Крими Пазарджик

Осъдиха Ахмед Муса и сподвижниците му и на втора инстанция

  19.02.2021 16:32             
Осъдиха Ахмед Муса и сподвижниците му и на втора инстанция

ПЛОВДИВ. Апелативен съд потвърди присъдите на Ахмед Муса и 13-те му сподвижници, повечето от които са от ромския квартал „Изток” в Пазарджик, обвинени в призоваване към война и пропагандиране на идеите на „Ислямска държава”. Това е първото по рода си дело у нас за пропаганда за война -  по член 408 от НК, това е и първото дело, в което обвинението говори за пропагандатори на Ислямска държава. То тръгна в храма на Темида още от 25 февруари 2016 година и в Пазарджик приключи с проведените 164 съдебни заседания - 65 открити и 99 закрити (във връзка с произнасяне на съда по внесени документи, книжа и искания от страна на подсъдимите и защитниците им). Това обаче е само видимата част, а къртовската работа се простира далеч зад събраните в 10 тома с над 4400 страници, стигнали до съдебната фаза на делото. Теологически, тюрколожки, арабистки и дори историко-лексикологически експертизи глътнаха много пари - над 37 хиляди лева даде прокуратурата, но подсъдимите нямат нищо на свое име и няма как да платят масрафа. Това ще оставят на нас, данъкоплатците.

Да припомним, че Окръжният съд в Пазарджик осъди Муса на 7 години и половина лишаване от свобода за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата “Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.  Ахмед Муса е признат за виновен и в това, че при условията на продължено престъпление, в периода 11.2013 г. – 25.11.2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. На Муса е наложено едно общо най-тежко  наказание от 7 години и 6 месеца, което е увеличено с една година. Така наказанието, което Муса ще следва да изтърпи, е 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева.

С присъди се сдобиха и съратниците на Ахмед Муса Ахмед -  Ангел Симов и Стефан Александров от Пазарджик, Светослав Манчев, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак и Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов и Рангел Илиев, получиха присъди от 2 години до 3 години и 6 месеца затвор ефективно. Единствената жена сред обвиняемите - Александрина Иванова от смолянското село Старцево, получи единствената условна присъда от 2 години и 6 месеца, с изпитателен срок за 4 години и половина.

Подсъдимите бяха задържани при акция на ДАНС през 2014 година. Те не се признават за виновни и имат право да обжалват пред Върховния касационен съд.

В решението си от 621 страници сега Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е правилна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита на подсъдимите. Събраните по делото доказателства са обсъдени от първоинстанционния съд внимателно и задълбочено, въз основа на което са направени и съответните правни изводи. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички