Понеделник, 14 Юни 2021
 
Пазарджик

Стилист Костадин Василев: Сега се лансират преливащите се цветове от тъмен корен

  03.03.2021 06:35             
Стилист Костадин Василев:  Сега се лансират преливащите се цветове от тъмен корен

Понякога коафьорът знае повече за теб от партньора ти

ПАЗАРДЖИК - СОФИЯ. Стилист Костадин Василев - Косьо от нашия град завършва училището "Ана Май", сега Професионална гимназия по облекло в Пловдив. Модните тенденции на дрехите обаче не впечатляват младото момче. 19-годишен, той заминава за столицата да учи фризьорския занаят и остава там повече от 25 години. Негови клиенти са известни лица от шоу бизнеса и не само, но Косьо не обича да говори за това. Коафьорството е неговото хоби и начин на живот. Професионалното му занимание с коси му носи радост и удовлетворение. Приема го за изкуство. Любимата му дестинация е меката на модата Париж. В Рим - града със световна история, пък харесва кухнята, темперамента на хората, очарованието на старините, с една дума - всичко.

Стилист Василев - Косьо бе любезен да отговори на въпросите на "Знаме":

- Г-н Василев, какво се крие зад понятието "стилист"?

- Свързва се с начина на работа на фризьора по избран от него способ и стил. Израстването ми в професията и пътят ми нагоре е плод на неотменното обучение в топ академията "Л'Ореал" в София. Там научавам за продуктите с марка "Керастаз" - по висок клас на "Л'Ореал", която ползваме. За всеки сезон има нещо иновативно. Обучават ни специалисти от френската фирма.

Не са за подценяване и наши майстори на прическата. Сред известните имена са Васил Атанасов и Вени Игнатова - моите ментори в Академията. Щастлив съм, че мога да се докосна до изкуството и стила, да създавам красота.

- Как се насочихте към фризьорството?

- Първата ми учителка е фризьорката на майка ми Анастасия Генчева. Тя ме вдъхнови да обикна професията, давайки ми първите уроци. После стъпките продължиха в столицата. Там ме пое топ коафьорът тогава и сега Тодор Тошев, макар и в напреднала възраст. Радвам се, че минах през невероятната му школа.

- Какво за професията Ви казваха учителите?

- Да съм перфекционист в това, което правя. Не по-малко важно е отношението към клиента - как го посрещаш и как го изпращаш. Както и да се вслушваш в желанията му. Преди време майсторяхме прически по списания, а сега по снимки в новите устройства - телефони, смартфони, компютри. Ние преценяваме дали това е най-подходящата фризура за жената или за мъжа. Защото човекът е индивидуална личност и коя форма и цвят ще му прилягат, решава коафьорът. Както се казва: "Клиентът е в нашите ръце и от нас зависи дали направеното ще е в неговия стил и ще превърне в част от стайлинга му." Важно е доверието между фризьор и клиент.

- Помните ли първата си прическа?

- Минаха доста години оттогава и нямам представа как е изглеждала. Вероятно за времето си е била модерна. В началото правех експерименти върху косите на майка ми и баща ми - първите мои клиенти. Със сигурност не е било най-доброто. Ако може да се говори за прически, окей, но какъв стил са били, не мога да гадая.

- Каква е модната линия на прическите за 2021 г.?

- Лансират се преливащите се цветове от много тъмен корен към много светли краища. Както и повече движение в косите. Модата е относително понятие. Диктува я глобализацията в света. Чрез новите технологии тя идва при нас много бързо и в най-различни варианти. Всичко е актуално като цветове и дължина, но не може да се говори за определен стил.

За професията е важно да усетим човека до себе си и с ръцете си да дадем най-доброто, съобразено с формата на лицето, визията и професията му. Може нещо да е супер модно, но то да не е в стилистиката на клиента. И няма как да си позволим да го приложим. Недопустимо е да направиш така, че 15-годишно момиче да изглежда като зряла жена на 40 и обратно. Нужно е да се търсят правилният подход, пропорция и баланс в работата.

- Днес повечето жени предпочитат дългите коси върху раменете си.

- Да, така е. Еднаквостта не е най-приятната гледка. Унифицирането, пък било то и в прическата, не прави добро впечатление. Каква коса ти отива, зависи от пропорцията на лицето, цвета на кожата и на очите. Много са важни елементите и детайлите, с които жената, ако се съобрази, ще изглежда перфектно. Хубавото е, че има и средно дълги коси на пластове или равни. Времето на пандемията, в която живеем, се характеризира с естествените коси - по-лежерни, по-фриволни и свободни.

- Какво ново в мъжкото подстригване?

- Не си падам по увлечението на младите мъже да изтъняват косите си встрани и отзад, т. нар. арабски стил. При мъжката част също има унифициране. Липсва им идентичност и собствена физиономия. По-красиво стоят по-дългите коси, по-натуралните и раздвижени. С клиентите си имаме закачка в дължината, формата и цветните акценти. Кичурите са с леко изсветлен нюанс на естествената коса. Старая се да има разчупени форми при мъжката подстрижка.

- Фризурата подсказва ли характера и поведението на човека?

- Определено, те зависят и от положението му в обществото - политици, магистрати, учители, лекари и други прослойки. При тях нещата са по-сериозни и отговарят на това с какво се занимават. Всеки носи своята душевност, в която не се опитвам да навлизам. Хората са с различни съдби и животи. Старая се в отношенията с тях да спазвам границата на допустимото. Иначе се получава объркване в представата ми за клиента.

Нерядко клиентите имат нужда да споделят свои проблеми и лични преживявания, но само ако те чувстват достатъчно близък. Фризьорът понякога знае повече отколкото партньора. Той става съпричастен към съкровени тайни, може да даде и съвети. Отговаряме на питания коя прическа е най-подходяща и каква козметика да се ползва за здрава коса и други.

- Какви хора сядат на стола на Косьо?

- Малки и големи с различни професии, характери и чувство за красота. Всички са добронамерени и се разбираме прекрасно. С някои от тях ставаме близки приятели. Постоянните ми клиенти са около 5-6, които от първото си посещение от далечната 1993-1994 г. не са сменяли фризьора си.

След майките идват децата и техните деца. Най-малките подстригани за първи път бяха господин на 2 месеца и красива госпожица на 6 месеца. С радост виждам как с годините хората се променят като визия и вкус и то в моите ръце. Какво по-хубаво от това?!

- Жените или мъжете са по-капризната част от посетителите на салона?

- Всеки един от тях е посвоему взискателен към себе си. Нормално е - живеем в 21 век. Напоследък мъжете са с повече претенции, защото стават все по-суетни към външния си вид.

- Как пандемията се отрази на работата Ви?

- Миналата година се оказа доста тежка за занаята ни. Отчетохме сериозен отлив на клиенти заради опасността от заразата. Седейки си у дома, хората не намират смисъл да са с прически, което не одобрявам. Защото, където и да си, трябва да изглеждаш прилично - в семейството, с партньора си или с децата. Даже и за собствено удоволствие и доза самочувствие.

Вирусът се отрази негативно и на финансите ни. От началото на 2021 г. нещата се нормализираха и клиентите се върнаха в салоните. Българинът отделя от оскъдните си средства, за да изглежда добре. Спазваме всички противоепидемиологични мерки - маски, ръкавици, дезинфектанти. Ковид-19 ни научи да сме по-отговорни и дисциплинирани към самите нас и към другите.

- Връщате ли се в родния Пазарджик?

- Много рядко. Обмислям само да нощувам в дома си, пътувайки всеки Божи ден до работното си място. Което е също начин на живот. Дали това ще стане реалност, зависи от редица обстоятелства. Сега най-важното е да сме живи и здрави с надеждата за по-добри дни.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички