Пазарджик

Стилист Костадин Василев: Сега се лансират преливащите се цветове от тъмен корен

  03.03.2021 06:35             
Стилист Костадин Василев:  Сега се лансират преливащите се цветове от тъмен корен

Понякога коафьорът знае повече за теб от партньора ти

ПАЗАРДЖИК - СОФИЯ. Стилист Костадин Василев - Косьо от нашия град завършва училището "Ана Май", сега Професионална гимназия по облекло в Пловдив. Модните тенденции на дрехите обаче не впечатляват младото момче. 19-годишен, той заминава за столицата да учи фризьорския занаят и остава там повече от 25 години. Негови клиенти са известни лица от шоу бизнеса и не само, но Косьо не обича да говори за това. Коафьорството е неговото хоби и начин на живот. Професионалното му занимание с коси му носи радост и удовлетворение. Приема го за изкуство. Любимата му дестинация е меката на модата Париж. В Рим - града със световна история, пък харесва кухнята, темперамента на хората, очарованието на старините, с една дума - всичко.

Стилист Василев - Косьо бе любезен да отговори на въпросите на "Знаме":

- Г-н Василев, какво се крие зад понятието "стилист"?

- Свързва се с начина на работа на фризьора по избран от него способ и стил. Израстването ми в професията и пътят ми нагоре е плод на неотменното обучение в топ академията "Л'Ореал" в София. Там научавам за продуктите с марка "Керастаз" - по висок клас на "Л'Ореал", която ползваме. За всеки сезон има нещо иновативно. Обучават ни специалисти от френската фирма.

Не са за подценяване и наши майстори на прическата. Сред известните имена са Васил Атанасов и Вени Игнатова - моите ментори в Академията. Щастлив съм, че мога да се докосна до изкуството и стила, да създавам красота.

- Как се насочихте към фризьорството?

- Първата ми учителка е фризьорката на майка ми Анастасия Генчева. Тя ме вдъхнови да обикна професията, давайки ми първите уроци. После стъпките продължиха в столицата. Там ме пое топ коафьорът тогава и сега Тодор Тошев, макар и в напреднала възраст. Радвам се, че минах през невероятната му школа.

- Какво за професията Ви казваха учителите?

- Да съм перфекционист в това, което правя. Не по-малко важно е отношението към клиента - как го посрещаш и как го изпращаш. Както и да се вслушваш в желанията му. Преди време майсторяхме прически по списания, а сега по снимки в новите устройства - телефони, смартфони, компютри. Ние преценяваме дали това е най-подходящата фризура за жената или за мъжа. Защото човекът е индивидуална личност и коя форма и цвят ще му прилягат, решава коафьорът. Както се казва: "Клиентът е в нашите ръце и от нас зависи дали направеното ще е в неговия стил и ще превърне в част от стайлинга му." Важно е доверието между фризьор и клиент.

- Помните ли първата си прическа?

- Минаха доста години оттогава и нямам представа как е изглеждала. Вероятно за времето си е била модерна. В началото правех експерименти върху косите на майка ми и баща ми - първите мои клиенти. Със сигурност не е било най-доброто. Ако може да се говори за прически, окей, но какъв стил са били, не мога да гадая.

- Каква е модната линия на прическите за 2021 г.?

- Лансират се преливащите се цветове от много тъмен корен към много светли краища. Както и повече движение в косите. Модата е относително понятие. Диктува я глобализацията в света. Чрез новите технологии тя идва при нас много бързо и в най-различни варианти. Всичко е актуално като цветове и дължина, но не може да се говори за определен стил.

За професията е важно да усетим човека до себе си и с ръцете си да дадем най-доброто, съобразено с формата на лицето, визията и професията му. Може нещо да е супер модно, но то да не е в стилистиката на клиента. И няма как да си позволим да го приложим. Недопустимо е да направиш така, че 15-годишно момиче да изглежда като зряла жена на 40 и обратно. Нужно е да се търсят правилният подход, пропорция и баланс в работата.

- Днес повечето жени предпочитат дългите коси върху раменете си.

- Да, така е. Еднаквостта не е най-приятната гледка. Унифицирането, пък било то и в прическата, не прави добро впечатление. Каква коса ти отива, зависи от пропорцията на лицето, цвета на кожата и на очите. Много са важни елементите и детайлите, с които жената, ако се съобрази, ще изглежда перфектно. Хубавото е, че има и средно дълги коси на пластове или равни. Времето на пандемията, в която живеем, се характеризира с естествените коси - по-лежерни, по-фриволни и свободни.

- Какво ново в мъжкото подстригване?

- Не си падам по увлечението на младите мъже да изтъняват косите си встрани и отзад, т. нар. арабски стил. При мъжката част също има унифициране. Липсва им идентичност и собствена физиономия. По-красиво стоят по-дългите коси, по-натуралните и раздвижени. С клиентите си имаме закачка в дължината, формата и цветните акценти. Кичурите са с леко изсветлен нюанс на естествената коса. Старая се да има разчупени форми при мъжката подстрижка.

- Фризурата подсказва ли характера и поведението на човека?

- Определено, те зависят и от положението му в обществото - политици, магистрати, учители, лекари и други прослойки. При тях нещата са по-сериозни и отговарят на това с какво се занимават. Всеки носи своята душевност, в която не се опитвам да навлизам. Хората са с различни съдби и животи. Старая се в отношенията с тях да спазвам границата на допустимото. Иначе се получава объркване в представата ми за клиента.

Нерядко клиентите имат нужда да споделят свои проблеми и лични преживявания, но само ако те чувстват достатъчно близък. Фризьорът понякога знае повече отколкото партньора. Той става съпричастен към съкровени тайни, може да даде и съвети. Отговаряме на питания коя прическа е най-подходяща и каква козметика да се ползва за здрава коса и други.

- Какви хора сядат на стола на Косьо?

- Малки и големи с различни професии, характери и чувство за красота. Всички са добронамерени и се разбираме прекрасно. С някои от тях ставаме близки приятели. Постоянните ми клиенти са около 5-6, които от първото си посещение от далечната 1993-1994 г. не са сменяли фризьора си.

След майките идват децата и техните деца. Най-малките подстригани за първи път бяха господин на 2 месеца и красива госпожица на 6 месеца. С радост виждам как с годините хората се променят като визия и вкус и то в моите ръце. Какво по-хубаво от това?!

- Жените или мъжете са по-капризната част от посетителите на салона?

- Всеки един от тях е посвоему взискателен към себе си. Нормално е - живеем в 21 век. Напоследък мъжете са с повече претенции, защото стават все по-суетни към външния си вид.

- Как пандемията се отрази на работата Ви?

- Миналата година се оказа доста тежка за занаята ни. Отчетохме сериозен отлив на клиенти заради опасността от заразата. Седейки си у дома, хората не намират смисъл да са с прически, което не одобрявам. Защото, където и да си, трябва да изглеждаш прилично - в семейството, с партньора си или с децата. Даже и за собствено удоволствие и доза самочувствие.

Вирусът се отрази негативно и на финансите ни. От началото на 2021 г. нещата се нормализираха и клиентите се върнаха в салоните. Българинът отделя от оскъдните си средства, за да изглежда добре. Спазваме всички противоепидемиологични мерки - маски, ръкавици, дезинфектанти. Ковид-19 ни научи да сме по-отговорни и дисциплинирани към самите нас и към другите.

- Връщате ли се в родния Пазарджик?

- Много рядко. Обмислям само да нощувам в дома си, пътувайки всеки Божи ден до работното си място. Което е също начин на живот. Дали това ще стане реалност, зависи от редица обстоятелства. Сега най-важното е да сме живи и здрави с надеждата за по-добри дни.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРЕВОЗ НА КОЛЕТНИ НЕУНИВЕРСАЛНИ ПРАТКИ ДО 20 КГ И БАГАЖ БЕЗ ОБЕМИСТИ ТОВАРИ ДО АНГЛИЯ И ОБРАТНО. 00447440477886/0898961651

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички