Понеделник, 14 Юни 2021
 
Крими Регионът

Прецедент! Осъдиха горски шеф за неплатена дървесина

  17.02.2021 06:29             
Прецедент! Осъдиха горски шеф за неплатена дървесина

ПАЗАРДЖИК-ВЕЛИНГРАД. Окръжният съд осъди на пробация зам.-директора на ДГС „Чепино” и бивш председател на Общинския съвет във Велинград Али Мареков. Той е подсъдим в качеството му на директор на държавното горско стопанство във Велинград. Делото срещу бившия шеф на горско стопанство е първо по рода си за съдебните зали в страната и стартира през пролетта на 2019-а, както първи „Знаме” писа.

Масово подобни дела биваха прекратявани от прокуратурата заради практиката на директорите на горски стопанства да продават дървесина на временен склад на фирми, които не са плащали веднага, а впоследствие са забравили да платят. Директорите знаели, че така не се прави, още повече, в договорите е записано, че парите се плащат авансово. То го правели, за да не похабят дървения материал, тъй като обикновено фирмите нямали нужните пари в момента и щели да ги получат като осребрят дървесината. А и самите директори, както и Мареков в случая, правели постъпки да си приберат парите по граждански ред. Тук обаче парите получила фирма, впоследствие фалирала, а фактурите били пратени на друг, нарочен за посредник...

С решение от края на януари Али Мареков е осъден на 6 месеца пробация (задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител), както и да плати 92 246 лева на Южно-централното държавно предприятие в Смолян. Той е признат за виновен, че за периода 9 април 2014-2021 октомври същата година, в качеството си на длъжностно лице не е предприел мерки за прекратяване на 6 броя договори за покупко-продажба на дървесина, сключени с фирма. Така фирмата извозила дървата без да плати и в резултат на това са настъпили значителни щети за държавата в размер на 122 хиляди и 842,50 лева.

Самият Мареков не се признава за виновен и ще обжалва пред Апелативния съд, където има вероятност делото да бъде прекратено, а той – оневинен.

Досъдебното производство е образувано още през септември 2015-а в Окръжната прокуратура. През пролетта на 2017-а Окръжният съд отхвърля иска за близо 113 хиляди лева с мотивите, че за почти цялото количество дървесина няма безспорни доказателства, че именно тази фирма ги е получила. Даже има дело, спечелено от фирмата, която твърди, че други са получили дървата, а на нея са предявени само фактурите и превозните билети без никакво основание, защото дори не била посредничила в сделката...

Крайната дума ще имат съдиите.

Върбан ВИЧЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички