Регионът

Училището във Величково отново е пълно

  23.02.2021 06:37             
Училището във Величково отново е пълно

Без отсъстващи се завърнаха петокласниците и шестокласниците след 2 месеца и половина онлайн

60 процента от преподавателите са ваксинирани

Вече цяла седмица класните стаи в основното училище "Васил Левски" във Величково са пълни. Всичките му възпитаници се завърнаха в тях в понеделник. Децата се радват, че са отново заедно и че учат по чиновете, вместо пред компютрите. Доволни са и госпожите им, защото "по очите на един ученик най-лесно се познава дали и доколко е разбрал това, което му преподаваш. Но за целта e най-добре той да седи пред теб."

В ОУ "Васил Левски" учат 42 деца. Организацията е целодневна, а

паралелките са смесени

Малките ученици (1-4 клас) тръгнаха на училище присъствено на 4 януари. Става въпрос за 2 слети паралелки - първи и втори; трети и четвърти клас. Големите ученици (5 и 6 клас) пък се завърнаха в школото тази седмица. Те са една паралелка с общо 14 деца. От края на ноември се обучаваха онлайн.

- Учебният процес и на големите започна съвсем нормално - разказа пред "Знаме" директорката Емилия Апостолова. - Още в неделя класните ръководители се свързаха с родителите, а в понеделник всички деца бяха на училище.

Нямаше отсъстващи

Трима настинали към средата на седмицата имаше само при малките.

- Учениците са много щастливи, че отново са в клас - каза още г-жа Апостолова. - Споделят, че са им липсвали контактите с учителите, както и с другите деца.

Колегите също се радват. И те чакаха с нетърпение да се върнат в класните стаи. Колкото и усилия да полагаме виртуално, присъственото обучение е най-доброто. Това не е само мое мнение, а на целия колектив.

За

дистанционното обучение

директорката разкри:

- При нас протече много добре. От всички ученици само трима нямат устройства. На тях класните ръководители им носеха на място материалите. Останалите деца бяха на линия по време на часовете, участваха, бяха активни. Доволни сме как премина.

Но живият контакт, както вече казах, е различен. Аз например преподавам български език в четвърти клас. Когато обучението е онлайн, изчаквам по-дълго при диктовка, всичко общо взето отнема повече време. Докато, когато учениците са покрай теб, е друго. Имаш поглед върху всеки.

Очичките му ти казват дали те разбира или трябва да повториш

и т. н...

Въпреки това се радвам, че въведоха онлайн обучението, защото когато се наложи (както стана с пандемията), няма да спираме учебния процес.

До момента в ОУ "Васил Левски" във Величково не е имало ученик или преподавател с Ковид-19. 60 процента от учителите са ваксинирани. Противоепидемичните мерки се спазват строго, уверява директорката:

- В стаите има дезинфектанти, проветряваме редовно, особено в голямото междучасие. Има достатъчно течен сапун, сух сапун, хартия.

Над чешмите сме налепили картинки

как правилно да се мият ръцете. Сутрин измерваме температурата на всеки с безконтактен термометър. Децата ни са информирани, всеки ден им се припомня как да се пазят. И учениците, и учителите носят предпазни маски, когато и където това е нужно.

Емилия Апостолова не пести похвали за своите възпитаници:

- Децата в нашето училище са много мотивирани. Искат да учат, да продължат в елитни гимназии, да се развиват. Такива са и родителите им, включително ромските семейства. Работим с родителите, те са много важни - мотивирани семейства, мотивирани деца. Мотивирани са и преподавателите ни - истински професионалисти, които обичат учениците и се грижат за тях.

Показателен е фактът, че сме средищно училище. При нас се обучават момчета и момичета не само от Величково, но и от Памидово. Макар да са от друга община, те идват при нас.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички