Други Пазарджик

Здравецът ни пази - особено през зимата

  06.02.2021 06:26             
Здравецът ни пази - особено през зимата

Да го имаме вкъщи е въпрос на естетика, практичност и символика

Здравецът е растение, което ни радва целогодишно, но именно сега е моментът за засаждането му от семена. Иначе по всяко време може да се пресажда чрез туфи. През зимата той е една от малкото зелени билки, които могат да ни вдигнат имунната система и да ни тонизират срещу стреса. Здравец (Geranium) е род растения, състоящ се от 422 вида едногодишни, двугодишни и целогодишни растения, които виреят в умерения пояс и в планините на тропиците, но най-вече в източното Средиземноморие. Макар и в голямо разнообразие от видове и сортове, малко са растенията, които да са толкова леснорастящи и издръжливи на сушата. Най-разпространените видове на здравеца, като горския, са подходящи за отглеждане на терасата или в стаята, и не губят листата си през зимата. Зимува при температура от около 8 С, но ако температурата падне под нулата, има опасност да се ослани и изсъхне. Някои видове обаче остават зелени и при минусови температури. Изсъхналият здравец пък започва да се съживява именно през това време на годината.

Наред с градинското мушкато (което спада към същия род), здравецът се е превърнал в традиционен представител на декоративната домашна флора в България. Отглежда се както в сандъче на балкона, така и като почвено покритие на тротоари, алпинеуми и градинки. Вирее на слънце и на сянка до 2500 м надморска височина.

Да имаме здравец вкъщи не е само въпрос на естетика, а и на приктичност, но и на символика

Здравецът разпръсква аромат в почти всеки български дом, освен това участва в религиозните обичаи, а здравец за късмет се дава на всеки пътник. Без да броим хотелите и хижите, у нас има пет села с името Здравец. Чисто практически се използва в озеленяването – може да покрие площи, които иначе не са много приятни за гледане. При благоприятни условия здравецът ще се развива успешно между 3 и 10 години, радвайки ви с вечнозелените си листа и пъстри цветчета.

Заради лечебните си свойства, това растение успешно се използва и като билка за здраве. Лечебни са листата, корените и цветовете му. Никак не е случайно българското му наименование - „здравец“. Ако латинското му име произхожда от гръцката дума geranos, което означава жерав и е свързано с формата на плода, напомнящ клюн на жерав, на български коренът на думата идва от „здраве“. Безсъмнено заради целебната му сила. Науката е доказала, че растението е богат източник на етерични масла, полифенолни съединения и антиоксиданти.

Установено е, че здравецът убива микробите безотказно

Учените са го доказали с редица експерименти, в които напръскват билката с милиони бактерии, а след три часа от тях не остава и следа. Дори и когато микробите са на разстояние от здравеца – той действа. Причината е в бактерицидни вещества, които билката отделя и които убиват вредните микроорганизми.

От десетките видове здравец, най-популярен е обикновеният (див) здравец, разпространен в цяла Европа. Той има едри, жилести, леко лепкави и дълбоко нарязани листа, крепящи се върху дълги и дебели месести стъбла. Коренищата са дебели, хоризонтално разположени (разклоняват се на повърхността на почвата), с кафеникав оттенък и са богат източник на етерични масла. Преди да решите да го използвате като билка за здраве обаче,

консултирайте се със специалист и спазвайте точната дозировка в рецептите

Здравецът може да се отглежда като билка с лечебна цел, защото служи като ефективен лек при хипертония, безсъние, превъзбуда на нервната система, кръвоизливи и кожни възпаления. От растението се отделят танини, смола, здравец скорбяла, пектин, танинова киселина, захар и др. Препаратите със здравец се използват за гаргара на устата и гърлото при фарингит, повишават съсирваемостта на кръвта, намаляват носовото кръвотечение, лекуват стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечения в устната кухина. В миналото здравецът се е прилагал за лечение при фрактури и при ракови заболявания. Използвали са го и против диария. Здравецът е полезен за хората, страдащи от неврастения, безсъние, хипертония, сърдечни заболявания и стомашно-чревни заболявания. Благотворно действа на енергетиката на болните от хроничен гастрит. В народната медицина се счита, че билката действа изключително добре при проблеми със сърцето. Ако замените дневната доза кафе с чай от здравец, ще имате здраво сърце. При високо кръвно  може да ползвате здравец за неговото нормализиране, казват билкари.

