Пазарджик

Великият майстор на Ложата стана санитар, дари кръвна плазма

  08.02.2021 06:15             
Великият майстор на Ложата стана санитар, дари кръвна плазма

ПАЗАРДЖИК. Неотдавна адвокат д-р Николай Божилов даде първото си интервю за "Знаме" в качеството му на Велик майстор на Обединената Велика ложа на България. Новоизбраният Велик Майстор разказа за бъдещите инициативи на организацията в полза на хората, в това число и за родния му Пазарджик.

За реализацията на идеите в условията на пандемия потърсихме отново за коментар д-р Николай Божилов.

- Д-р Божилов, какво ново в организацията след избирането Ви за Велик майстор на Обединената Велика ложа?

- Масонството се подчинява на едни и същи принципи от векове и промяна не е допустима. Всички в Ложата изповядваме писаните от френските братя апостолати - свобода, равенство и братство. Участваме във важни за обществото сфери - културни, научни, икономически, юридически, музикални и други.

- Как приемате световното зло - пандемията?

- Загрижени и отговорни сме към живота и здравето на хората. От десетилетия не сме излизали в обществения ефир, но заразата от коронавируса ни провокира да сме по-открити към обществото с провеждането на традиционни доброволчески благотворителни прояви. Сега, когато животът и здравето на стотици българи, са поставени на изпитание, даваме повече гласност на изявите ни. Защото е хубаво милосърдни примери да се показват и да поведат повече хора да помагат на себе си и на другите около тях в нужда. Само единни и солидарни можем да преборим пандемията. Така, както народът ни го е правил при национални катастрофи и през войните за Освобождението на България. Убеден съм, че можем да преодоляваме всички трудности.

- Ще продължите ли сегашната откритост към хората и след края на пандемията?

- Категорично да. Подкрепата ни ще е видима за младите хора и образованието. Убедени сме, че в двете сфери организацията ни ще е изключително полезна.

За съжаление, почти година време заразата затвори държавите, парализирайки обществения и социален живот и контактите ни зад граница. Искрено се надявам обстановката през пролетта да се поуспокои и с международна подкрепа да осъществим начертаните от нас добри идеи.

- Имате ли в личен план дан за борбата със заразата?

- Изкарах едномесечен доброволчески стаж като санитар в медицинския център "Свети Панталеймон" - София. Последваха ме близки приятели с идеята да сме съпричастни с медиците в борбата им срещу Ковид-19. Помним шока от болестта през март 2020 г. и призива да стоим, изолирани по домовете си. В подобни ситуации всеки един от нас може да е полезен.

В "Свети Панталеймон" се случи едно добро дело. По наш проект над 600 социално слаби получиха специализирана медицинска помощ. Това се случи по време на първата вълна на коронавируса, когато достъпът до личните лекари и издаването на направления за прегледи, бе изключително затруднен.

- Успяхте ли да се опазите от вируса?

- В първите месеци на пандемията ме отмина, но през ноември 2020 г. болестта буквално ме повали. Заразата атакува нервната ми система и тотално затрудни способността ми да се движа и обслужвам. Останах на лечение основно на системи във въпросния медицински център, а после - у дома. След едномесечно боледуване тестът се оказа отрицателен, сиреч казаха: "Излекуван си!". Продължавам обаче да взимам лекарства и все още се възстановявам. Заболяването е коварно и не бива да се подценява.

40 дни след регистрирания положителен тест за коронавирус дарих кръвна плазма, която е решаваща за спасяването на човешки животи. С този си жест дадох знак към преболедувалите да са солидарни в подкрепата на нуждаещите се болни. Мнозина ме последваха и им благодаря от сърце! Надявам се ваксините да ни върнат към нормалния ни живот!

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

 

 

 

Д-р Николай Божилов


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички