Крими Пазарджик

Осъдиха Ахмед Муса и сподвижниците му и на втора инстанция

  19.02.2021 16:32             
Осъдиха Ахмед Муса и сподвижниците му и на втора инстанция

ПЛОВДИВ. Апелативен съд потвърди присъдите на Ахмед Муса и 13-те му сподвижници, повечето от които са от ромския квартал „Изток” в Пазарджик, обвинени в призоваване към война и пропагандиране на идеите на „Ислямска държава”. Това е първото по рода си дело у нас за пропаганда за война -  по член 408 от НК, това е и първото дело, в което обвинението говори за пропагандатори на Ислямска държава. То тръгна в храма на Темида още от 25 февруари 2016 година и в Пазарджик приключи с проведените 164 съдебни заседания - 65 открити и 99 закрити (във връзка с произнасяне на съда по внесени документи, книжа и искания от страна на подсъдимите и защитниците им). Това обаче е само видимата част, а къртовската работа се простира далеч зад събраните в 10 тома с над 4400 страници, стигнали до съдебната фаза на делото. Теологически, тюрколожки, арабистки и дори историко-лексикологически експертизи глътнаха много пари - над 37 хиляди лева даде прокуратурата, но подсъдимите нямат нищо на свое име и няма как да платят масрафа. Това ще оставят на нас, данъкоплатците.

Да припомним, че Окръжният съд в Пазарджик осъди Муса на 7 години и половина лишаване от свобода за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата “Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.  Ахмед Муса е признат за виновен и в това, че при условията на продължено престъпление, в периода 11.2013 г. – 25.11.2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. На Муса е наложено едно общо най-тежко  наказание от 7 години и 6 месеца, което е увеличено с една година. Така наказанието, което Муса ще следва да изтърпи, е 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева.

С присъди се сдобиха и съратниците на Ахмед Муса Ахмед -  Ангел Симов и Стефан Александров от Пазарджик, Светослав Манчев, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак и Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов и Рангел Илиев, получиха присъди от 2 години до 3 години и 6 месеца затвор ефективно. Единствената жена сред обвиняемите - Александрина Иванова от смолянското село Старцево, получи единствената условна присъда от 2 години и 6 месеца, с изпитателен срок за 4 години и половина.

Подсъдимите бяха задържани при акция на ДАНС през 2014 година. Те не се признават за виновни и имат право да обжалват пред Върховния касационен съд.

В решението си от 621 страници сега Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е правилна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита на подсъдимите. Събраните по делото доказателства са обсъдени от първоинстанционния съд внимателно и задълбочено, въз основа на което са направени и съответните правни изводи. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

(Зн)


Свързани