Пазарджик

Хората с автоимунни заболявания да не се притесняват от ваксинирането

  11.02.2021 12:43             
Хората с автоимунни заболявания да не се притесняват от ваксинирането

ПАЗАРДЖИК. Дарина Огнянова е старша медицинска сестра на Отделението по урология на МБАЛ-Пазарджик. Тя е от медиците в лечебното заведение, на които днес беше поставена втора доза от ваксината на Pfizer и BioNTech, съобщават от лечебното заведение. До момента няма практически опит как ваксините срещу SARS-CoV-2 влияят върху хората с автоимунни заболявания, но въпреки това Дарина Огнянова решава да се имунизира.

- Преди 4 години бях диагностицирана с множествена склероза и склеодермия. Имам и други

придружаващи заболявания

като болест на Хашимото, Синдром на Рейно и пулмофиброза, но лекуващият ме ревматолог д-р Горанов ме посъветва да се ваксинирам, защото ваксината на Pfizer и BioNTech е безопасна за хората, страдащи от автоимунни заболявания.

И аз реших да се имунизирам, защото се срещам с пациенти, които не знам дали не са носители на коронавируса. Освен това отделението, в което работя беше определено за триаж и през него преминаваха болни, които са съмнителни за COVID-19.

Искам да предпазя себе си и семейството ми

Имах колебания дали да се ваксинирам. Дори бях решила да не си поставям ваксина срещу SARS-CoV-2, защото не знаех организмът ми как ще реагира като имам автоимунно заболяване.

След поставянето на първата доза от ваксината нямах странични реакции освен лека отпадналост. Даже и ръката не ме боля на мястото на убождането. Сега преди поставянето на втората доза също имах малко притеснения дали няма да има

странични ефекти,

но реших да завърша ваксинацията си - сподели след реимунизацията Дарина Огнянова. Тя обаче не смята да проверява дали след ваксинирането ще има антитела.

- Искам да кажа на хората с автоимунни заболявания да не се притесняват от ваксинирането и да се имунизират, защото това е един вид защита. Ние не може да се затворим вкъщи и да не излизаме, а трябва да имаме и социални контакти. Смятам, че това е начинът да се предпазим - допълни още медицинската сестра.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ПРОДАВАМ КОЗИ, ПРЪЧОВЕ И ЯРЕТА, 0887 775 006.
Всички