Ползата на здравеца върху нервната система

е добре известен и растението е използвано за това от стотици години. От листата на растението се получава ароматен чай, който има успокояващи свойства, дължащи се от неговите органични съединения и химикали. Те влияят благотнворно на ендокринната система и помагат да се балансират хормоните, които предизвикват стрес и тревожност. Не са пренебрегване и противовъзпалителните му свойства. Той е много добър помощник, ако страдате от възпалени стави, болки в мускулите или дори от вътрешно възпаление на червата или сърдечно-съдовата система – чаят от здравец може бързо да облекчи този дискомфорт и да намали напрежението в чувствителните зони на тялото ви (не забравяйте за консултацията със специалист преди това). Полезен е за прием при спазми, подуване на корема или обикновено разстроен стомах във вид на чаша чай. Благоприятните органични съединения, натрупани в здравец, бързо успокояват възпалението, премахват бактериите, които могат да причинят дискомфорт и да възстановят нормалната си стомашно-чревна система

Аналгетичната способност на здравеца

го прави популярен традиционен лек за главоболие и други наранявания заради способността му да освобождава ендорфини и да облекчи болката, макар и не за дълго, при страдание от хронична болка или мигрена, а в тази насока научните изследвания също подкрепят народната медицина. Според някои изследвания, някои от летливите съставки на здравеца могат да подобрят здравето на бъбреците и да стимулират уринирането, което помага за детоксикацията на организма и освен токсините, премахва излишните соли, мазнини и вода от тялото. Наред с това гераниумът има естествени антисептични, антибактериални и противогъбични свойства, които го правят превъзходен при настинка и грип. Приготвянето на чаша чай от здравец или дори дъвченето на листата може да помогне да приемете антибактериални съединения, които ще повишат силата на вашата имунна система и насърчат  бързото възстановяване от различни заболявания. По този начин се предотвратява отрицателното въздействие върху организма на вътрешните и външните патогени.

Почвата

Почвата не трябва да е тежка. Веднъж захванал се, здравецът непрекъснато се саморазраства при добри условия. Кореновата му система е плитка и лесно можете да отделите няколко стръка с коренче. Ако го засадите дори и след половин час, то пак ще се прихване, стига да го полеете обилно с вода. Здравецът обича добре дренирана градинска почва, но вирее успешно в скалисти и планински райони с песъчлива и глинеста почва. През лятото трябва да се подхранва всяка седмица. През пролетта, на около 20-25 дни, е нужно да се добавят специални подхранващи вещества към водата за полизване, съветват градинарите. Според тях, ако ще го пресаждате на туфи, най-доброто времее е през март. Любопитна подробност е, че здравецът не обича присъствието на други растителни представители, защото ги възприема като бурени и ги задушава.

Поливането

Здравецът обича влагата, но не трябва да се преполива (почвата трябва да е постоянно влажна, но не трябва да задържа вода). През лятото се нуждае от повече вода, така че няма да сгрешите, ако го поливате обилно на 2-3 дни, а периодично да се облива цялото растение. През зимата поливането се ограничава, тъй като изпада във вегетативен период. Разбира се, непретенциозният здравец издържа на продължителна суша и зиме, и лете, но заради липсата на достатъчно влага спира да се развива.

Светлината

Здравецът вирее еднакво добре на сянка и на светло, но не под преките слънчеви лъчи, защото листата му пожълтват и изсъхват (затова най-добрият вариант е полусенчест район). До май месец може да се отглежда в затворено помещение, след което е препоръчително да се изнесе на открито. Традиционно меката зима в Пазарджишка област, особено в последните години, обаче предполага смело да оставяте на терасата това цвете, прието от векове за родно българско.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички