Регионът

Проучват адаптивността на 18 лозови сорта към климата в района по проект

  11.02.2021 16:56             
Проучват адаптивността на 18 лозови сорта към климата в района по проект

ВЕЛИНГРАД. По международен проект в района ще се проучва адаптивността на 18 лозови сорта към климатичните особености в района. Агробиоинститут – София, чийто партньор от 5 години е община Велинград, изготвя специфична технологична карта за поддържане и развитие на генбанката от български лозови ресурси. От началото на проекта в тази генетична банка са включени 265 български и чуждестранни сортове лози.

Осемнадесетте лозови сорта са в процес на проучване на територията по отношение на тяхната адаптивност и потенциал в пилотен нетипично-земеделски регион със силно развит еко-туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, какъвто е Велинград. Лозичките са засадени на 18 март 2019 година в частен двор в кв. Каменица, в близост до Сярна баня, и към 8 октомври 2020 г. всички са били в добро състояние.

Днес проф.д-р Иван Цветков, проф.дн Иван Атанасов, доц.д-р Красимир Русанов и гл.ас.д-р Лилия Георгиева, които са от работния колектив от страна на Агробиоинститут, представиха онлайн резултатите от двегодишното проучване пред партньорите от община Велинград – зам.кметът Светла Томова и началникът на отдел "Туризъм и реклама" Цвета Спасова, и пред представители на НПГГС „Хр. Ботев”, земеделски производители и медии.

Като краен резултат се очаква да се установи кои точно сортове са най-адаптивни към велинградския климат и най-толерантни към болести в естествена среда, без да бъдат третирани с изкуствени торове и препарати.

От две години България е включена в създаването на отворена, международна и представителна мрежа в изследователската общност на лозата за разработването на минимални стандарти за данни и добри практики. Финансирането е по проект “Интегриране на данни за увеличаване на силата на омикс технологиите за подобряване на лозата” на Европейскатa програма за сътрудничество в областта на научните изследвания и технологиите COST, в рамките на COST Акцията 17111 /INTEGRAPE/, съфинансиран от ФНИ, Договор № КП-06-КОСТ/5 /14.12.2018 г.

Целта на проекта е по-ефективно опазване на биоразнообразието, размножаване и подобряване на лозовите генетични ресурси у нас.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички