Понеделник, 14 Юни 2021
 
Крими Регионът

Кмет даде на прокуратурата гражданин за закана за убийство

  10.02.2021 06:34             
Кмет даде на прокуратурата гражданин за закана за убийство

Костадин Холянов трябва да е доволен и заради разреждането на финансовото напрежение в общината

РАКИТОВО. Кметът на общината Костадин Холянов е дал на прокуратурата свой съгражданин за закана за убийство, научи „Знаме”. Държавното обвинение във Велинград е вкарало в съда 52-годишния дървосекач Димитър Д., който бил един от редовните слушатели на сесиите на Общинския съвет. Според Холянов, от началото на 2019-а обвиняемият започнал да търси конфронтация с него и именно тогава започнал да ходи на заседания на местния парламент. Бил сприхав, дори агресивен. Казвал, че „ще ожъне” всички и

ще прати Холянов в гробищата при покойния кмет Ангел Говедарски

За това свидетелства и зам.-кметът Ангел Кожухаров, и бившият общинския съветник Владимир Наков. Последният пък, освен на сесии, чул заканата наДимитър за пращането в гробищата на настоящия кмет и докато стоял пред баничарницата пред горското стопанство през пролетта на 2019-а. Кожухаров пък твърди, че първоначално кметът на отдавал голямо значение на заканите, но после се уплашил и на следващия ден след заканата помолил полицията да дойде да охранява входа на общината. Самият Холянов свидетелства, че започнал да се страхува, гледал да не остава сам и дори

сложил СОТ на къщата си

На 22 април 2019-а Димитър се обадил на сина на кмета – Георги Холянов, и му казал, че Георги и баща му са го били поръчали, но той не оставал никога длъжен на никого. Разговорът е записан, а прокуратурата е направила експертиза на записа – според вещите лица, той не е манипулиран.

Престъплението по чл. 144, ал. 3 от Наказателния кодекс  е извършено умишлено от обвиняемия и той е съзнавал общественоопасния му характер, категорична е пък прокуратурата. В момента наказателното дело е висящо в Районния съд.

Димитър Д. е родом от Ракитово и макар да е неосъждан (реабилитиран е по право), има негативни характеристични данни.

Кметът Холянов пък трябва да е доволен по друг повод

През седмицата Върховният касационен обяви за нищожен запис на заповед за 44 970 лева, авалиран от бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова, която впсоледствие бе осъдена. Записът на заповед е в полза на „Киссик консулт”, на базата на който столичното „Абнер комюникейшън” ЕООД си иска парите от община Ракитово. Определението на висшите съдии е окончателно.

Да припомним, че това е първият от поредица записи на заповеди за 1 168 550 лева, но какво ще стане по останалите търговски дела, предстои да видим.

„Знаме” писа през ноември 2017 г., че от община Ракитово оповестиха, че срещу администрацията са заведени шест изпълнителни дела по описа на пловдивския частен съдебен изпълнител Величко Апостолов. След подадени възражения от Общината, състави на Районен съд-Пловдив и Окръжен съд-Пловдив ги приеха за основателни и изпълнението по тях бе спряно. И това стопира отклоняването на общински пари в полза на взискателя - дружествата „Абнер Комюникейшън” ЕООД и „Омега Гранд” ЕООД,

като по този начин бяха спестени приблизително 1 160 000 лева

Причина за образуване на делата били подписани от бившия кмет Еленкова шест записа на заповеди. Те обаче касаят правоотношения между търговски дружества - „Киссик консулт“ ЕООД, „Абнер Комюникейшън“ и „Омега Гранд“ ЕООД, а прокуратурата прецени, че Община Ракитово чрез кмета Еленкова е станала поръчител, без да има каквото и да е правно основание за това и без решение на Общински съвет. От Окръжна прокуратура-Пловдив папката отиде в спецпрокуратурата и срещу Емилия Еленкова бе образувано производството, което към момента е висящо.

Съдиите на предходните инстанции приеха, че Общинският съвет не е приемал решение и не е упълномощавал кмета Еленкова да сключва сделки и да поема задължения от името и за сметка на общината.

Алекси СТАНКОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички