Спорт

Тервел Пулев: Целта е изпълнена, благодаря за подкрепата!

  07.02.2021 06:00             
Тервел Пулев: Целта е изпълнена, благодаря за подкрепата!

Пазарджик е боксов град, няма да забравя купа „Странджа“

Тервел Пулев е приятел на Пазадржик още от времето, когато през 2011-а спечели тук турнира „Странджата”, а руснакът Егор Мехонцев зае мястото му на почетната стълбичка и отказваше да слезе. Затова и с готовност се съгласи за интервю, часове след историческата му победа на африканска земя над намибиеца Викапита Мореро в деветия рунд и след като направи достояние на феновете визитата на братя Пулеви с племето Масаи и простите условия, в които живеят. Тервел бе очарован от местните жители на Нгоронгоро, близо до Дар ел Салаам, където българският боксьор постигна 16-ата си победа на професионалния ринг, и сподели, че те са му по-интересни.

- Г-н Пулев, здравейте, къде Ви намираме в момента?

- Намирате ме в град в Танзания, два дни бяхме на сафари и на гости при хората от Масаи, за да видим начина им на живот и тяхната култура.

- Казахте мнението си за мача - „грозен мач”, „мръсна игра” и „уличен бой”. Как го виждате след като отмина еуфорията?

- Не ни изненада с нищо. След като еуфорията отмина, се радвам, че нямам наранявания по главата и почти не получих удар в лицето.

- Брат Ви Кубрат каза, че не сте в топ форма, може би заради дългото време, през което нямахте официален мач от края на 2019-а...

- Това е и целта на мача, боксьорът да може да влезе в топ форма, а не да влезе в най-силния си мач. Така че целта е изпълнена!

- Много българи Ви подкрепиха в Танзания, очаквахте ли го?

- Да си призная, изненада ме подкрепата чак в далечна Танзания. Но съм благодарен много, защото нашите сънародници определено създадоха атмосфера на мача.

- В Пазарджик също имате фенове и приятели. С какво го свързвате първо? С турнира „Странджа” ли?

- Разбира се, Пазарджик е боксов град, имам приятели там, а също лично го свързвам и с купа „Странджа”, която спечелих там през 2011 година. Публиката горещо ме подкрепяше.

- Показахте в социалните мрежи картини от Африка. Какво Ви впечатли там?

- Видях много неща от живота на хората в Танзания. Бяхме и в местна боксова зала – отидохме по покана на организаторите. Впечатли ме, че тази държава е по-бедна от България, повече население са -  около 58 млн. души, те не са в Европа, но изглеждат по-спокойни и по-усмихнати от нас, изглеждат по-спокойна и усмихната нация.

- Какво ни липсва на нас, за да сме усмихнати и спокойни?

-  Може би трябва да гледаме по-ведро, да сме по-единни и да не изпадаме в крайностите.

- Девети сте в световната ранглиста. Какво следва сега по пътя Ви към световната титла в полутежка категория?

- Още не мога да кажа нищо конкретно. Не мога да кажа как ще продължи точно развитието ми оттук нататък, но след като почина няколко дни, ще започна да тренирам отново и тогава ще изграждаме планове за бъдещето.

- Преди много време определихте пред „Знаме” аматьорския бокс като „мелачка”. Доколко е мелачка професионалният бокс?

- Явно съм казал тези думи в някакъв контекст, но и профи боксът не е лек. Даже откъм наранявания е по-тежък, по-често има нокаути и тежки удари. Но пък плюсът му е, че по-трудно може да се случи ощетяване, защото при един 10-12-рундов мач се вижда кой надделява. Вижда се, тъй като в повечето случаи единият от двамата боксьори е на земята.

- Профи боксът търпи упреци, че чистият спорт в него все повече остава на заден план за сметка на мениджърски интереси и много пари. Какво бихте отговорили на такива коментари?

- Определено не съм съгласен. Наистина в профи бокса има бизнес и договорки, но това не значи, че спортът не е на преден план. Напротив, на преден план е и е на високо ниво.

-  Лично Вие сте казвал пред „Знаме“, че постоянно усещате любовта на хората. Усетихте ли я след загубата на Кубрат от Джошуа?

- Всеки има своето виждане по даден въпрос. Но както има език на омразата, така има и подкрепа. Това са нормални неща.

- Аз видях много повече българска подкрепа отколкото хейт – под първия пост на Кубрат във ФБ само за няколко часа имаше над 60 000 реакции и само около 400 бяха „хейт”.

- Аз лично не отдавам толкова значение на това да следим процентите на подкрепата и омразата, кое колко е. Ако е подкрепа, отвръщам с позитивизъм, ако е хейт, просто подминавам.

- Родът Пулеви е от Панагюрско, а Вие член сте на клуб „Традиция” в село Баня. Да Ви очакваме ли на възстановката „Заклятието на оборищенци?”

- Да, наистина имам корени от село Баня и често ме канят от клуб „Традиция“. Така че няма да е изненада ако пак се появя там с моето семейство.

Благодаря Ви! Бъдете здрави и ни радвайте -  с победи и с несломимия български дух!

- Благодаря и аз, успех и поздрави на читателите на вестник „Знаме“!

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички