Понеделник, 14 Юни 2021
 
Регионът

Училище мина в електронна среда още през 2017-а

  23.02.2021 06:46             
Училище мина в електронна среда още през 2017-а

В ИСУ „Васил Левски” поощряват с похвални листове учениците без отсъствия

С онлайн обучението успехът се запази, но има и компромиси, и отсъстващи, казва директорът Емил Моллов

ВЕЛИНГРАД. Иновативно средно училище „Васил Левски” влезе в пандемията като едно от най-подготвените за дистанционно обучение, защото още три години по-рано събираше учениците във виртуални класни стаи на платформата Офис 365. Далеч преди това тук редовно идваха школски директори и учители за обмяна на опит и семинари, защото учебното заведение работи пилотно по много проекти през годините. То е и първото в страната, въвело пробно регистрационен режим с пръстов отпечатък и известяване на родителите с есемеси за часа на влизане и излизане на децата им още през 2008-а. а за дигиталното обучение логично сега директорът Емил Моллов получи награда на ХХІІІ Национален конкурс на Синдиката на българските учители (СБУ) - диплом и плакет за „Директор на годината” за онлайн обучението, заедно с признанието на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” и за шефката на Регионалното управление на образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова.

„Благодаря за наградата на синдикатите и РУО – това е признание за колегите. Колкото и да бяхме подготвени обаче,

дистанционното обучение дойде изневиделица

и постави всички ни в сложна ситуация. По-точно обучение в електронна среда. Което е по-различно от дистанционното обучение, заложено в Закона за предучилищно и училищно образование, коментира пред репортер на „Знаме” Емил Моллов. Тук през учебната 2017/2018г. учениците масово започнаха работа с Офис 365 на Майкрософт и Тиймс. Не сме единствени. В България сигурно има около 50-60 училища. Част от тях работят не с Майкрософт, а с друга платформа, която е на Гугъл. Знаем много за прилагането на Офис 365 в помощ на учебния процес. Само че не ползваме платформата edu.mon.bg, направихме си наши домейн и хостинг. Всички деца и учители имаха акаунти, имаше създадени групи, така че класовете бяха активирани и веднага на следващия ден започнахме обучението в електронна среда. Помня, че

петък, 13-и март, бе денят, в който ни пуснаха в дистанционна форма

– защото точно тогава бе планирано да покажем положителна практика пред всички директори от Пазарджишка област съвместно с РУО-Пазарджик. Тази двудневна обмяна на опит с Офис365 и Тимйс така и не се проведе, защото бе обявена пандемия. Естествено, няма място за сравнение между присъственото обучение и това в електронна среда. Първоначалният ентусиазъм е много голям – и от двете страни, но идва един момент, когато има пренасищане. След многочасовото стоене пред екрана и учениците минават на фаза логване и присъствие, участието им е пасивно. Голяма част от тях не влагат усилия,

липсват съсредоточаването, концентрацията

Така че качеството е в полза на присъственото. И за учителите е необичайно – липсва им живия контакт, това, че не виждат реакциите на лицата на децата… Говорехме си в първите дни на пандемията с колегите, че това не е училище, защото в сградата няма шум, движение, деца… В момента тук 285 ученици се обучават в присъствена форма и 290 - в неприсъствена. Сега малките са тук, големите вкъщи, но от 17-и февруари ги завъртаме - седмите и дванайстите класове ще се приберат за обучение от разстояние. Отделно имаме двама ученици, които се обучават от разстояние асинхронно по здравословни причини (те наблюдават какво се работи в час)”, казва директорът. Децата от първи до четвърти клас са тук още от януари, но има два четвърти класа в карантина - били са контактни с учителки с положителни проби за КОВИД.

„Но и тези деца работят добре, днес посещавахме уроците им в тази форма на обучение. Малките са по-ентусиазирани в този вид обучение. Имат желание, питат, докато големите – мълчат. Питате ме за

най-удачен вариант за интервал на завъртане

на двете форми на обучение? Лично моето мнение е, че е добре на учениците в 7-и и 12-и клас оттук насетне да не се прекъсва присъственото обучение.  За 7-и клас е важно външното оценяване, с което ще продължат следващия си етап на образование, а 12-и клас излизат от системата, а матурите са вход за висшите училища. Днес разговарях с учители, които преподават български език и литература, и английски език в 12-и клас. Те смятат, че за подготовка за матурата по тези два предмета обучението от разстояние им върши добра работа и има ефект от тази подготовка.

За другите удачен вариант е завъртане всеки месец. Наблюденията ми са, че явно децата карат наистина по-леко коронавируса (а и в момента не се наблюдават и случаи на обикновен грип). От март 2019-а досега само един ученик (той е от втори клас) е бил с положителна проба – но е изкарал болестта без да има сериозни здравословни проблеми. Преди няколко дни

направихме анализите от първия учебен срок

И успехът е съпоставим с предните години. В интерес на истината, учителите са правили и компромиси с оглед на извънредната обстановка. Но мисля, че всички учители правят компромиси – човешко е. Новото е, че сега за пръв път имаме трима-четирима ученици, които останаха без срочни оценки и ще се явяват на поправителен изпит утре (сряда, б.р.), защото не са участвали в някои от часовете и не са им оформени оценки. В предишни години не сме имали такива деца”, пояснява Емил Моллов.

Той изказва своята благодарност към всички ученици от училището, които не са отсъствали от часове –включително и уважително, и са участвали максимално от началото на учебната година. По тази причина двадесетина деца ще получат благодарствени адреси за активно участие в занятията в пандемичната ситуация навръх патронния празник 19 февруари. Впечатлени от старанието на децата са и техните учители, които вярват, че с похвалните листове ще бъдат стимулирани и други ученици (повече за патронния празник на училището – на стр. 7, б.р.).

Тук иновациите не спират. Последната новина е, че са одобрили

300 000 лева за изграждане на STEAM-център 3-К

Този център ще бъде свързан с модерен кабинет по роботика и програмиране, съществуващата тук училищна телевизия вече ще има професионално телевизионно студио, ще се направи зала за дебати и презентиране, както и зала за арт терапия. Ще има една стая и за работа с деца със СОП, а и залите, и коридорите, ще са нестандартни и със специални места за отмора. Абревиатурата STEAM включва английските думи за наука, технологии, инженеринг, изкуство и математика, а трите „К” са „Креативност”, „Комуникативност” и „Качество”, към което неизменно ще се стремят изкушените от роботиката и журналистиката ученици.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички