишките асове, съобщи за „Знаме” комендантът на турнира Цветан Цветанов от ловно-рибарско сдружение „Сокол 1893“-Пазарджик. Той поясни, че от голямата и качествена пазарджишка група до момента само Андон Андонов се е записал. Но побърза да вметне, че

състезанието няма да мине без опитни „трапери“

като пазарджиклиите Петър Ветренски, Иван Ветренски и Борислав Димов-Чорапа, беловецът Димитър Тодоров-Фара и останалите им колеги. Те явно и тази година до последно ще сгъстяват напрежението, докато тренират скришно с кучетата си, но няма начин да не покажат точния си мерник и уменията на добре обучените им четириноги приятели.

Сред вече записалите се участници също има изявени спецове в лова по системата „Свети Хуберт“ като Павлин Казаков от Бургас, Георги Ангелов от Кърджали и председателят на националния клуб „Курцхаар“ Васил Илиев от Ямбол.

Главен съдия на турнира е многократният шампион, стане ли дума за ловни кучета - Николай Неделчев. В съдийската бригада влизат още Соня Андонова, Георги Младенов, Иван Маринов, Истилиян Маринков, Любомир Стефанов, Любомир Катронски и Танко Ранделов.

Те ще съблюдават реда и правилата в батериите, където

за състезателите са пуснати 150 фазана,

излюпени във Фазанарията преди около 200 дни.

Амбициите на много ловци са да детронират от върха Петър Ветренски, който миналата година си върна купата, отнемайки я от Фара. Самият Пепо Ветренски пък неотдавна обогати колекцията си с още един трофей в ловната кинология след състезанието за купа „Дръстър“ в Силистра. В крайна сметка думата ще имат бързината, точността и птичарите, а председателят на СЛРД „Сокол 1893” Евгени Абаджиев ще въчи купата на най-добрия.

„Заради извънредните мерки ще има ограничения, свързани с дистанцията и дезинфекцията, няма да се състои и традиционният банкет в ресторант „Фазанарията“, но това в никакъв случай няма да се отрази нито на организацията, нито на качеството на турнира“, категоричен е Цветан Цветанов.

Купи, медали и предметни награди и сега са предвидени за призьорите. Осигурен е богат награден фонд, а сред спонсорите са винарска изба „Манастира“, „Рефан“, храни за кучета Happy dog и други.

В неделя на същото място ще се проведат национални изпитания на породите пойнтер и сетер, а за ловците са осигурени 40 фазана.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички