Четвъртък, 06 Май 2021
 
ИНФО КОВИД-19 Регионът

За ваксиниране срещу Ковид-19 записванията са по-често по телефона

  05.02.2021 06:01             
За ваксиниране срещу Ковид-19 записванията са по-често по телефона

Желаещите нямат претенции каква ваксина да им се постави

ПАЗАРДЖИК. От началото на седмицата желаещи да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19 са започнали да се записват при личните си лекари, показа проверка на "Знаме". До сряда в списъците на джипитата фигурираха по 50-60 имена, което, по думите им, не е кой знае колко много, предвид факта, че в една практика има средно по 1000-1300 пациенти.

- Повечето хора предпочитат да се записват по телефона. Възрастните - мъжете и жените над 65 години, засега са по-активни. Общо взето, нямат претенция коя точно ваксина да им бъде поставена, обясниха общопрактикуващи лекари от Пазарджик.

Към момента те не знаят

дата, от която ще започнат масовите имунизации

Нито как ще получават дозите. Малко се безпокоят и за съхранението на ваксините.

- Ако изискват по-специални условия и по-ниска температура, не можем да ги осигурим в кабинетите си. Трябва да са като досегашните ваксини, за да можем да ги съхраняваме в хладилниците, с които разполагаме.

Засега личните лекари изготвят списъците със желаещи ваксиниране срещу коронавируса на хартия. Записват име, ЕГН и телефон за обратна връзка, "за да можем да се обадим на хората и да им каже в кой ден и час да се явят за имунизацията".

- Заговори се, че желаещите ще трябва да бъдат вкарвани в някаква

електронна система,

но все още не сме получили разяснения по този въпрос и не го правим.

Всички, които желаят да бъдат ваксинирани, трябва да го заявят пред  личните си лекари, информира на сайта си Българският лекарски съюз (БЛС). Записването за безплатното и доброволно имунизиране срещу Ковид-19 може да се осъществи както по телефона, така и при лично посещение при общопрактикуващите лекари.

Списъците ще бъдат непрекъснато допълвани с  актуални данни. Така джипитата ще  разполагат с информация, за да могат максимално адекватно и своевременно да информират и имунизират  желаещите, когато ваксините бъдат доставени.

Очакванията са до края на февруари да започне

четвъртата фаза от Националния ваксинационен план, в която е масовата ваксинация. 

Държавата ще заплаща по 10 лева за всяка доза от двустепенните ваксини срещу Ковид-19, които ще бъдат поставяни. Финансовите параметри бяха договорени в края на миналата година. Парите ще се изплащат на личните лекари, работещите в Диагностично-консултативните центрове, лекарите в лечебните заведения, лекарите в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции. Заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронен регистър.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ПРОДАВАМ КОЗИ, ПРЪЧОВЕ И ЯРЕТА, 0887 775 006.
Всички